Ján Krajňák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mons. Mgr. Ján Krajňák
Narození10. července 1924
Sedlice
Úmrtí23. února 2005 (ve věku 80 let)
Košice
Povoláníspisovatel a básník
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ján Krajňák (10. července 1924, Sedlice23. února 2005, Košice) byl titulární kanovník, emeritní proděkan řeckokatolické církve a čestný děkan řeckokatolické bohoslovecké fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Studoval na Vysoké bohoslovecké škole v Prešově a Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Absolutorium z teologie získal 7. července 1949. Z dalšího studia na Filozofické fakultě Slovenské univerzity v Bratislavě v oboru slovenština-filozofie ho vyloučili z ideologicko-kádrových důvodů. Byl zatčen v Karlových Varech v roce 1952, v dubnu 1954 odsouzen na pět a půl roku pro "zločin velezrady proti republice".

Od roku 1964 až do důchodu pracoval jako jazykový korektor v košických tiskárnách. Tajně přijal svěcení na řeckokatolického kněze. V roce 1990 připravoval obnovení teologického studia v Prešově a stal se proděkanem řeckokatolické bohoslovecké fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Přednášel filozofické disciplíny, dějiny filozofie, křesťanskou sociální nauku a latinu. Papež Jan Pavel II. mu v roce 1992 udělil titul Monsignore. Ještě v roce 1998 pracoval jako ředitel biskupského úřadu v Prešově. Je autorem samizdatové básnické sbírky s názvem "Ano a ne", která vznikla pod jeho tehdejším vězeňským číslem AO - 34568. Pochován je na hřbitově v Sedlicích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ján Krajňák na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]