Husův dům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Husův dům (rozcestník).
Husův dům
Účel stavby

oficiální sídlo

Základní informace
ArchitektBohumír Kozák
Výstavba1922
Pojmenováno poJan Hus
Poloha
AdresaNové Město, Praha 1, ČeskoČesko Česko
UliceJungmannova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky39841/1-1058 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Husův dům je dům čp. 22/I v Praze na Novém Městě v Jungmannově ulici č. 9. Jde o původně středověký dům, renesančně a raně barokně přestavován, do současné podoby přestavěn pro Synodní radu Českobratrské církve evangelické architektem Bohumírem Kozákem[1] v roce 1923.

Během přestavby v roce 1923 byl do té doby dvoupatrový dům zvýšen o tři patra. Fasáda do ulice byla kubisticky upravena, uprostřed na krakorec byla umístěna socha Jana Husa od Ladislava Kofránka, kolem sochy je nápis „Ústředí Českobratrské církve evangelické“ a reliéfy otevřené Bible s písmeny alfa a omega a Beránka. Pod dekorativní kubistickou římsou, oddělující nová podlaží od původních, je na fasádě nápis „Husův dům“.

V letech 19351936 byla ve dvoře postavena pětipatrová funkcionalistická novostavba[1], taktéž podle projektu Bohumíra Kozáka.

Dům je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

V současnosti v domě sídlí Synodní rada Českobratrské církve evangelické, Ústřední církevní kancelář Českobratrské církve evangelické (ÚCK), nakladatelství Kalich s knihkupectvím a další evangelické instituce, např. Spolek evangelických kazatelů, Sdružení evangelické mládeže či redakce časopisu Český bratr. V domě je také penzion a v budově ve dvoře je divadlo Kalich. V letech 19501995 zde sídlila také dnešní Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALÁČEK, Jan; BAMBAS, Josef; BARTOŠ, Ladislav. Jan Hus v památkách Prahy. Praha: Národní památkový ústav, 2015. ISBN 978-80-87220-15-3. S. 69. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-01-27]. Identifikátor záznamu 151878 : Husův dům. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]