Horké léto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horké léto
PlatformyMS-DOS, Microsoft Windows
Žánrakční adventura
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horké léto je česká adventura z roku 1998. Jednalo se o nejprodávanější českou hru roku. Vytvořilo ji studio Maxon a distribuovalo JRC.[1] Celá hra je nadabovaná bavičem Zdeňkem Izerem. Další dva díly již vytvořilo Centauri Production.

Zpracování[editovat | editovat zdroj]

Hra je naprogramovaná pro MS-DOS v rozlišení 640x480 a obsahuje 43 herních obrazovek. Horké léto je klasická point and click adventura. Hra se ovládá myší, přičemž hráč hledá a sbírá různé předměty a ty jinde využije, aby se dostal dál. Předměty se ukládají do inventáře, a tam je může i vzájemně použít, aby vznikl nový předmět.[2]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postavou je Honza Majer z Prahy, který se na začátku hry představí se slovy: „Jsem obyčejnej kluk. Kluci mi říkaj Rambo a holky kreténe. Jinak jsem Majer. Honza Majer“. Jeho otec je profesor botaniky a vydá se spolu se svou rodinou, včetně Honzy, na jeden ostrov v Pacifiku studovat místní flóru. Rodina je však zajata lidožrouty, a tak je Honza, který se zrovna schovával před prací v pralese, musí zachránit.[1]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Hra byla hodnocena časopisem Level 70 % a časopisem Score také 70 %.[3]

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Druhý díl Horké léto 2 vyšel roku 1999, dabing znovu obstaral Zdeněk Izer a také Miluše Bittnerová. Odehrává se v 19. století na divokém západě. Indiánský kmen Hatanapalatů má problémy s bandou Jednookého Dinga, šaman Orlí Tě-Péro chce tedy přivolat silného a chytrého spasitele z budoucnosti, místo toho však přivolá Honzu Majera, který zrovna stál vedle něho. Honza Majer poté hledá indiánský artefakt „purpurový salamandr“ a poklad šerifa Bena.

Třetí díl Žhavé léto 3 a 1/2 vyšel v roce 2005, na dabingu tentokrát spolupracovali Josef Carda, Petr Jablonský a Zuzana Kajnarová. Roku 1925 ve Spojených státech hlavní hrdina Johnny Majer zdědil po zemřelém strýci prosperující kasino, mafiáni ho však o něj chtějí připravit. Byl také přeložený do angličtiny, španělštiny, francouzštiny a němčiny pod názvem Evil Days of Luckless John (Zlé dny smolného Johna) a do ruštiny pod názvem Сорвать куш (Rozbít jackpot).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b GRIC, Kamil. Horké léto aneb Majer v akci. Doupě [online]. 2001-06-21 [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. 
  2. Horké léto. Angels Oldies [online]. 2011-07-08 [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. 
  3. Herní karty – od E do L [online]. českéhry.net. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]