Gutalax

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gutalax
Gutalax (2018)
Gutalax (2018)
Základní informace
PůvodČesko Křemže, Česko
Žánrygrindcore,
pornogrind,
fekální goregrind[1]
Aktivní roky2009–
VydavateléBizarre Leprous Production,
Rotten Roll Rex
Příbuzná témataMemories of Peril, Never Hope
Současní členové
Martin "Maty" Matoušek (vokál),
Petr "Mr. Free" Svoboda (bicí),
Pavel "Kebab" Troup (baskytara),
Tomáš "Kojas" Anderle (kytara),
Mira "Kohy" Kohout (kytara)
Dřívější členové
Petr "Průduch" Pour (kytara),
Lukáš "Pouřík" Pour (bicí)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gutalax (přípravek Guttalax je laxativum – projímadlo[2]) je česká grindcoreová kapela z Křemžeokrese Český KrumlovJihočeském kraji[3] založená počátkem roku 2009 v sestavě Petr "Průduch" Pour (kytara), Martin "Maty" Matoušek (vokál), Lukáš "Pouřík" Pour (bicí) a Pavel "Kebab" Troup (baskytara).
Na koncertech vystupují v charakteristických bílých ochranných úborech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Gutalax vznikli počátkem roku 2009 v sestavě Petr "Průduch" Pour (kytara), Martin "Maty" Matoušek (vokál), Lukáš "Pouřík" Pour (bicí) a Pavel "Kebab" Troup (baskytara). Po vydání sedmiskladbového dema Telecockies, které se v undergroundu rychle rozšířilo a v roce 2010 vyšlo jako splitko s italskou kapelou Cannibe[3] následovala řada koncertů, na nichž Gutalax vystupovali hlavně v roli supportu. V srpnu 2010 se ujímá postu druhé kytary Kojas. Koncertní šňůra pokračuje jak v České republice, tak i v Evropě. Během jejich živých vystoupení není nouze o zábavu, vzduchem létají propriety jako toaletní papír, záchodové štětky, nafukovací panny apod.[1]
V lednu 2011 se odebírají do vyškovského nahrávacího studia Davos natočit debutové studiové album Shit Beast, které vyšlo v květnu téhož roku pod hlavičkou českého vydavatelství Bizarre Leprous Production.
Rok 2012 je pro kapelu bohatý na koncertování, mimo zahraničního turné po Slovinsku, Itálii, Nizozemsku a Německu společně s Čechy Spasm se zúčastňují v létě např. i festivalu Obscene ExtremeTrutnově. Následují personální změny, odchází bubeník Pouřík a kytarista Průduch, jejich pozice zaujímají Mr. Free a Kohy.
V lednu 2013 absolvují Gutalax 14denní turné po Mexiku. Po návratu pracují na 7" split vinylu se španělskou kapelou Haemorrhage.[3] V roce 2014 začínají pracovat na druhé regulérní desce nazvané Shit Happens!, která vychází o rok později u německého labelu Rotten Roll Rex.
V roce 2019 spatřil světlo světa oficiální videoklip Shitbusters.[1] Třetí dlouhohrající deska s názvem The Shitpendables vychází na podzim roku 2021 opět u Rotten Roll Rex.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Gutalax na Party.San Metal Open Air v roce 2019
Demo nahrávky
  • Telecockies (2009)
Studiová alba
  • Shit Beast (2011)
  • Shit Happens! (2015)
  • The Shitpendables (2021)
Kompilace
  • Stinking Collection (2015)
Split nahrávky
  • Mondo Cadavere / Telecockies (2010) – split s italskou kapelou Cannibe
  • 911 (Emergency Slaughter) / Shit Evolution (2013) – split se španělskou kapelou Haemorrhage
  • Spasm / Gutalax (2010) – split s českou kapelou Spasm

Videografie[editovat | editovat zdroj]

DVD

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Kremžští Gutalax v klipu zachraňují svět před…zombiemi?, rocksound.cz, vyd. 7. 9. 2019, cit. 26. 3. 2022 (česky)
  2. Guttalax, pribalovy-letak.cz
  3. a b c Křemežští Gutalax pokořili exotické Mexiko. Potomci Aztéků jim zobali z rukou, ceskokrumlovsky.denik.cz, vyd. 24. 2. 2013, cit. 26. 3. 2022 (česky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]