Grindcore

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grindcore
Původ ve stylechhardcore punk
crust
thrashcore
extreme metal
industrial
thrash metal
Kulturní pozadí1981, Spojené království
Typické nástrojeelektrická kytara - baskytara - bicí - zpěv
Všeobecná popularitaMetal
Odvozené stylycrustcore
Podstyly
goregrind
deathgrind
grindstep
noisecore
electrogrind/cybergrind
crustgrind
pornogrind
Jiná témata
powerviolence
extreme metal

Grindcore je agresivní hudební styl charakterizovaný silně zkreslenými, podladěnými kytarami ovlivněnými stylem crust a punk hardcorem a rychlým bubnováním. Grindové skladby jsou jen zřídkakdy delší než dvě minuty a často jen několik sekund dlouhé. Vokály obsahují klasický growling nebo vysoké ječáky (screaming), stejné, jako jsou ve stylu crust. Texty kapel se věnují sociálním a politickým problémům, právům zvířat, ekologii, občas mají ale i brutální a sadistické texty. Vznik grindcoru se počítá rok 1981 založen kapelou Napalm Death.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Styl se začal propagovat v 80. letech 20. století ve Velké Británii, kapelami Napalm Death nebo Carcass. Pojem „grindcore“ se začal používat až ve spojení s bubeníkem z Napalm Death Mickem Harrisem. Mnoho začínajících grindových kapel bylo uvedeno na kompilaci Grind Crusher labelu Earache Records.

Kořeny stylu mohou být spojovány s britskými crust, americkými hardcore punk kapelami, jako jsou britští Discharge a Amebix, američtí Siege, Deep Wound, Cryptic Slaughter a Repulsion. HC punková kapela Killing Joke byla také z počátku ovlivněna Napalm Death.

Mnoho z těchto raných kapel bylo považováno za součást anarchopunkové a hardcore punkové scény, ale hodně těchto anarcho-punkových kapel v Anglii a hardcore punkových skupin v USA měli společné hudební prvky.

Mikrosongy[editovat | editovat zdroj]

Jednou z velmi známých charakteristik grindcoru a spřízněných stylů je mikrosong. Jsou to skladby trvajicí několik málo sekund. Skladba skupiny Napalm Death You Suffer byla shledána, se svojí délkou (o něco více než 1 sekunda), nejkratší písní vůbec.[1] V roce 2001 se skupina Brutal Truth zapsala do Guinnessovy knihy rekordů se svým klipem, dlouhým 2 sekundy (skladba Collateral Damage – nejkratší videoklip). Ale jiní, jako jsou Cripple Bastards na svém demu 94 Flashback di un Massacro a Agoraphobic Nosebleed na svém 3"CD/10"LP Altered States of America to dotáhli do ještě větších extrémů. Altered States of America obsahovalo 100 skladeb, s délkou začínající od čtyř sekund až k songům dlouhým přes jednu minutu. Celková délka alba byla 21:44. Severoamerická kapela Anal Cunt nahrála EP 5643 Song, které obsahovalo 5643 skladeb v méně než 15 minutách, nahraných pomocí kreativního spojení skladeb a nahrávacích postupů.

Kapely[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grindcore na anglické Wikipedii.

  1. MCPHEETERS, Sam. Extreme Extremeness [online]. OC Weekly, 2006-03-09 [cit. 2008-01-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-27. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]