Giv'at Har'el

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giv'at Har'el
גבעת הראל
Celkový pohled na Giv'at Har'el z osady Ma'ale Levona
Celkový pohled na Giv'at Har'el z osady Ma'ale Levona
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca 710 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktJudea a Samaří
Giv'at Har'el
Giv'at Har'el
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel60rodin
Správa
Vznik1998
Oficiální webwww.givatharel.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giv'at Har'el (hebrejsky גבעת הראל, doslova „Har'elův vrch“) je izraelská osada neoficiálního charakteru (tzv. outpost) v bloku židovských osad okolo osady Šilo na Západním břehu Jordánu v Oblastní radě Mate Binjamin.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Nachází se v nadmořské výšce cca 710 metrů v centrální části hornatého hřbetu Samařska. Leží cca 30 kilometrů severně od historického jádra Jeruzalému, cca 20 kilometrů severoseverovýchodně od Ramalláhu a cca 47 kilometrů východně od centra Tel Avivu.

Vesnice je na dopravní síť Západního břehu Jordánu napojena pomocí dálnice číslo 60, jež probíhá po jejím severním okraji.

Giv'at Har'el leží v hustě osídlené části centrálního Samařska, kde jsou palestinské i židovské obce vzájemně promíseny. Dva kilometry východním směrem leží mateřská osada Šilo, další židovská osada Eli leží jeden kilometr severním směrem. Jde o širší blok osad Guš Šilo.

Název[editovat | editovat zdroj]

Osada je pojmenována podle osoby z nedaleké osady Jic'har, která byla zabita při teroristickém útoku. Rodina pak okamžitě zahájila na počest oběti osidlování této lokality.[1]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Osada byla založena v měsíci chešvan židovského roku 5759 (podzim 1998). Profiluje se zčásti jako zemědělská komunita a rozvíjí se tu pěstování révy. Zástavba je zčásti tvořena mobilními domy, zčásti trvalou zděnou výstavbou. Funguje zde synagoga a mikve. Dále je tu v provozu mateřská škola, hřiště a knihovna. Další veřejné služby se nachází v mateřské osadě Šilo.[1]

Zpráva organizace Mír nyní z roku 2007 uvádí, že téměř 66 % osady stojí na pozemcích v soukromém vlastnictví Palestinců.[2] V roce 2007 tu do výstavby domu investoval britský milionář Cyril Stein.[3]

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Přesně údaje o počtu obyvatel nejsou k dispozici, protože nejde o oficiálně samostatnou obec, byť fakticky má Giv'at Har'el samostatné členství v Oblastní radě Mate Binjamin. Roku 2007 je tu uváděno 52 trvale bydlících obyvatel.[2] Internetový portál Oblastní rady Mate Binjamin zde eviduje 60 rodin.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c גבעת הראל [online]. binyamin.org.il [cit. 2015-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-05. (hebrejsky) 
  2. a b Table with the full outpost list and information about them [online]. Mír nyní [cit. 2015-10-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-10-07. (anglicky) 
  3. UK millionaire builds home in illegal outpost [online]. Ynetnews [cit. 2015-10-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]