George Frendo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Excelence
George Anthony Frendo, O.P.
Titulární biskup butrintský
Pomocný biskup Tirany-Drače
CírkevŘímskokatolická církev
Jmenování7. července 2006
PředchůdceLouis-Bertrand Tirilly
ZnakZnak
Zasvěcený život
InstitutŘád bratří kazatelů
Noviciát1962
Svěcení
Kněžské svěcení7. dubna 1969
světitel Emanuele Gerada
Biskupské svěcení23. září 2006
světitel Rrok Mirdita
1. spolusvětitel John Bulaitis
2. spolusvětitel Joseph Mercieca
Osobní údaje
ZeměMaltaMalta Malta
Datum narození4. dubna 1946 (78 let)
Místo narozeníQormi, Malta
Národnostmaltská
Alma materPapežská univerzita sv. Tomáše Akvinského
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. George Anthony Frendo, O.P. (* 4. dubna 1946, Qormi) je maltský římskokatolický kněz, biskup a člen Řádu bratří kazatelů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 4. dubna 1946 v Qormi. Roku 1962 vstoupil do noviciátu Dominikánského řádu v Rabatu, v Převorství Panny Marie z Grotto, kde 7. dubna 1969 byl biskupem Emanuelem Geradou vysvěcen na kněze. Po získání lektorátu z teologie na Vysoké škole Svatého Tomáše Akvinského v Rabatu, pokračoval na Papežské univerzitě sv. Tomáše Akvinského ve studiích kanonického práva. Roku 1973 po obájení své práce Nerozlučitelnosti a rozvod v teologii scholastiky třináctého století., získal doktorát.

Roku 1974 byl jmenován defensorem vinculi (obhájce svazku) Církevního soudu prvního stupně a následovně roku 1976 byl opět jmenován defensorem vinculi toho času Církevního Inter-diecézního tribunálu druhého stupně. Roku 1980 byl jmenován soudcem Inter-diecézního tribunálu.

Poté byl zvolen provinciálem. Když mu skončilo funkční období, vyjádřil své přání připojit se k Dominikánské misii v Albánii, tato misie začala v tu dobu kdy byl provinciálem. Roku 1998 byl jmenován generálním vikářem arcidiecéze Tirana-Drač, a roku 1999 byl zvolen předsedou Konference vyšších představených v Albánii. Roku 2001 se stal členem Generální rady Unie Evropských konferencí vyšších představených. V témže roce byl také vybrán jako soudní vikář Inter-diecézního tribunálu prvního stupně.

Dne 7. července 2006 byl papežem Benediktem XVI. ustanoven pomocným biskupem arcidiecéze Tirana-Drač a titulárním biskupem butrintským. Biskupské svěcení přijal 23. září 2006 z rukou Rroka Mirdity a spolusvětiteli byli John Bulaitis a Joseph Mercieca.

Dne 16. listopadu 2016 ho papež František jmenoval arcibiskupem arcidiecéze Tirana-Drač. Do úřadu byl uveden 3. prosince 2016.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]