Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Neborech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
FS SCEAV Nebory
Základní údaje
SeniorátTřinecký seniorát
KurátorStanislav Hracki
AdministrátorJiří Chodura
Kontakt
Adresa sídlaNebory 437, 739 61 Třinec
Souřadnice
Webové stránkywww.sceavnebory.cz
Údaje v infoboxu aktuální k dubnu 2024
Některá data mohou pocházet z datové položky.
FS SCEAV Nebory

Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Neborech je sborem Slezské církve evangelické augsburského vyznání se sídlem v Českém Těšíně. Sbor spadá pod Třinecký seniorát. Sbor byl založen roku 2002, vznikl odloučením od sboru v Třinci. Služba sboru se uskutečňuje v moderní modlitebně vystavěné v letech 19972001. Sboru dále náleží hřbitov se zvonicí v Neborech.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie evangelického hnutí v Neborech sahá do období před 2. světovou válkou, k jeho rozvoji však došlo až po válce. Zdejší evangelíci byli součástí třineckého sboru a na bohoslužebná shromáždění docházeli do třineckého chrámu. Kromě toho se scházeli také v Neborech, v sále Spolku rozhodných křesťanů.

Po roce 1968 se evangelizační činnost věřících v Neborech rozvíjela (biblické hodiny, pěvecký sbor, sbor mandolinistů, nedělní besídky pro mládež a dorost, akce pro širší veřejnost ap.) V období normalizace byla činnost Spolku Rozhodných křesťanů státními orgány zakázána a jejich modlitebna uzavřena. Zázemí společenství evangelíků poskytli manželé Macurovi, kteří nabídli místo ke shromažďování věřících.

Po roce 1989, s příchodem faráře Stanislava Piętaka do třineckého sboru, byla oficiálně založena kazatelská stanice v Neborech. Zároveň s tím bylo rozhodnuto zakoupit vhodný pozemek na stavbu vlastního sborového domu. Po vyřízení všech formalit byla na jaře 1997 zahájena stavba. Po čtyřech letech, v roce 2001, byla stavba sborového domu dokončena, zkolaudována a předána veřejnosti. Slavnostní posvěcení farářem Stanislavem Piętakem proběhlo 21. října 2001. V roce 2002 byl při sborovém domě oficiálně založen Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Neborech.[2]

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Moderní čtyřpodlažní budova obdélníkového půdorysu s prvky brutalistní architektury byla postavena podle projektu Jana Kidoně. Stojí na vlastním pozemku uprostřed městské části Nebory. Střecha je sedlová a svým tvarem zapadá do beskydské krajiny. Východní průčelí je v celé výšce proskleno dvěma pásy oken. Motiv hlavního kříže je tvořen přímo konstrukcí objektu, postranní dva kříže jsou součástí prosklené plochy. Je zde tak uplatněna symbolika tří křížů a biblické Golgoty. V interiéru se nacházejí dva shromažďovací sály, velký se 110 a malý s 50 místy k sezení. Maximální kapacita je 270 osob. Podkroví je zařízené pro program pro děti, dorost a mládež. V budově jsou také dva služební byty a dva pokoje pro hosty.

Pastoři (administrátoři) a ostatní ordinovaní služebníci sboru[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ARCHIVE.TODAY. Nebory - Farní sbor [online]. [cit. 2024-03-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-11. 
  2. SCEAV.CZ. SCEAV Nebory [online]. [cit. 2024-03-16]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JOSIEK, Henryk: 15-lecie zboru w Nieborach. Přítel-Przyjaciel, 2017 (LXX), č. 4, s. 22-23.
  • VAVERKA, Jiří. Moderní sakrální stavby církví a náboženských společností na území Čech, Moravy a Slezska. 1. vyd. Brno: Jota, 2004. 340 s. ISBN 80-7217-297-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]