Erhard z Řezna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Erhard z Řezna
Socha sv. Erharda, Erding, 15. století
Socha sv. Erharda, Erding, 15. století
Biskup a mučedník
Narozeníkolem 640?
Narbonne
Úmrtí8. století
Řezno
Svátek8. ledna
Místo pohřbeníNiedermünster
Vyznáníkatolická církev
Svatořečen8. 10. 1052
Úřadyopat, biskup
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyoči na knize, biskupské insignie
PatronemŘezna, obuvníků, proti bolestem hlavy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Erhard z Řezna (před 642 Narbonne, mezi 715717) byl misijní biskup franského původu, jehož úkolem bylo obracet na křesťanskou víru obyvatele barbarského území Bavorska, podle diplomatické relace z roku 674 ho lze ztotožnit s opatem Erhardem z Ebersheimmünsteru.

Život[editovat | editovat zdroj]

Erhard v biskupském oděvu, iluminace z Kodexu abatyše Uty, kolem 1070

Erhard pravděpodobně pocházel z Narbonne na jihu Francie. Na konci 7. století cestoval jako potulný mnich po Alsasku, založil zde řadu klášterů. V jednom z nich, Ebermünsteru (Ebersheimmünsteru), se stal opatem.[1] Z té doby pochází legenda, že asi roku 662 byl povolán do kláštera benediktinek Balme-les-Dames v Burgundsku, kde dal křtem zázračně zrak svaté Otýlii, dceři alsaského vévody Atily, která byla od narození slepá. Mezi léty 680 a 690 přišel Erhard ke dvoru bavorských vévodů z Agilolfingeru v Řezně jako misijní biskup. Hlásal křesťanskou víru v Bavorsku ještě před tím, než vévoda Theodosius II. založil v Řezně diecézi.[2] Přesné datum jeho úmrtí není známo. Pravděpodobně zemřel v Řezně kolem roku 715 nebo roku 717. Jeho hrob a další archeologické nálezy se dochovaly v kryptě kostela řezenského Niedermünsteru. Jeho ostatky ve stříbrné relikviářové skříni z 19. století jsou vystaveny na severní straně kostela.

Jeho rodným bratrem byl svatý Hydulf, zakladatel benediktinského opatství v Moyenmoutier v kraji Vosges, které je památce všech tří jmenovaných zasvěceno.

8. října 1052 byl papežem sv. Lvem IX. kanonizován.

Ikonografie[editovat | editovat zdroj]

Bývá zobrazován jako biskup v pontifikálním oděvu s mitrou na hlavě a berlou v pravici, v nejstarší ilustraci Utina kodexu je vyobrazen v kasuli s paliem a s gestem oranta. V pozdějších sochách a malbách v levici drží knihu, na které má oči jako symbol zázračného prohlédnutí slepé Otýlie. Na oltářních deskách bývá přítomen ve dvojici se sv. Otýlií.


Úcta ke sv. Erhardovi v Česku[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1.  : Ebersmünster. Die ehemalige Benediktinerabtei Ebersheimmünster. Zum 200jährigen Jubiläum der Restaurierung der Stiftskirche. F. Sutter & Comp., 1931
  2. Ekkart Sauser: Erhard, heiliger Bischof von Regensburg. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon. Svazek 15, Bautz, Herzberg 1999,s. 525–526.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LCI 6 = Lexikon der christlichen Ikonographie. Ed.: Wolfgang Braunfels. 6. díl. Edition Herder: Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 163–164; ISBN 3-451-22568-9.
  • Ekkart Sauser: ERHARD: hl. Bischof von Regensburg. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Svazek 15, Bautz, Herzberg 1999, ISBN 3-88309-077-8, s. 525–526.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]