Eparchie petrozavodská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eparchie Petrozavodsk
Základní informace
SídloPetrozavodskRuskoRusko Rusko
KatedrálaSobor svatého Alexandra Něvského (Petrozavodsk)
Zřízena22. května 1828
MetropolitaKonstantin (Gorjanov)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
Webhttps://eparhia10.ru/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eparchie Petrozavodsk je eparchie ruské pravoslavné církve nacházející se v Rusku.

Území a titul biskupa[editovat | editovat zdroj]

Zahrnuje správní hranice území městského okruhu Petrozavodsk, také Kondopožského, Lachděnpochského, Medvežjegorského, Oloněckého, Pitkjarantského, Prioněžského, Prjažinského, Pudožského, Sortavalského a Suojarvského rajónu republiky Karélie.

Eparchiálnímu biskupovi náleží titul biskup petrozavodský a karelský.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pravoslaví na území Korelské země se již pravděpodobně vyskytovalo před rokem 1227, kdy došlo ke křtu mnoha příslušníků kmene Karelů knížetem Jaroslavem Vsevolodovičem. Mladý Švédský stát často rozšiřoval své majetky a napadal zemi Karelů. Švédové se často uchylovali k podpoře katolické církve a rozpory mezi katolickou a pravoslavnou církví se často stávaly záminkou švédské agrese.

Roku 1589 byla zřízena korelská eparchie a jejím biskupem se stal archimandrita monastýru Simonov Silvestr. Jeho sídlem byla pevnost Korela.

V letech 1708 až 1764 existovala eparchie korelská a ladožská patřící do novgorodské metropole.

Pro zlepšení církevní správy a církevního života byl dekretem carevny Kateřiny II. Veliké zřízen dne 26. února 1764 oleněcký a kargopolský vikariát novgorodské eparchie. Sídlem vikáře byl Alexandro-Svirský monastýr ve Staré Slobodě.

Dne 15. května 1787 došlo dekretem carevny Kateřiny Veliké ke spojení oleněckého vikariátu s archangelskou eparchií.

Dne 5. října 1798 dekretem cara Pavla I. byly petrozavodské, oloněcké, kargopolské, vytěgorské a pudožské farnosti převedeny do jurisdikce novgorodské eparchie.

Od začátku 19. století byl sever Oloněcké gubernie jedním z velkých center Starověrců.

Dne 22. května 1828 byla rozhodnutím Nejsvětějšího synodu zřízena samostatná oloněcká eparchie s centrem v Petrozavodsku. Prvním eparchiálním biskupem se stal biskup starorusský a vikář novgorodské eparchie Ignatij (Semjonov).

Zpočátku byl katedrálním chrámem sobor svatých apoštolů Petra a Pavla a následně roku 1872 se hlavním chrámem stal sobor Seslání Ducha svatého.

Ve 20. a 30. letech 20. století existoval spolu s oloněckou eparchií také renovační karelská eparchie. Chrámy v Karélii často přecházeli pod jurisdikci renovátorů a zase naopak.

Roku 1929 se hranice eparchie srovnaly s hranicemi Karelskou autonomní sovětskou socialistickou republikou.

Pote co vyhořel petropavlovský a voskreesenský sobor a byl uzavřen chrám svatého Alexandra Něvského a sobor Seslání Ducha svatého, příznivci moskevského patriarchátu přišli také o všechny ostatní chrámy. Roku 1929 byl s rozhodnutím NKVD po zaslání žádosti farní rady soboru Seslání Ducha svatého převeden z renovačního schizmatu chrám svaté Kateřiny do jurisdikce Moskevského patriarchátu. Tento chrám byl až do konce 30. let hlavním chrámem biskupa. Roku 1937 měl moskevský patriarchát v oblasti Karelské ASSR 26 fungujících chrámů.

Během Velké čistky v letech 1937-1938 byli potlačení jak renovační duchovenstvo tak příznivci patriarchátu.

Během Velké vlastenecké války došlo od července 1941 k dalšímu zavírání chrámů. Na okupovaném území Karélii došlo k obnově náboženského života v letech 1941-1944 působením pravoslavných (vojenských) kněží Finské autonomní pravoslavné církve Konstantinopolského patriarchátu. Mezi jeromonachy této církve byly např. také rusové Pavel (Olmari), pozdější hlava této církve a Mark (Šavykin), pozdější biskup ladožský a vikář leningradské eparchie.

V osvobozeném Petrozavodsku se nacházel jen jediný ruský kněz. Dne 28. srpna 1944 byla sprava eparchie svěřena pskovskému arcibiskupovi Grigoriju (Čukovi). Roku 1947 získala eparchie svého biskupa a její jméno se změnilo na Petrozavodsk a Oloněc. Roku 1949 byla správa znovu svěřena leningradskému metropolitovi. V letech 1962 až 1986 měla eparchie jen čtyři farnosti.

Dne 19. července 1990 získala eparchie znovu svůj samostatný status a 14. srpna byl archimandrita Manuil (Pavlov) rukopoložen patriarchou Alexijem II. na jejího biskupa.

Dne 29. května 2013 byla rozhodnutím Svatého synodu zřízena z části území eparchie nová eparchie kostomukšská, která se stala součástí nově vzniklé karelské metropole.

Seznam biskupů[editovat | editovat zdroj]

Korelská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Oleněcký a Kargopolský vikariát[editovat | editovat zdroj]

Oleněcká a Archangelská eparchie[editovat | editovat zdroj]

  • 1787–1798 Veniamin (Krasnopěvkov-Rumovskij)

Oleněcká a Petrozavodská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Petrozavodská a Oloněcká eparchie[editovat | editovat zdroj]

Petrozavodská a Karelská eparchie[editovat | editovat zdroj]

  • 1996–2013 Manuil (Pavlov)

Petrozavodská eparchie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Петрозаводская епархия na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]