Domenico Alberti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domenico Alberti
Narození1710
Benátky
Úmrtí14. října 1746 (ve věku 35–36 let)
Řím
Povolánícembalista, hudební skladatel, zpěvák a klavírista
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Domenico Alberti (kol. 1710, Benátky14. října 1740, Řím) byl italský zpěvák, cembalista a skladatel pozdního baroka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Základy hudebního vzdělání získal u Antonia Lottiho, slavného benátského skladatele a učitele hudby. Během svého krátkého života byl Alberti znám spíše jako zpěvák, přičemž sám sebe často doprovázel na cembalo. V roce 1736 měl několik koncertů ve Španělsku, když tam působil jako benátský velvyslanec a velmi zapůsobil na slavného kastráta Farinelliho.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Albertiho dílo známé tvoří 2 opery, několik vokálních skladeb a přibližně 36 sonát pro klávesové nástroje, z nichž se jich dochovalo 14. Sonáty jsou dvouvěté, v prvních větách se dají vyčíst známky sonátové formy A-B-A'. Ve svých sonátách často užíval ostinátního doprovodu rozloženými akordy s nejprve zaznívajícím základním tónem, pak nejvyšším tónem, středním a znovu nejvyšším tónem akordu. Tento stylizační postup zpracování doprovodu byl po něm později pojmenován jako Albertiho bas a stal se jedním z obvyklých prvků klasicistní stylizace harmonické složky skladeb pro klávesové nástroje.

Osm Albertiho sonát opsal Albertiho žák, kastrát Giuseppe Jozzi a vydal v Holandsku roku 1747 pod vlastním jménem, v Londýně vyšly v roce 1748, nyní správně jako Albertiho dílo, s opusovým číslem 1.

Albertiho dílo není uváděno často, ačkoliv mělo velký vliv na některé pozdější skladatele. I Mozartovy rané houslové sonáty byly tvořeny dle Albertiho modelu, z pozdějších Mozartových děl ovlivněných Albertim lze uvést Sonátu C dur „Facile“ či 9 variací, K.264.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]