Dolní kokotský rybník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní kokotský rybník
Rybník je hnízdištěm vodního ptactva
Rybník je hnízdištěm vodního ptactva
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
OkresRokycany
ObecBušovice
KatastrBušovice
Dolní kokotský rybník
Dolní kokotský rybník
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha3,6 ha
Ostatní
Typrybník
Přítok vodypotok Svatka
Odtok vodypotok Svatka
Ostrovymalý ostrůvek
SídlaKokotsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolní Kokotský rybník je větším rybníkem z dvojice Kokotských rybníků v okrese Rokycany v Plzeňském kraji. Rybník, který leží na katastrálním území Bušovice, je v majetku města Plzně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rybník s dnešní rozlohou 3,6 ha byl založen v 16. století na pozemcích zaniklé vsi Kokotsko, jejíž zbytky se rozkládají jižně od rybníka. Původně na území této zaniklé obce byly rybníky čtyři.[1] Je situován do mělkého údolí mezi vrcholy Kokotsko, Hůrka a Ostrý kámen a napájí jej potok Svatka, pravostranný přítok Klabavy. Rybník má zhruba tvar lichoběžníku, kde hráz, orientovaná k severozápadu, tvoří delší základnu. V ploše rybníka je malý ostrůvek. Biotop zarůstajícího lesního rybníka je významným krajinotvorným a retenčním prvkem.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Pohled na rybník od hráze

Po hrázi prochází modrá turistická trasa 1406 z Plzně do Těškova. Souběžně s ní kolem rybníka vede trasa naučné stezky Kokotské rybníky, která začíná a končí v Dýšině - Nové Huti.[1] Ve vzdálenosti cca 250 m od okraje hráze je místní komunikace, po níž vede trasa cyklostezky č. 2153. Nejbližší autobusové zastávky jsou v 2,5 km vzdálené Dýšině - Nové Huti nebo ve 3 km vzdálených Litohlavech. Nejbližší železniční zastávky jsou vzdušnou čarou vzdáleny zhruba 3 km – na jihu to je Klabava na trati Praha – Plzeň, na severu pak Střapole na regionální trati z Ejpovic do Radnic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b DOUBRAVNICKÝ, Jan. Od Čůráčku do Kokota. Výlet plný krásné přírody i humoru. idnes.cz [online]. 2012-10-20 [cit. 2016-06-23]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]