Diskuse s wikipedistou:Magairlin/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elm 18:37, 19. 6. 2008 (UTC)

Ahoj, přesuny se provádí tlačítkem přesunout, to je kvůli zachování historie (tady je to posáno komplexně), když už heslo existuje stačí dát požadavek na Nástěnku správců, nebo říct komukoliv ze správců. --Horst 27. 10. 2008, 23:07 (UTC)

Jasně, omlouvám se, tohle mi nedošlo. Snad už to teď bude v pořádku...do příště se polepším :-) --Magairlin 27. 10. 2008, 23:12 (UTC)

Nováček[editovat zdroj]

„Nováček“

Srdečně Vás zdravím. Pokud Vám to nebude vadit, zpestřím tuto vaši stránku prvním z uživatelských vyznamenání Wikipedie. Dává se za prvních 200 editací (a po min.měsíci zde stráveném). Nyní jste oficiálně „Nováčkem“.--Zákupák 28. 10. 2008, 04:45 (UTC)

Ach, jak milé v tuto (pro mě stále) pozdně noční hodinu :-) Doufám, že v práci neustrnu, zdá se ale, že v nejbližší době asi sotva – začínají se projevovat příznaky wikizávislosti... --Magairlin 28. 10. 2008, 04:49 (UTC)

Lotišská šablona[editovat zdroj]

Ahoj, Tebou založená šablona {{Infobox lotyšské obce a města}} je duplicitní vzhledem k stávající šabloně {{Infobox sídla světa}}, která má tu výhodu, že je plošná pro všechny státy světa. Vývoj a používání nové šablony je zbytečná práce, protože šablona je ve své podstatě nesystémová - nač mít pro každý stát vlastní jinou šablonu, když stačí jedna? Prosím nepoužívej tu šablonu v článcích a upřednostňuj {{Infobox sídla světa}}. Díky, -- Jagro 31. 10. 2008, 15:12 (UTC)

Uznávám, proti šabloně {{Infobox sídla světa}} v zásadě nic nenamítám, jen mi v ní chybělo pár drobností – jde konkrétně o názvy sídel v dalších cizích jazycích (nejen v češtině a originálu), kategorie městská práva (kterou např. na anglické i lotyšské wikipedii v odpovídajících infoboxech mají) nebo telefonní předvolba (předpokládám, že kategorie telefon se vztahuje spíš na kontakt na obecní/městský úřad). Přizpůsobím se, je fakt, že na {{Infobox sídla světa}} hodně zapracoval už někdo přede mnou, a na rozdílku kvalit je to znát :-). Nestálo by ale za zvážení doplnit aspoň některou z těchto kategorií přímo do téhle šablony? Koneckonců, kdo by je využívat netoužil, nemusí, věřím ale, že by se našli i příznivci. Zdravím --Magairlin 31. 10. 2008, 15:25 (UTC)
V popisu té šablony se píše, že položka telefon má opravdu obsahovat telefonní předvolbu a nikoli telefon na MÚ/OÚ, jak by se vzhledem k její poloze mohlo zdát. ;) Položka městská práva od roku je dle mého informace spíše do článku, než do IB, ale přoč ne. A název města v jiných jazycích je IMHO opravdu dobrý nápad, i když to bývá často spíš napáno v samém úvodu článku a je tady otázka, že by se to mohlo začít rozrůst do obludných rozměrů a suplovat interwiki odkazy, jak se to občas již stává... -- Jagro 31. 10. 2008, 16:01 (UTC)

Kategorie a interwiki[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] – každou na novou řádku na konci stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]], například [[Kategorie:Narození 1896]].
  • U osob, u nichž je znám den narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Den_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Den_úmrtí]], například [[Kategorie:Úmrtí 26. října]].
  • U žijících osob se přidává [[Kategorie:Žijící lidé]].
  • U všech osob též kategorizujte jejich pohlaví, pomocí [[Kategorie:Muži]] nebo [[Kategorie:Ženy]].
  • U věcí se známým datem vzniku či zániku se přidává [[Kategorie:Vzniklo Rok vzniku]], a/nebo [[Kategorie:Zaniklo Rok zániku]]. Lze kategorizovat i dobu vzniku a/nebo zániku nerozlišenou na roky ale na staletí, například [[Kategorie:Vzniklo ve 13. století]].
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]].
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy


Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky.--Elm 3. 11. 2008, 15:59 (UTC)

Halóóóóó, jaktože nejsi na skypu, tam te nejak neregistruju?--Juan de Vojníkov 18. 11. 2008, 23:54 (UTC)

Ne, Skype nepoužívám, jednak vůči němu mám určité výhrady, a za druhé se ještě nenašel žádný závažný důvod, který by mě nutil si ho nainstalovat…vždycky se to zatím vyřešilo i bez něj :-) --Magairlin 19. 11. 2008, 16:55 (UTC)

David Rath[editovat zdroj]

Ahoj, ty jsi editoval tu stránkua psal si, že "Rath je ženatý, s manželkou Evou má dva syny Dana a Filipa. " Jenže je tu problém s tím, že on má každého syna s jinou, takže ta milenka tam bude muset nějak být, nebo tam nebude rodina vůbec.--Schuminka janička 26. 11. 2008, 13:20 (UTC)

„Učeň“
„Učeň“

Dobré ráno. Ode dneška ti za tvou píli přináleží titul „Učeň“. Vytrvej ve svém úsilí! magairlín 3. 8. 2010, 07:34 (UTC)

Jé, děkuju, je to od tebe velice milé! magairlín 3. 8. 2010, 07:35 (UTC)

Ahoj, nevím jestli je nyní nejlepší variantou vkládat do všech příslušných článků šablonu {{Pahýl - Morava}}, pokud o její existenci právě běží ‎DOS. V případě smazání by to byla další zbytečná práce pro roboty. Možná by bylo dobré do uzavření vyčkat... ale čiň jak uznáš za vhodné. --Kacir 3. 8. 2010, 23:06 (UTC)

Dokončím okres a nechám si to projít hlavou. magairlín 3. 8. 2010, 23:26 (UTC)
Pokud chceš pokračovat, tak samozřejmě můžeš, zatím DOS vypadá na ponechání šablony. --Kacir 3. 8. 2010, 23:29 (UTC)
Právě celková současná nálada na DOSu mě povzbudila k dalšímu vkládání, ale uznávám, že počkat na ortel by bylo správnější. Zkusím si dát aspoň několik dní pauzu a sledovat, jak se DOS vyvine. magairlín 3. 8. 2010, 23:40 (UTC)

Portál:Morava[editovat zdroj]

Ahoj, prvně gratulace k založení chybějícího portálu (trošku mě hřeje u srdíčka, že portál Slezsko tu byl mnohem dříve ;-). Jen mám takový malý dotaz. V sekci chybějící články je odkaz na Moravské knížectví. Jen jsem se chtěl zeptat, jestli je tím myšleno ono velkomoravské knížectví (Moravské + Nitranské = Velká Morava). Dík za odpověď. Kdybys potřeboval s něčím pomoc, klidně se na mě obrať. --Silesianus 4. 8. 2010, 09:39 (UTC)

Ano, přesně toto knížectví je v článcích, které na něj odkazují, míněno. Díky za kladný ohlas; sám jsem byl zpočátku trochu skeptický. magairlín 4. 8. 2010, 09:55 (UTC)

Ke zprávě[editovat zdroj]

Tož zdravím, kolego. Su moc rád, že jsi mě upozornil na nehoráznou snahu smazat tuto potřebnou pahýlovou šablonu. --Kirk 5. 8. 2010, 15:10 (UTC)

No jináč su taky na Facebooku - tam pod svým vlastním jménem. --Kirk 5. 8. 2010, 15:17 (UTC)

Pracuje se[editovat zdroj]

Když je v článku š. Pracuje se, tak to znamená, že na článku někdo pracuje! Tudíž opravdu děkuji za editační konflikt! --Elm 14. 8. 2010, 17:08 (UTC)

Neskonale se omlouvám za způsobené potíže, ale přisámbůh, že tam ještě ve chvíli, kdy jsem klikal na Editovat, nebyla. Jestli chceš, klidně mou editaci s chutí ignoruj, zlobit se nebudu. magairlín 14. 8. 2010, 17:11 (UTC)
Občas se stane, že máte například natáhnutou verzi článku, kde ještě šablona nebyla. Pak člověk dělá chvilku něco jiného, později zmáčkne editovat, mezitím tam někdo dá pracuje se, takže se začne editovat ta rozpracovaná verze někým jiným, pak dá uložit, aniž by si toho všiml a vyskočí editační konflikt. To se prostě stává. --Chmee2 14. 8. 2010, 17:15 (UTC)
Chápu. Dám si v budoucnu, aspoň u ještě teplých článků, pozor. magairlín 14. 8. 2010, 17:19 (UTC)

Mongoloidní rasa[editovat zdroj]

Ty věty jsou překladem z anglické wikipedie, na začátku odstavce jsem tam dal šablonu, že je to překlad, protože se mi nechtělo citovat všechny zdroje. Věty jsou v uvozovkách, protože to už tak bylo v původní verzi. Asi máte pravdu, že by z toho bylo vhodné udělat souvislejší text, ale není to tak lehké. Třeba mi s tím pomůžete. :) Hezký den.--Kohelet 9. 9. 2010, 10:40 (UTC)

Kardiomyocyt[editovat zdroj]

Ahoj, Terku Nedvědovou dobře znám a věřím, že ten článek je dobře. Přesto by bylo lepší, kdyby jsi sehnal i zdroje, které použila. Určitě je má někde uvedené. Díky, --Vojtech.dostal 11. 9. 2010, 11:48 (UTC)

Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze.
V Terčině zpracování článku, jak mi ho posílala, se žádný seznam zdrojů nenacházel. Pokusím se od ní něco vyškemrat a zdroje doplnit. magairlín 11. 9. 2010, 12:15 (UTC)
Už jsem ji kontaktoval na facebooku, udělám to sám. Omlouvám se za problémy, pěkný den, --Vojtech.dostal 11. 9. 2010, 13:05 (UTC)
Tím lépe, díky. magairlín 11. 9. 2010, 13:44 (UTC)

Zdravím, není lepší psát články o Moravě, než všude dávat šablona pahýl Morava?--Mirek256 11. 9. 2010, 16:44 (UTC)

Zdravím. Máte pravdu, určitě je. A mohu Vás ubezpečit, že se moravským článkům věnuju i jinak než jen vkládáním pahýlových šablon. magairlín 11. 9. 2010, 16:48 (UTC)

Moravsko-slezská hranice[editovat zdroj]

Jak zjistíte v článku Moravsko-slezská hranice, tato hranice rozdělovala dnešní Moravskoslezský Kočov na Moravský a Slezský Kočov a nikoli Bruntál, takže jsem vaši editaci článku Bruntál zrušil. Nicméně pokud sdělíte, kde jste zjistil, onu informaci o Bruntálu, dá se s ní dále pracovat. --Issus 13. 9. 2010, 06:01 (UTC)

Informaci jsem do článku vložil na základě infoboxu, kde je skutečně uvedeno „historická země: Slezsko + Morava“. Vaše poznámka mě dovedla k podrobnějšímu zkoumání problematiky zemské příslušnosti, podrobně je to zpracováno v sekci Územní členění diskutovaného článku. Ve stručnosti: město Bruntál v sučasnosti sestává ze dvou nesouvislých katastrálních území, Bruntál-město na severu a Karlovec na jihu. Zemská hranice prochází mezi těmito dvěma katastry. Pokud se bavíme o katastrálním území Bruntál-město, leží skutečně celé ve Slezsku; článek však pojednává o městě Bruntál v jeho plném rozsahu včetně katastrálního území Karlovec, a tedy se skutečně rozkládá po obou stranách zemské hranice. magairlín 13. 9. 2010, 08:33 (UTC)
Ano, pokud to berete takto, máte samozřejmě pravdu. Nicméně bych se přikláněl k tomu, tuto "problematiku" v úvodní sekci článku nezmiňovat, jelikož se tato sekce zabývá městem jako takovým a koho zajímají tyto podrobnosti, určitě si je najde v sekci Územní členění. Souhlasíte? --Issus 13. 9. 2010, 09:07 (UTC)
Stejně bych to v úvodu ponechal, tak jako je podobná informace zmíněná např. v úvodu článků Jihlava, Žďár nad Sázavou (ačkoli obě města leží z drtivé většiny na Moravě), Ostrava, Frýdlant nad Ostravicí, Fulnek aj. Samozřejmě můžeme podobně jako u Jihlavy upřesnit, že se město původně nacházelo pouze ve Slezsku. magairlín 13. 9. 2010, 09:22 (UTC)
Jihlava se skládá z 18 kat.území z nichž zhruba polovina je na Moravě a polovina v Čechách, to je úplně jiný případ. Mě se více líbí text v článku Žďár nad Sázavou - leží na pomezí Čech a Moravy, tedy pokud se budeme bavit o Bruntálu - leží na pomezí Moravy a Slezska. Souhlas? --Issus 13. 9. 2010, 10:12 (UTC)
Proč ne. Možná bych ještě zaměnil pořadí (na pomezí Slezska a Moravy), aby se aspoň náznakem vyjádřilo, kde se nachází většina. magairlín 13. 9. 2010, 10:31 (UTC)
Super, považoval bych tedy tuto diskusi za uzavřenou, dále je to už na Vás. Rád jsem Vás poznal a taky díky za tip, budu muset poznat lépe moravskou část bruntálska - o víkendu se zajedu (zajdu) kouknout na kostel, který jako jediný zbyl ze zatopeného Karlovce. --Issus 13. 9. 2010, 11:09 (UTC)
Potěšení na mé straně. magairlín 13. 9. 2010, 11:34 (UTC)

Já bych Issusovi v tomto případě neustupoval. Já se snažím vždycky přesně popsat, kde se rozkládá území obce a skutečnosotí je, že se území Bruntálu rozkládá po obou stranách moravsko-slezské zemské hranice. --Kirk 27. 9. 2010, 22:20 (UTC)

No však jsme se s ním v míru dohodli, že zachováme status quo, ne? magairlín 27. 9. 2010, 22:26 (UTC)

Čechy/Morava[editovat zdroj]

Sázava (okres Ústí nad Orlicí) a Koclířov patří historicky k Čechám, nikoli k Moravě. --Aeromix 13. 9. 2010, 23:15 (UTC)

Co se Koclířova týče, je v článku výslovně uvedeno, že do katastru obce patří např. také částečně moravská osada Hřebeč a další moravské pozemky. Pokud jde o Sázavu, přiznám se, že jsem čerpal pouze z infoboxu, kde je uvedeno „historické země: Čechy + Morava“; chtělo by to ověřit. magairlín 13. 9. 2010, 23:35 (UTC)
Srovnáním katastrálních a zemských hranic ([1] a [2]) jsem nabyl dojmu, že jižní hranice katastru Sázavy kopíruje historickou moravsko-českou hranici a obec tak skutečně leží celá v Čechách. Čímžtopádem by si i infobox zasloužil opravu. Díky za upozornění. magairlín 13. 9. 2010, 23:50 (UTC)
U Koclířova je část Moravy tak nepatrná (viz [3]) a hlavně historicky bezvýznamná, že to tu šablonu zrovna moc neospravedlňuje - když už, dal bych ji do článku Hřebeč, ale jako, upřímně, je mi to šuma fuk. (Stejně nechápu smysl celé té šablony.) --Aeromix 14. 9. 2010, 00:13 (UTC)

Brněnský menší projekt[editovat zdroj]

Ahoj, jen si dovolím upozornit na Wikipedista:Podzemnik/Brno - jestli chceš, přidej se :-) --Podzemnik 17. 9. 2010, 08:27 (UTC)

Díky, podívám se na to. magairlín 18. 9. 2010, 07:18 (UTC)

Dal jsem tam šablonu {{významnost}}, neboť jsem při letmém Gůglování našel jen triviální několikavětné zmínky v souvislosti s vyvěšováním moravské vlajky, ale nic připomínající 2NNVZ. --Tchoř 21. 9. 2010, 23:14 (UTC)

Viz diskusi k článku. magairlín 22. 9. 2010, 07:32 (UTC)
Raději jsem založil na to téma diskusi o smazání.--Tchoř 23. 9. 2010, 21:37 (UTC)

Kdyby mělo dojít ke smazání tohoto článku, nevadilo by vám, kdybych jeho obsah převzal na svůj "projekt"? --Silesianus 24. 9. 2010, 11:28 (UTC)

Moc tam toho zatím není (ono je dost riskantní a nadto drzé rozšiřovat článek, jehož další existence zůstává nejistá), ale samozřejmě s radostí – všechny své příspěvky uvolňuju pod licencí CC-BY-SA. magairlín 24. 9. 2010, 11:42 (UTC)
Za drzé bych rozšiřování nepovažoval - naopak je to způsob, jak přesvědčit, že má smysl tu ten článek nechávat. Ale risk to je — že se to pak třeba stejně smaže. --Tchoř 24. 9. 2010, 12:32 (UTC)

Transkripce[editovat zdroj]

Dobrý den, máte pravdu, já zapomněl na "d", "t", "n". Omlouvám se tedy za unáhlený revert Vaší editace. S pozdravem --Thomas999 26. 9. 2010, 17:10 (UTC)

Bez problému. magairlín 26. 9. 2010, 20:40 (UTC)