Diskuse s wikipedistou:Luk~cswiki

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tak Tě zde vítám Luku, nechť se ti wiki líbí a ať píšeš dál fakt zajímavé články jako je tenhle. Měj se pěkně, dobrou noc, Podzemnik 30. 8. 2008, 22:49 (UTC)

Třírohý klobouk[editovat zdroj]

Zdravím, proč zakládáš neověřitelné články? viz Třírohý klobouk.--Juan de Vojníkov 31. 8. 2008, 15:10 (UTC)

Protože mám v plánu brzy doplnit zdroje jak k české, tak k anglické verzi (kde jsem přidal informaci o chybějících zdrojích) - případně může zdroje doplnit někdo jiný, pokud se k tomu dostane dříve než já. Luk 31. 8. 2008, 15:48 (UTC)

Já myslím, že nikdo jiný problematice nerozumí, takže dík a hodně zdaru.--Juan de Vojníkov 31. 8. 2008, 15:57 (UTC)

sablona preklad[editovat zdroj]

zdravim, mel bych drobnost do sablony preklad by se melo zadat i cislo revize. Je to popsano Wikipedista diskuse:Vrbova#Číslo revize u referencí Dik --Vrba 17. 9. 2008, 19:49 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Zdravím, pokud zakládáš kategorie, i ta musí být umístěna v kategorii. Prosím naprav tak svou práci. A i pro kategorie platí interwiki. Zdravím. Děkuji za všechny vytvořené články. Chci Vás však poprosit o přidávání „odkazů interwiki“, tedy mezijazykových odkazů na Wikipedie v ostatních jazycích. Mají syntaxi [[kód jazyka:Název článku v daném jazyce]], umístěny bývají ve spodní části zdrojového kódu článku, po uložení se zobrazí v navigačním panelu při levém okraji pod ostatními panely. Vizte příklad jak by měly vypadat.

  1. Je třeba vyhledat identické heslo v angličtině nebo jiném jazyce a tento kód okopírovat ze spodní části tamního článku. Právě tento krok vyžaduje člověka, není automatizovaný.
  2. Mezi takto získané odkazy připište [[en:název v onom jazyce]], protože v cizojazyčné verzi pochopitelně není odkaz na původní článek. Umístěte ho na správné místo v abecedním pořadí podle kódů jazyků.
  3. Srovnané odkazy uložte do českého článku.
  4. Odkaz na český článek v této formě dopište na správné místo do článku anglického.

O rozšíření do dalších jazykových verzí se už obvykle postarají roboti. Vaše články budou o krok blíže dokonalosti. Díky. --Elm 6. 12. 2008, 16:32 (UTC)

Chemické články[editovat zdroj]

Za tvé články z posledních dnů si ti dovoluji udělit tuhle kytičku.

Ahoj, díky moc za (bio)chemické články, tohle tu potřebujeme jako sůl. Biochemie je tu v zanedbaném stavu, v porovnání s tím, co o tom všechno víme. Přeji hezký den a hezké svátky, --Vojtech.dostal 25. 12. 2008, 17:03 (UTC)

Infobox lékařský výkon[editovat zdroj]

Ahoj, náhodou jsem narazil na tvůj infobox lékařský výkon. Protože jde (obsahem) o duplicitu k infoboxu choroba, nechceš obsah infoboxu předělat tak, aby byl skutečně o výkonu? --Formol 18. 1. 2009, 15:26 (UTC)

Infobox lékařský výkon jsem vytvořil podle anglického infoboxu Interventions použitého na stránkce Adenoidectomy. Ale jak teď vidím, tento původní infobox zřejmě není založen na žádné šabloně a autor článku do něj vložil věci, které jsem pak přímo převzal do své šablony, i když by to asi chtělo udělat jinak. Bude ale potřeba promyslet, co všechno by tam mělo být (protože to ani není odkud převzít). Určitě by tam ale mělo být:
  • název - oficiální označení
  • alternativní názvy
  • ICPM kód
  • ICHI kód
  • MeSH kód
  • kód výkonu podle české legislativy
  • lékařská obornost
  • indikace
  • kontraindikace
  • roční počet provedení + zdroj informace
Kromě článku Adenotomie se to zatím nikde nepoužívá. Vzhledem ke špatnému pojmenování (název infoboxu začíná malým písmenem) bude asi lepší vytvořit infobox znovu a ten starý pak navrhnout ke smazání. Luk 18. 1. 2009, 16:02 (UTC)
Já myslím, že ilustrační obrázek by nemusel vadit, jinak tvůj návrh zahrnuje vše podstatné. Myslím ale, že šablony lze bez problémů přesunout stejně jako články. --Formol 18. 1. 2009, 21:19 (UTC)
Nový infobox je tady: Lékařský výkon. Původní jsem nechal smazat. Luk 29. 1. 2009, 01:02 (UTC)

Kategorie ano, ale s mírou[editovat zdroj]

Dobrý den, trochu jsem upravil Vámi založené kategorie. Nikdy není dobré, když je kategorie zprostředkovaně svou vlastní podkategorií. Taky prosím zvažte, zda je vhodné kopírovat strukturu kategorií z anglické wiki, kde mají dva miliony článků. Myslel jsem, že najdu spoustu článků o finanční krizi, ale nakonec jsem se jenom proklikával kategoriemi... Jinak děkuji za Vaše články, těm není co vytknout. --Jvs 29. 1. 2009, 16:23 (UTC)

A ještě Vás chci upozornit na seznam nežádoucích "červených" kategorií: Chybějící kategorie --Jvs 29. 1. 2009, 16:39 (UTC)

Děkuji za upozornění, ale musím k tomu říct pár slov. Ono je to těžké - když vytvářím článek překladem z jiné (zde anglické) verze a má několik kategorií, pak jsou tři možnosti (nemají-li vznikat "červené kategorie"). Najít odpovídající české (což mnohdy nejde), nebo vytvořit nové kategorie, a konečně seznam kategorií ořezat (což dělám, ale někdy to není zrovna dobré). Když už vytvářím nové kategorie, tak se snažím, aby byly co nejkompatibilnější s jinými Wikipediemi (hlavně anglickou), takže strukturu pokud možno držím. Může z toho vzniknout i kruh (pokud vznikl, bylo by žádoucí ho opravit i v jiných Wikipediích), pokud to neuhlídám, jako se stalo teď. Ale do budoucna si každopádně budu dávat větší pozor, aby nevznikaly nadbytečné kategorie. Luk 29. 1. 2009, 16:49 (UTC)

Přeji pěkný den,
nerad obtěžuju, nicméně chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohl vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoli, v tomto hlasování: Wikipedie:Hlasování/Úroveň nadpisů
s úctou --Decebalus 23. 2. 2009, 10:05 (UTC)

Holm Singer (IM "Schubert")[editovat zdroj]

Hello Luk: As you speak German & English and are the author of the Kategorie:Agenti Stasi, you might want to translate the (short) article about en:IM Schubert into Czech. It would be a great help. The article was censored in German (de:IM Schubert). Saluti --Fabbricante di gattini 12. 3. 2009, 11:53 (UTC)

Hello, I can translate the article but can't guarantee that it won't be deleted due to (possibly low) relevance of that person. Luk 12. 3. 2009, 17:41 (UTC)

It's more the case than the person that is relevant; but of cause especially in Germany. Thanks a lot. The article looks great! --Fabbricante di gattini 12. 3. 2009, 18:43 (UTC)

Vatra svrchovanosti[editovat zdroj]

Ta Vatra svrchovanosti je zajímavý nápad. Jaks na to došel? --Ean-code 15. 4. 2009, 10:25 (UTC)

Vcelku jednoduše. Na zapalování Vater svrchovanosti v červenci 1992 (což byl symbolický akt spálení federace - od tohoto okamžiku bylo téměř jasné, že Československo už pohromadě nezůstane) po schválení deklarace si poměrně dobře pamatuji, přestože jsem byl dost mladý a sledoval jsem ho tehdy jen v televizi (československé, ale i rakouské). Rád termín "Vatra svrchovanosti" používám v různých (i nesouvisejích) kontextech - proto jsem si říkal, že by nebylo od věci přidat samostatné heslo (přesměrování) do Wikipedie, aby zájemci o více informací věděli, že tento pojem tak úzce souvisí s rozpadem Československa. Luk 15. 4. 2009, 14:26 (UTC)
Aha. No, v roce 1992 mi bylo pět let, sic nějaké okamžiky z televize si vybavím, z rakouské taky, ale na toto si nevzpomínám a ve škole nás to neučili... :-) Každopádně díky za informaci, možná by nebylo odvěci to doplnit ke článku, na který ten odkaz ukazuje. --Ean-code 16. 4. 2009, 03:45 (UTC)
Trochu jsem to doplnil včetně zdrojů. Pokud najdu více informací, ještě to tam přidám. Luk 16. 4. 2009, 11:35 (UTC)


Ahoj, všiml jsem si tvé práce na chemických článcích, dneska nám přibyl tenhle pahýl, tak bych tě chtěl upozornit. kdyby se ti chtělo rozšiřovat. Už jsem na to šáhl, ale moc toho tam není. Fluorid vápenatý mi příjde vcelku důležitý, když ho znám i já...:-)--H11 2. 5. 2009, 13:41 (UTC)

Podívám se na to, i když jsem typický "začínač", tedy pahýly spíše generuji, než abych je přetvářel v plnohotnotné články ;-) Jinak důležitých sloučenin chybí spousta, některé dokonce i v anglické Wikipedii. Luk 2. 5. 2009, 22:15 (UTC)

Wikikytička[editovat zdroj]

Za soustavnou práci

Díky za spoustu odvedené práce na chemických článcích! --Sumivec 12. 8. 2009, 21:34 (UTC)

Cenzura na internetu[editovat zdroj]

Díky moc za rozšíření článku pro Česko (včetně zdrojů). --Hidalgo944 30. 8. 2009, 18:17 (UTC)

Není zač. Zvlášť v poslední době je to dost důležité téma. Luk 30. 8. 2009, 18:35 (UTC)

Kategorie k rodům[editovat zdroj]

Ahoj, máme tu myslím takový úzus, že nezakládáme kategorie k jednotlivým rodům. Bakterii Mycobacterium podle mě stačí řadit do čeledi - kategorie:Mycobacteriaceae. Je to spíše zvyklost než úzus. Souhlasíš? --Vojtech.dostal 14. 9. 2009, 15:05 (UTC)

Ahoj, nemám s tím problém. Luk 14. 9. 2009, 15:08 (UTC)

Vzhledem k diskusi o smysliu kategorie jsem vyvolal diskusi o smazání kategorie. --Wikipedista:BobM d|p 3. 5. 2010, 13:25 (UTC)

Benzodiazepin[editovat zdroj]

Sorry to write in English, but the Chembox of Benzodiazepin is not displaying correctly the CAS Number (blame the vandal that created that chembox im the first place...). In the English (also Portuguese and Chinese) wikipedias, there's a CASOther field, that can be used to reference the CASNo, because CASNo does some computation with the CAS Number. Albmont 30. 6. 2010, 16:26 (UTC)

  • Ignore this. The vandal (that's me...) put a wrong CASNo, the one for the 1,2 isomer. I removed the CAS Number and put the PubChem. Albmont 30. 6. 2010, 17:04 (UTC)

Kyselina eruková[editovat zdroj]

Díky za pohotovou reakci a za rychlé založení článku po vložení požadavku do Požadovaných článků :-) Palu 6. 7. 2010, 16:00 (UTC)

Bromid kadmia[editovat zdroj]

Díky za Vaše foto-chemické články. Nevíte, prosím, jak se přesně jmenuje tato chemikálie - Bromid kadmia? Nemám v tom jasno, více viz článek Richard Leach Maddox. Zdravím, a hodně zdaru, --Svajcr 9. 7. 2010, 20:26 (UTC)

Pokud jde o CdBr2 (anglicky Cadmium(II) bromide, latinsky Cadmii bromidum nebo Cadmium bromatum), česky se nazývá bromid kademnatý. Založím pro něj stránku (pro začátek aspoň jednoduchou), aby každý hned věděl ;-) -- Luk 9. 7. 2010, 20:58 (UTC)

Mastné kyseliny[editovat zdroj]

Dík za dozdrojování Kyseliny máselné. Vložil jsem šablonu "fakt?" (spíše mechanicky) proto, že na stránce Mastné kyseliny se tvrdí, že mají aspoň 8 uhlíků v molekule. Nemohl byste se na tu stránku podívat a zkorigovat ji? Sám se na to necítím, biochemie je mi poněkud vzdálená. Díky.--Petr Karel 29. 10. 2010, 11:19 (UTC)

Hotovo. Luk 29. 10. 2010, 11:38 (UTC)
Dík za rychlou reakci. Zdraví Petr Karel 29. 10. 2010, 11:43 (UTC).

Cementování[editovat zdroj]

Zdroj jsem doplnil, prosím o odstranění šablony.Díky. --Kajan112 11. 12. 2010, 20:11 (UTC)--Kajan112 11. 12. 2010, 20:11 (UTC)

Šablonu obvykle odstraňuje ten, kdo doplňuje zdroj. Může to samozřejmě udělat kdokoliv, nicméně já šablonu odstraňovat nebudu, protože zdroj u daného tvrzení stále chybí. Reference se vztahují ke konkrétnímu tvrzení (proto jsem neozdrojované tvrzení označil šablonou) a to zde není. Pokud se to tak neudělá, později se už někdo bude těžko dopátrávat, odkud zmíněná informace pochází. -- Luk 11. 12. 2010, 21:48 (UTC)

Promiňte, do referencí jsem připsal knihu "Staré evropské kovářství".Co mám ještě učinit? Neovládám dobře počítač a neumím odstranit šablonu.Můžete mě naznačit, jak se odstraňuje?Díky.--Kajan112 12. 12. 2010, 10:23 (UTC)

Šablona se odstraňuje tak, že se smaže. Přesněji řečeno, nahradí se referencí, v tomto případě s použitím šablony Citace monografie. Citační šablony jsem před časem shromáždil na samostatné stránce. Dále je potřeba - pokud tam ještě není - vytvořil oddíl Reference a do něj vložit tag <references />. Vše potřebné už jsem teď udělal (kromě informace o kapitole a straně, kde se nachází citovaná informace - to udělat nemohu, knihu nemám k dispozici; je ale vždy dobré, aby tam i tyto informace byly), takže pro příště ;-) -- Luk 12. 12. 2010, 15:58 (UTC)

Diethylether[editovat zdroj]

Dovoluji si upozornit na příspěvek v diskusi ke článku. Třeba Vás to bude zajímat. --Kusurija 14. 12. 2010, 19:07 (UTC)

Děkuji za upozornění. -- Luk 14. 12. 2010, 19:10 (UTC)
Ještě jsem do článků přidal fenidon. --Kusurija 17. 12. 2010, 10:36 (UTC)
Děkuji za dohledané odkazy v článku! --Kusurija 17. 12. 2010, 17:16 (UTC)

Zapracoval jsem na tomto důležitém článku, kdyby jsi měl čas, tak bych uvítal všechny připomínky či opravy textu. Pěkný den, --Vojtech.dostal 9. 2. 2011, 19:20 (UTC)

Díky - až budu mít chvíli, podívám se. -- Luk 10. 2. 2011, 21:01 (UTC)
Jak jsem to tak prošel, zdá se mi to kvalitní. Jen jsem trochu upravil kategorie (specifičtější zatřídění, konzistentní s anglickou verzí). -- Luk 10. 2. 2011, 21:38 (UTC)

Editace - mefedron[editovat zdroj]

Z hlediska češtiny - já také, striktně vzato, nejsem češtinář, ale myslím, že takhle je to, v daných souvislostech, pravopisně naprosto správně. Zdravím. --Tom soldier 2. 4. 2011, 19:49 (UTC)

Nebudu se přít. Když to bude špatně, někdo to snad opraví. Buď je správně jedno nebo druhé (velké nebo malé písmeno) - ale ať tak nebo tak, mělo by to být stejně v obou případech (sněmovna + senát), proto jsem to v revizi č. 6725109 sjednotil na velké. -- Luk 2. 4. 2011, 19:54 (UTC)

Amoniové sloučeniny vs. Amonné sloučeniny[editovat zdroj]

Mám dotaz ke kategorii Kategorie:Amoniové sloučeniny, kterou jste kdysi založil. Byla přes interwiki slinkována s anglickou en:Category:Ammonium compounds a s dalším jazykovými verzemi. Přestože nejsem v chemii specialistou, všiml jsem si, že většina článků s referencí na en:Category:Ammonium compounds má u ekvivalentních článků v češtině odkaz na kategorii Kategorie:Amonné sloučeniny, takže jsem této kategorii také přidal interwiki na en:Category:Ammonium compoundsa další jazykové verze. Máme tak nyní s en:Category:Ammonium compounds slinkovány jak Kategorie:Amoniové sloučeniny, tak Kategorie:Amonné sloučeniny, což asi není ideální. Jestli máte nějaký nápad jak to opravit nebo vylepšit, prosím konejte.--Jik jik 22. 5. 2011, 06:14 (UTC)

Upřímně řečeno, nevím, jak to čistě vyřešit. Amonné a amoniové sloučeniny nejsou totéž. Amonné sloučeniny jsou takové, kde figuruje iont NH4+, například chlorid nebo uhličitan amonný. Amoniové sloučeniny jsou obecnější skupina, patří tam jak sloučeniny amonné, tak i sloučeniny, kde je dusík deprotonován (vodíky substituovány) - nejtypičtější jsou kvartérní amoniové sloučeniny (někdy se používá také "amonné", ale není to běžné), kde jsou na dusíku nahrazeny všechny čtyři vodíky. Například v angličtině je to trochu jinak, tam ekvivalent k "amonným sloučeninám" neexistuje - je to tím, že čeština má specifické anorganické názvosloví, kdežto v organické chemii (kam spadají i substituované amoniové sloučeniny) se používá na celém světě víceméně totéž. Možná by se to dalo vyřešit tím, že se kategorie Amonné sloučeniny podřadí kategorii Amoniové sloučeniny a interwiki u amonných sloučenin se zruší. -- Luk 22. 5. 2011, 11:59 (UTC)
OK. Návrh na změnu, ve smyslu Vašeho objasnění specifik českého názvosloví, mi připadá rozumný. Změníte tedy kategorie tak jak jste navrhl ?--Jik jik 22. 5. 2011, 15:33 (UTC)
Hotovo. -- Luk 22. 5. 2011, 15:51 (UTC)

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR[editovat zdroj]

Odstraněn nesmysl o tom, že se jedná o zdravotní pojišťovnu spadající pod Ministerstvo obrany - všechny zdravotní pojišťovny bez výjimky jsou řízeny pouze a výhradně Ministerstvem zdravotnictví ČR. Jsem 16 let zaměstatncem této zdravotní pojišťovny, vím o tom poměrně dost. MiroslavJosef 29. 6. 2011, 08:11 (UTC)

To o tom Ministerstvu obrany nebyl nesmysl, byla to informace založená na § 2, odst. 1 zákona č. 280/1992 Sb. (protože VoZP ČR "provádí všeobecné zdravotní pojištění zejména pro zaměstnance všech organizací založených nebo zřízených jedním ministerstvem České republiky", tedy pro zaměstnance organizace založených/zřízených MOČR), jakkoli to v praxi může vypadat nepatřičně. Nebudu tu změnu revertovat, ale stojím si za tím, že ta informace byla zcela korektní. -- Luk 29. 6. 2011, 09:56 (UTC)

Bromid fosforistý[editovat zdroj]

Mohl byste, prosím, Pod chemickou lípou uvést, z jakého zdroje jste čerpal velmi podivný český název "Bromid fosforistý" a zejména informaci, že oxidační číslo fosforu je +VII, která je v rozporu s uvedeným vzorcem (v nesumárním zápisu Br4P+ Br -
3
 )? Děkuji. Petr Karel 9. 8. 2011, 07:35 (UTC)

Hromadné mazání[editovat zdroj]

Ahoj, pokud budeš v budoucnu něco chtít hromadně mazat, bude lepší, když hodíš nějakému správci (třeba mně) seznam stránek ke smazání a já na to pošlu bota. Je to mnohem míň práce, než to dělat ručně jednu po druhé jak pro tebe s přidáváním šablon, tak pro mě s mazáním. Zdraví, — Jagro 14. 8. 2011, 01:34 (UTC)

Díky za info. Takhle jsem to plánoval udělat u těch zbývajících šablon, které se hojně používají a bude potřeba nejdřív provést náhradu v jednotlivých článcích a teprve pak mazat. Tam jsem právě plánoval, že by se to udělalo botem, protože ručně by to bylo nezvladatelné. -- Luk 14. 8. 2011, 13:23 (UTC)
OK, večer na to kouknu a udělám to botem, mělo by to být v pohodě. — Jagro 14. 8. 2011, 13:51 (UTC)
Díky moc. Týká se to všech šablon {{R?}} (kde ? je číslo, případně kombinace čísel oddělených lomítky) a {{S?}}. Jsou nahrazeny šablonou {{R|?}}, resp. {{S|?}}, takže v článcích stačí jen vložit svislítko mezi písmeno a číslo. -- Luk 14. 8. 2011, 17:59 (UTC)

Tak, už jede boťák a pak to smažu. Ještě mi, prosím, vysvětli rozdíl mezi šablonou R a R-věta. Nějak jsem to na první pohled nepostřehl. Jediné, co jsem posdtřehl je, že R-věta je šíleně složitá. — Jagro 14. 8. 2011, 22:13 (UTC)

Díky, už jsem si bota všiml. Šablona "R-věta" vznikla pro jednotný způsob zobrazení v rámci všech jednotlivých šabon R-vět. Až budou všechny šablony R-vět smazány, pozbude významu a může se také smazat. Šablona "R" je nová a vytvořil jsem ji (společně se šablonou "S") stejným způsobem, jako vznikla šablona "H" a po konzultaci s jejím autorem. Celá legrace se dělá proto, aby byl systém bezpečnostních chemických vět snadno spravovatelný, což ten dosavadní nebyl. Místo řádově stovek šablon jednotlivých vět tak bude jen několik šablon jednotlivých druhů vět. U H-vět je to již hotovo (tam se s tím začalo a navíc toho nebylo tolik, protože zdaleka ne všechny články chemických sloučenin již obsahují informace podle GHS). Jediný problém bude s P-větami, protože šablona "P" je již obsazena. Zatím to ale není aktuální, protože chybějí zdroje, odkud P-věty čerpat. ESIS, který by měl být autoritativním zdrojem (provozuje ho přímo ECHA), je bohužel neobsahuje a i jinde je informací poskrovnu. Možná tak někdy za rok, za dva bude toto potřeba řešit. -- Luk 14. 8. 2011, 22:23 (UTC)
Výhody jedné šablony samozřejmě chápu, proto jsem taky věnoval změně úsilí. ;) Všechny šablony R a S vět s čísly jsou fuč, takže teď asi můžu smazat i šablony R-věta a S-věta, jestli s nimi nemáš ještě nějaký plán? Jinak co se týká P-vět: chemii houby rozumím, ale známá mi narychlo slíbila, že mi dodá novou vyhlášku, ve které ty věty jsou po novém (prý), takže pak můžu případně přeposlat (pokud v tom bude něco zajímavého). — Jagro 14. 8. 2011, 22:43 (UTC)
Zmíněné šablony můžeš samozřejmě smazat, už nemají žádný význam. Podobně i kategorie šablon "Šablony R-vět", resp. "Šablony S-vět". Co se týká vyhlášky, tak nevím o tom, že by nějaká existovala - když nepočítám tu starou. AFAIK je to téměř totálně harmonizováno v rámci EU a už by se mělo jet jen podle Nařízení č. 1272/2008. Tam je klasifikace uvedená v tabulkách Annexu VI (zmíněná databáze ESIS je nakrmena těmito informacemi), ale tam jsou právě jen piktogramy, signální slova (POZOR/NEBEZPEČÍ) a H-věty; P-věty tam nejsou. Ono je lze sice jednoznačně zjistit z klasifikace na základě pravidel popsaných v onom nařízení, ale zejména u látek jako jsou třeba dichromany je to velmi nevděčná a zdlouhavá práce s prohrabováním se textem nařízení, s eliminací duplicit atd. Proto bych očekával, že to bude "předžvýkáno" v databázi ESIS, bohužel ale není a každý výrobce se s tím tedy musí poprat sám (případně to na vlastní riziko obšlehnout od konkurence). Pro účely Wikipedie by šel samozřejmě tento postup použít také, ale moc si to nedokážu představit, už z hlediska ověřitelnosti. -- Luk 14. 8. 2011, 23:12 (UTC)

Stran P-vět jsem nedostal sice vyhlášku, ale jakýsi Bezpečnostní list chemikálie (konkrétně mám 4,4'-Diaminodiphenylmethane), kde jsou P věty pro danou látku uvedeny a odvolávají se na nějakou směrnici a vyhlášku (např. P201 Před použitím si obstarejte speciální instrukce). Nejlepší ale asi bude, když mi mejlneš a já ti onen list pošlu, aby si z něj vyčetl, jestli je to k něčemu použitelné (i když předpokládám, že samotný list je zrovna ten příklad, kdy P věty překládal sám výrobce, v tomto případě Sigma-Aldrich). — Jagro 20. 8. 2011, 22:24 (UTC)

Předpokládám, že P-věty v tom bezpečnostním listu výrobce získal postupem, který jsem uvedl výše. I tak se ale na to rád podívám. Díky. -- Luk 20. 8. 2011, 23:29 (UTC)

NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 861/2010 (šablona Benzodiazepiny)[editovat zdroj]

Dosti váhám nad tím, zda se slepě řídit tímto nařízením. Důvody:

  • Autor nařízení je Algirdas Šemeta, litevec. Možná Vás to překvapí, když se tolik angažuji ve prospěch Litvy, pojmenování zeměpisných záležitostí podle litevštiny atd., ale zde jsem skeptik, viz nedorozumění v Litvě kvůli transliteracím, zejména u jmen Poláků, názvů ulic, a vůbec, vypjatého "purizmu" (spíš pseudopurizmu) v litevštině ve všech záležitostech, ovlivněných zahraničím, skandály kolem školství, omezování práv národnostních menšin atd., atd. O tom, že byl raději vykopnut výš, nemluvě. Čili takto: klonazepam místo clonazepam a podobné záměny -kl- za -cl- vůbec nemají moje sympatie, tím méně podporu. V odborných kruzích to zcela jistě také podporu nezíská.
  • Pokud jste si mohl všimnout, nařízení se týká celních a podobných záležitostí, a tady je celkem pochopitelné, že nějaký pořádek se zavést musí a musí se zohlednit nejen zvyklosti britské a jim přizvukujících, ale též španělské... ...také litevské, lotyšské atd. Je to takový dokument v duchu celního "esperanta", který zcela jistě bude neopominutelný v záležitostech celně-obchodních, ale zřejmě se setká s nepochpením u odborníků z řad farmakologů, lékařů toxikologů atd. Tolik můj názor. Pokud jej budete považovat za hodný zřetele, vraťte úpravy šablony Benzodiazepiny zpět, pokud ne, věšet se kvůli tomu nebudu, hlavně, když budou patřičná přesměrování, aby to vůbec šlo najít. Váš přínos do wikipedie se mi velmi líbí, proto bych byl nerad, aby Vás tato moje připomínka podráždila nebo znechutila. Hezký den! --Kusurija 5. 10. 2011, 15:30 (UTC)
Nejprve k onomu nařízení. V první řadě je třeba říci, že není důležité, že je autorem Litevec, protože pro Česko je relevantní oficiální český překlad, který jsem zde použil jako zdroj. Zadruhé, to nařízení jsem uvedl jako zdroj proto, že je to jediný dokument, kde byly všechny zmíněné názvy pohromadě. Nyní ohledně názvosloví obecně. Používání názvů jako "klonazepam" je v Česku poměrně zažité, není to nic nového. Jsou uvedeny v lékopisu (viz zrovna klonazepam - tenhle lékopis je starší, ale to nijak nevadí), používá je SÚKL, uvádějí se na obalech léčivých přípravků, v příbalových letácích atd. Čili vůbec bych do toho netahal celní předpisy a další úřednicko-právnické záležitosti. Nemám nic proti tomu, aby se to uvádělo jinak, než jak to uvádím nyní (tj. počeštěně). Nicméně bylo by vhodné, aby se v tomto našel širší konsensus a ustanovilo doporučení, protože jinak se budou podobné spory opakovat. -- Luk 5. 10. 2011, 16:20 (UTC)
Tak to jsem trochu pozadu, dobrá, budu to respektovat, a to, že se mi (nám) to nelíbí, nebude mít více vliv. Dík za přínosnou odpověď a (viz níže). --Kusurija 5. 10. 2011, 19:37 (UTC)

Nobelova cena za chemii[editovat zdroj]

Zdravím Luku :) Je to už velice dlouho, co pravidelně rozšiřuješ množství chemických článků zde na Wikipedii. Svými velice kvalitními překlady z anglické Wikipedie tak dáváš široké veřejnosti možnost, aby nemusela složitě překládat odborné texty a i česká Wikipedie měla stejnou kvalitu, jako má anglická. Děkuji ti za všechny za tento neocenitelný přínos a doufám, že v něm budeš i nadále pokračovat. Děkuji ti také za zpřesňování již existujících chemických článků a vytváření přesměrování na články, k snadnosti vyhledávání. A v neposlední řadě také za opravy mých nepřesností, které sem tam zanesu do infoboxu. Ať ti píle, chuť a čas k rozšiřování Wikipedie vydrží jak jen to nejdéle půjde.

Tímto symbolickým uživatelským oceněním - Nobelovou cenou za chemii, bych rád vyjádřil můj obdiv k tomu, kolik kvalitní práce si zde udělal. Shodou okolností byla dnes udělena i ta skutečná ve Stockholmu :). Měj se hezky a s chutí do další práce kolego ;). Ondřej Mangl (CheMistЯ) 5. 10. 2011, 18:09 (UTC)

Díky moc! -- Luk 5. 10. 2011, 18:15 (UTC)
Já bych si taky dovolil přidat pochvalu a ocenění, které si, Luku, opravdu zasloužíte. A ještě navíc bych chtěl dodat, že z Vaší wikietikety a diplomacie by si měli vzít příklad mnozí ostatní kolegové, ne-li skoro všichni, včetně mne. --Kusurija 5. 10. 2011, 19:45 (UTC)

Barbituráty[editovat zdroj]

Prosím o kontrolu šablony {{Barbituráty}}. Možná jsem něco přehlédl. Děkuji. --Kusurija 6. 10. 2011, 12:36 (UTC)

Ta šablona mi přišla nějaká "nakopnutá", možná nechtěný výsledek copy&paste mezi jednotlivými částmi. Část se vůbec nezobrazovala. Opravil jsem to, snad správně. Pak ještě pár drobností (sjednocení názvosloví) a překlepů (předpokládám, že "nelagální" mělo být "nelegální"). -- Luk 6. 10. 2011, 15:08 (UTC)
Díky. A promiňte, že jsem ty drobnosti nevychytal sám, nějak jsem to časově nezvládl a pak jsem to pustil z hlavy... --Kusurija 6. 10. 2011, 21:52 (UTC)

Fenothiaziny[editovat zdroj]

Prosím o kontrolu šablony {{Fenothiaziny}}. Možná jsem něco přehlédl. Se zoufalstvím jsem zaregistroval, že je totálně červená: neexistuje jediný článek, to je totální ostuda cs.wikipedie! Děkuji předem za pomoc. --Kusurija 12. 10. 2011, 17:01 (UTC)

Asi je v pořádku. Jen jsem odebral kategorii Fenothiaziny, běžně se navigační šablony do takových kategorií nedávají. Kategorii jsem naopak založil (až na druhý pokus, protože v té šablony to bylo špatně a já jsem to přehlédl), stejně tak i jednu kategorii nadřazenou. Také jsem vytvořil základ jednoho článku, ať tam něco je. -- Luk 12. 10. 2011, 18:34 (UTC)
Díky moc, začal jsem pracovat na článku chlorpromazin, ale mám na něj málo času, nevím, zda se mi vůbec podaří jej dokončit; jeho zatím torzo je na mém archivovaném pískovišti: Diskuse s wikipedistou:Kusurija/Pískoviště/archív. Pokud máte možnost, můžete něco doplnit nebo připomínkovat. Je to základní látka té skupiny, tak bychom ji měli na cs:wiki mít. Jinak semtam občas přidávám k článkům o lécích synonyma; protože dohledávat zdroje je pro mne pracné a vůbec tu práci nemiluji, jakkoliv je pro wikipedii zásadně důležitá, dávám to neozdrojované do diskuse k článkům. Ať si s tím kolegové dělají, co chtějí, stejně jsou ty seznamy neúplné... (když jsem ty seznamy tvořil, netušil jsem ještě, že právě otázka zdrojů bude pro ně tak důležitá.). --Kusurija 13. 10. 2011, 18:54 (UTC)
Zatím jsem u toho chlorpromazinu jen vyměnil infobox (za ten pro léčivé látky). -- Luk 13. 10. 2011, 22:37 (UTC)

Benzodiazepin[editovat zdroj]

Ahoj, ve článku benzodiazepin jsou chybné citace a spoustu jich je proto rudá jak záře nad Kladnem, mohl by ses na to mrknout? Dle historie je většina rozšíření tvoje dílo, takže máš největší šanci to dohledat, opravit, doplnit. Díky --Bodlina 19. 11. 2011, 11:29 (UTC)

Přiznávám svou chybu. Příčina je v tom, že jsem ten článek tvořil překladem z anglické verze, ale není to zdaleka úplné. A protože jsou leckteré citace zadefinovány až v té nepřeložené části, jsou na ně v textu jen odkazy (mířící do nikam), takže to vyvolává tento efekt. Podívám se na to a budu to řešit. -- Luk 19. 11. 2011, 14:53 (UTC)

Sraz Wikipedistů za účelem tvorby nového programu k WikiProjektu Chemie a jeho oživení[editovat zdroj]

Zdravím :) Rád bych Vás upozornil na možnost účasti a přidání svých zkušeností do společné debaty o novém programu WikiProjektu Chemie. Podrobnosti naleznete zde. Pokud máte možnost se setkání zúčastnit, tak se prosím připojte :). V případě, že se budete chtít připojit, tak připište své jméno mezi účastníky, aby se zhruba vědělo, jak velká bude účast. --Ondřej Mangl (CheMistЯ) 3. 12. 2011, 23:34 (UTC)

Díky za pozvání. 5.12.2011 to bohužel nepůjde (rodinná oslava), ale snad někdy jindy a co nejdřív. -- Luk 3. 12. 2011, 23:39 (UTC)
Určitě se potom zapoj do debaty o změnách Pod chemickou lípou ;). Měj se hezky a užij si oslavu :) --Ondřej Mangl (CheMistЯ) 3. 12. 2011, 23:59 (UTC)

Léčiva[editovat zdroj]

Ahoj, chtěl jsem tě požádat o radu. Co s komerčními názvy léků, přesměrovávají se na článek o hlavní účinné látce nebo se nechává prostor pro vytváření článků? Týká se to třeba článku tylenol. Dále, co s heslem acetaminofen, přesměrovat na paracetamol? --Vojtech.dostal 9. 12. 2011, 16:18 (UTC)

Ahoj, já to osobně dělám tak, že komerční názvy přesměrovávám na názvy INN. Výjimkou jsou jen složené/kombinované přípravky, i když je třeba hlavní účinná látka jen jedna, ale i další obsažené látky jsou významné. Tedy například Endiaron bych přesměroval na kloroxin, ovšem třeba Endiform už nikoliv (protože obsahuje ještě oxyfenon, mající významné účinky). Acetaminofen lze klidně přesměrovat na paracetamol, je to počeštěná podoba pro acetaminophen (USAN). Co se týká Tylenolu, tam by bylo lepší nechat samostatný článek; je to značka, pod kterou se skrývá řada přípravků s různým složením. -- Luk 9. 12. 2011, 19:53 (UTC)

Mazání propagačních textů[editovat zdroj]

Čau, myslím si, že propagační texty jako tento Prací prostředky a Gemini by se měli rovnou mazat.--Juandev 27. 1. 2012, 06:46 (UTC)

Asi ano... -- Luk 27. 1. 2012, 09:46 (UTC)

Přesné určení odkud je zkopírováno[editovat zdroj]

Ještě jedna věc - když už narazíš na copyvio, mohl by jsi do šablony napsat přesně všechny stránky ze kterých to bylo zkopírováno? Na stránce http://www.dongemini.cz/ nevidím text, který je na Wikipedii.--Juandev 27. 1. 2012, 06:51 (UTC)

U toho webu http://www.dongemini.cz/ jsou dva problémy. Jednak je tam zobrazení řízeno JavaScriptem, takže se nezobrazuje všechno přímo hned. Hlavně se ale nezobrazuje konstantní obsah, nýbrž se vybírá zřejmě náhodně a při každém zobrazení stránky se načtou jiné "tipy". Proto tam ten obsah nemusí být vidět hned. V Google cache tam lze ty zkopírované pasáže najít, podobně pro reloadech a rozklikání skrytých článků. -- Luk 27. 1. 2012, 09:46 (UTC)

Portál Křesťanství[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek kaple Božího Těla (Kutná Hora) (název byl upraven na standardní, Boží Tělo se navíc z důvodů mně neznámých píše s velkým T), který již kolega Addvisor přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes (diskuse) 9. 9. 2012, 12:45 (UTC)

Barevná vývojka[editovat zdroj]

Pane kolego, děkuji za fotochemické články!!! Až budete mít čas, podívejte se, prosím na článek barevná vývojka. Díky, a držím palce, --Svajcr (diskuse) 30. 9. 2012, 21:13 (UTC)

Není zač. Na článek se podívám. -- Luk (diskuse) 30. 9. 2012, 21:50 (UTC)

Ahoj, kdyby tě napadlo něco z chemie γ-butyrolaktonu, budu rád, když to tam doplníš. Chybí zatím třeba výroba/příprava. Ale není to nutné, pokud se ti do toho nechce. --Vojtech.dostal (diskuse) 28. 12. 2012, 09:50 (UTC)

Ahoj, v poslední době Wikipedii bohužel zanedbávám - věnuji se raději OpenStreetMap. Ale třeba budu mít někdy zase čas a náladu ;-) -- Luk (diskuse) 29. 12. 2012, 23:28 (UTC)

Úprava šablony "Citace právního předpisu"[editovat zdroj]

Ahoj Luku, na diskusní stránce šablony "Citace právního předpisu", kterou jsi vytvořil, jsem rozjel diskusi týkající se toho, že v šabloně používaný způsob citace příliš neodpovídá tomu, jak se obvykle cituje v právním světě. Na základě proběhlé diskuse mám na Tebe prosbu, zda bys mohl udělat tyto úpravy šablony: 1. Aby parametr "ze dne {{{vydání}}}" byl nepovinný, protože takový parametr se obvykle v citacích právních předpisů nepoužívá. 2. Přidat nepovinný parametr "poznámka", který by umožňoval zavést zkratku ("dále jen o.s.ř.") nebo uvést "ve znění do...". Tímto se na Tebe obracím s prosbou, zda bys mohl provést tyto úpravy šablony. Předem děkuji za ty, kdo se věnují tvorbě a úpravám článků s právní tématikou. --Alf.M (diskuse) 3. 8. 2014, 11:55 (UTC)

Úpravy už nejsou potřeba, provedl je kolega Bazi.--Alf.M (diskuse) 3. 8. 2014, 15:36 (UTC)
Ahoj, dlouho jsem se sem nedíval, takže už jdu trochu s křížkem po funusu. Tedy odpovídám jen proto, aby bylo vidět, že jsem si to přečetl. -- Luk (diskuse) 10. 9. 2014, 21:39 (UTC)

Váš účet bude přejmenován[editovat zdroj]

17. 3. 2015, 23:36 (CET)

Přejmenováno[editovat zdroj]

19. 4. 2015, 05:07 (CEST)