Diskuse s wikipedistou:PadyCZ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Diskuse s wikipedistou:Alfons.mucha)
Poslední komentář: před 4 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

--Marek Koudelka (diskuse) 25. 12. 2013, 20:02 (UTC)

Sloučení spolek a obč. sdružení[editovat zdroj]

Kolego, když už provádíte aktualizace v souv. s NOZ, mohl byste provést sloučení a aktualizaci článků spolek a občanské sdružení? Díky. --Wikipedista:BobM d|p 1. 1. 2014, 12:49 (UTC) Zdravím, možná se do toho pustím, ale ne hned. Článků na aktualizaci je opravdu moc. Zvažuji oslovení brněnské právnické fakulty s nabídkou zapojení do projektu Studenti píší wikipedii, v rámci kterého by aktualizaci provedli.--Alfons.mucha (diskuse) 1. 1. 2014, 14:22 (UTC)

Infobox[editovat zdroj]

Dobrý den, k tomuto tématu přidávám dotaz. Navrhnul jste k přejmenování šablonu {{Infobox - občanské sdružení}}, ale návrh jste poté stáhnul. Smím se zeptat proč? Přišel mi vcelku pochopitelný. --Bazi (diskuse) 4. 1. 2014, 14:59 (UTC) Stáhl jsem ho proto, že si nejsem jistý, jestli by sloupky, které jsou nyní zakomponované v různých článcích, po přejmenování fungovaly. Technicky tomu bohužel nerozumím. Ale říkal jsem si, že asi bude lepší prostě sloupek "spolek" vytvořit jako nový a ne přejmenováním spolku "občanské sdružení". Možná někdo, kdo sloupkům víc rozumí, by věděl víc.--Alf.M (diskuse) 4. 1. 2014, 15:06 (UTC)

Díky za vysvětlení. Po přejmenování stránky (=článku i šablony) zůstává na původním jméně přesměrování, které dočasně udrží správnou funkčnost. V jakých článcích je šablona použita, lze zjistit v levém menu Nástroje –> Odkazuje sem. Při větším množství výskytů takové šablony lze na stránce Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce požádat botovodiče, aby v článcích provedli hromadnou opravu a nemuselo se to měnit ručně. --Bazi (diskuse) 4. 1. 2014, 15:34 (UTC)

Pozor na historický kontext[editovat zdroj]

Ještě jednou zdravím. A chtěl bych upozornit na jeden aspekt, který by bylo dle mého názoru dobré zohlednit, když provádíte aktualizaci občanských sdružení na spolek přímo v textech článků. Vizte např. tyto tři změny:

  1. právní forma v infoboxu,
  2. výskyt termínu v historickém exkurzu,
  3. výskyt termínu v popisu cílů a poslání.

V prvním případě je změna na místě, neboť infobox informuje o aktuálním stavu. Ve třetím případě je rovněž změna možná a vhodná, protože jde o formulaci poslání, které je nejspíše platné i v současnosti (a přítomný čas použitý v textu tomu nasvědčuje). Ve druhém případě však jde o popis historického vývoje a termín se vyskytuje v jasném časovém zakotvení v roce 1996. V té době se ovšem jednalo skutečně o občanské sdružení a náhrada za spolek je zde docela sporná. Proto apeluji na citlivější a promyšlenější zásahy do textů. Zde by šlo buď zachovat časově příslušný termín občanské sdružení a jen změnit odkaz tak, aby vedl na článek Spolek, anebo upravit formulaci např. „získal o rok později status nezávislého spolku (tehdy občanského sdružení)“, případně zachovat původní formulaci a dát nějaké vysvětlení o pozdější změně legislativy do poznámky pod čarou. --Bazi (diskuse) 4. 1. 2014, 16:29 (UTC)

Děkuji za argumenty, v tomto případě (Stud Brno) musím souhlasit, tam to rozumná změna nebyla. V některých případech lpění na zachování původní terminologie může působit zmatečně, a to s ohledem na to, že i v případě občanských sdružení se jednalo o spolky (viz publikace prof. Telce "Spolkové právo" z roku 1998 - pojem "spolek" lze považovat za širší oproti pojmu "občanské sdružení", takže i tehdy se jednalo o spolky, byť u Ministerstva vnitra byly registrovány jako občanské sdružení. Nebo Dušan Hendrych - Právnický slovník (2009), heslo spolek: "Spolek je organizace se samostatnou právní subjektivitou (právnická osoba), sdružující na základě dobrovolného členství lidi spjaté společnými cíli nebo zájmy (sdružovací právo)." Ale záleží na kontextu.--Alf.M (diskuse) 4. 1. 2014, 17:37 (UTC)

Citační šablony pro nový OZ a ZOK[editovat zdroj]

Dobrý den, všiml jsem si vašeho chvályhodného úsilí o aktualizaci článků z oblasti práva. Dovolil jsem si po vzoru šablony {{ObčZ}} vytvořit citační šablony {{OZ}} pro nový občanský zákoník a {{ZOK}} pro zákon o obchodních korporacích. Třeba i Vám trochu usnadní práci. Zdravím a přeji hodně zdaru, --Shlomo (diskuse) 1. 1. 2014, 19:25 (UTC)

Přesouvání článků[editovat zdroj]

Zdravím, při přesouvání/přejmenování článků se nepoužívá metoda copy+paste, ale tlačítko přesunu, viz WP:Přejmenování, díky čemuž zůstane zachovaná historie článku. U EPS/Frank Bold jsem to opravil. --Harold (diskuse) 4. 1. 2014, 10:16 (UTC)
OK, omlouvám se a napříště si na to dám pozor.--Alf.M (diskuse) 4. 1. 2014, 15:06 (UTC)

Junák – český skaut, z. s.[editovat zdroj]

Rád bych Vás poprosil o vrácení přesunutí zpátky. Důvodem je to, že pod uvedeným názvem už jeden spolek existuje, více viz zde. Děkuji. --Otrok posledního soudu (diskuse) 30. 3. 2014, 15:54 (UTC)

Navíc na Wikipedii nevkládáme do názvů článků obchodní formu popisované společnosti. --Jan Polák (diskuse) 30. 3. 2014, 16:26 (UTC)
Vkládání podpisu
Vkládání podpisu

Děkuji za Vaše příspěvky. Je zvyklostí, že své příspěvky v encyklopedických článcích zásadně nepodepisujeme. Příspěvky na diskusních stránkách ale vždy zakončujeme svým podpisem. Jak na to? Podepíšete se tak, že na konec svého diskusního příspěvku napíšete čtyři vlnovky ~~~~. Ty můžete vložit i kliknutím na příslušnou ikonku v panelu nástrojů nad editačním oknem. Při uložení změn se pak vlnovky automaticky nahradí Vaším uživatelským jménem (nebo u neregistrovaných přispěvatelů IP adresou) a aktuálním datem. Podpis v diskusi je užitečný, aby bylo všem jasné, kdo co napsal a kdy. Děkuji za pochopení. --Jan Polák (diskuse) 28. 7. 2014, 19:19 (UTC)

Děkuji za upozornění, nadále si na to budu dávat pozor. --Alf.M (diskuse) 1. 8. 2014, 13:42 (UTC)

Zdravím. Předem díky za aktualizaci článku Rozvod v Česku, ale říkám si, proč ty divné citace? Předpokládám tedy, že jste určitě z praxe, nebo alespoň právo studujete. --Valdemar (diskuse) 1. 8. 2014, 08:28 (UTC)

Zdravím, já nevím, jestli jsou divné. Mně připadají docela praktické, je v nich všechno, co bych od citace právního předpisu očekával. Možná akorát při opakované citaci na jedné stránce by bylo praktičtější používat nějakou zkrácenou verzi. --Alf.M (diskuse) 1. 8. 2014, 09:18 (UTC)
Přepisovat Vám to nebudu, ačkoli bych uvítal minimálně to zkrácení pro opakované citace. Správně se cituje ovšem takto: u první citace „§ 755–770 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále též jen „o. z.“)“, u opakované citace „§ 755 odst. 1 o. z.“.
Nechci se Vás vůbec dotknout, ale pokud byste byl teprve na fakultě, vřele bych doporučoval min. pro diplomovou práci právě tento styl. Kromě ní to samozřejmě využijete i v budoucí praxi. Ať se daří. --Valdemar (diskuse) 1. 8. 2014, 09:26 (UTC)
Zcela souhlasím s tím, že tento způsob citování není dobrý a citování na wikipedii by se mělo přiblížit tomu, jak se obvykle cituje v daném oboru lidské činnosti, zde konkrétně v právu (tzn. jak citují soudy, fakulty atd.). Použil jsem ale citační šablonu "Citace právního předpisu". Systematickým řešením by dle mého názoru bylo citační šablonu předělat tak, aby odpovídala těmto standardům, především aby neobsahovala informaci o tom, z jakého dne daný předpis je, a dále aby § byl na prvním místě. Naopak datum citace je vhodné zachovat, aby bylo zřejmé, v jakém znění bylo citováno (je jednodušší uvést datum citace, než uvádět "ve znění zákona č. ..."). O těchto věcech se již diskutovalo na více místech, např. zde. Rovněž šablona OZ je nešťastná, obsahuje nesmysly jako ISSN, a odkaz přímo na Sbírku zákonů také postrádá smysl, účelnější by byl odkaz pouze na konsolidované znění (např. http://portal.gov.cz/ nebo zakonyprolidi.cz). Byl bych pro to, aby se diskuse o úpravě citačních šablon znovu otevřela. --Alf.M (diskuse) 1. 8. 2014, 12:04 (UTC)
Se vším, co píšete, naprosto souhlasím. Problém bude něco takového prosadit, mám pocit, že zde je k citačním zvyklostem okolního světa nějaký nepochopitelný odpor. --Valdemar (diskuse) 1. 8. 2014, 12:08 (UTC)
Otevřel jsem tuto diskusi opět zde, můžete se tam k tomu vyjádřit.--Alf.M (diskuse) 2. 8. 2014, 10:35 (UTC)

Přesun hesel[editovat zdroj]

Hesla se nepřesouvají pomocí Ctrl+C a Ctrl+V. Více zde. --46.135.3.23 12. 8. 2014, 09:55 (UTC)

Se svolením požádám správce o opravu přesunu. --Wikipedista:BobM d|p 12. 8. 2014, 09:59 (UTC)
Ano, to vím. Při pozorném srovnání zjistíte, že to není přesun, ale vytvoření nového hesla, které je akorát ze 70% totožné s tím předchozím.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Alfons.mucha (diskusepříspěvky)
Při pozorném srovnání je zřejmé, že jste to prostě okopíroval. Tak se to ale fakt nedělá. Tak pro příště. --46.135.3.23 12. 8. 2014, 13:00 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

V srpnu jsem přejmenování moc neřešil, protože jsem neměl čas nastudovat si plánované změny v systému, ale teď jsem už zareagoval.--Tchoř (diskuse) 16. 9. 2014, 23:53 (UTC)

Děkuji, změnil jsem to tedy na PadyCZ.--Alf.M (diskuse) 20. 9. 2014, 10:41 (UTC)

Pozvánka na českobudějovický wikisraz zima 2016[editovat zdroj]

Venca24 (diskuse) 12. 1. 2016, 14:11 (CET)Odpovědět

Pozvánka na jihočeský wikisraz[editovat zdroj]

Na setkání se těší Czeva.

Rozeslal JAn prostřednictvím JAnDbot (diskuse) 6. 3. 2018, 09:57 (CET) Odpovědět

Veřejný rejstřík[editovat zdroj]

Zdravím. Už uběhl dostatečný čas, myslím, že klidně můžete sloučit článek Veřejné rejstříky právnických a fyzických osob do obecnějšího a současně možná očekávatelnějšího článku Veřejný rejstřík. --Valdemar (diskuse) 8. 1. 2020, 19:24 (CET)Odpovědět

Doprastav – nejvýznamnější zakázka[editovat zdroj]

Ahoj, do článku Doprastav jsi vložil formulaci „Nejvýznamnější zakázkou realizovanou (…)“. Chtěl bych se pozeptat na to slovo „nejvýznamnější“. To odněkud čerpáš? Díky za vysvětlení. --Jan Polák (diskuse) 13. 2. 2020, 16:09 (CET)Odpovědět

@Jan Polák: Ano, z www.vestnikverejnychzakazek.cz. Ona je to současně asi jediná veřejná zakázka, kterou tu Doprastav dělá. Když zadám parametry
Druh formuláře: F03 - Oznámení o výsledku zadávacího řízení
Vítězové zakázek: IČO 49281429
tak jediná zakázka, která vyjede, je D3 0310/II - Hodějovice - Třebonín.--PadyCZ (diskuse) 13. 2. 2020, 18:32 (CET)Odpovědět
Nezpochybňuji skutečnost, že Doprastav danou zakázku dělá, ale pozastavuji se nad slovem „nejvýznamnější“. Odkud čerpáš, že je to skutečně nejvýznamnější? --Jan Polák (diskuse) 13. 2. 2020, 19:20 (CET)Odpovědět
Jednak z toho, že je jediná. Minimálně od roku 1. 7. 2006, kdy se veřejné zakázky uveřejňují ve Věstníku veřejných zakázek. V obchodním rejstříku jsou uveřejněny účetní závěrky od r. 2000 a z nich je patrné, že Doprastav měl vždy v Česku obraty v desítkách, max. stovkách miliónů, a teď najednou dělá sedmimiliardovou zakázku v podstatě sám. Ale je pravda, že nemůžu vyloučit, že tu něco dělal ještě před r. 2000, i když o tom hodně pochybuji.--PadyCZ (diskuse) 13. 2. 2020, 21:48 (CET)Odpovědět

Carlo Maria Viganò[editovat zdroj]

Přeji dobrý den,
protože nechci upadnout do editační války ani nic podobného, píši vám. Protože ve zrušené editaci píšete v odůvodnění, že nekritizoval papeže Františka, nevím, jestli jste četl článek. Raději jsem vám tedy chtěl napsat, abychom se domluvili. Předmětný článek je zde. Zdraví --Lukáš Král (diskuse) 21. 3. 2022, 16:18 (CET)Odpovědět

Dobrý den,
četl jsem jak český článek na info.dignir.cz, tak samotný dopis Carlo Maria Vigana, o kterém článek pojednává.
V dopise se o papeži Františkovi nic nepíše. V českém článku je pouze věta: Italský titulární arcibiskup Carlo Maria Viganò (*1941), bývalý vatikánský úředník a diplomat, konspiracista a známý kritik současného papeže Františka, obvinil „deep state“, že vyvolal válku na Ukrajině. Z této věty přece nevyplývá, že by Viganò kritizoval papeže Františka kvůli tomu, že svými postoji vyvolal ruskou invazi na Ukrajinu. Věta hovoří o tom, že Viganò je obecným kritikem papeže Františka, a dále o tom, že Viganò obvinil „deep state“, že vyvolal válku na Ukrajině. --PadyCZ (diskuse) 22. 3. 2022, 09:20 (CET)Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět