Chuang Jen-pchej

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chuang Jen-pchej
Narození1. října 1878
Jiangsu
Úmrtí21. prosince 1965 (ve věku 87 let)
Alma materŠanghajská dopravní univerzita
Povolánípolitik a spisovatel
Politické stranyČínská demokratická liga
Čínská aliance
Čínské sdružení pro demokratickou národní výstavbu
DětiHuang Wanli
Huang Jingwu
Huang Daneng
Huang Fangyi
RodičeHuang Shucai
PříbuzníHuang Qieyuan (vnučka)
Funkceposlanec Všečínského shromáždění lidových zástupců
člen celostátního výboru Čínského lidového politického poradního shromáždění
člen Národní politické rady
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chuang Jen-pchej je čínské jméno, v němž Chuang je příjmení.

Chuang Jen-pchej (čínsky pchin-jinem Huáng Yánpéi, znaky zjednodušené 黃炎培; 1. října 187521. prosince 1965) byl čínský pedagog, spisovatel a politik. Ve 20. a 30. letech se aktivně účastnil politického života v Číně, začátkem 20. let dvakrát odmítl úřad ministra školství. Od počátku 40. let působil v Čínské demokratické lize; od roku 1945 byl prvním předsedou Čínského sdružení pro demokratickou národní výstavbu, po roce 1949 jedné z menších politických stran v Čínské lidové republice (ČLR). Od vzniku ČLR zastával vysoké pozice ve vládě i v zákonodárných a poradních shromážděních ČLR jako místopředseda státní administrativní rady (vlády) a ministr lehkého průmyslu (obojí do 1954). Od roku 1954 vykonával úřad místopředsedy Všečínského shromáždění lidových zástupců a současně místopředsedy Čínského lidového politického poradního shromáždění.

Život[editovat | editovat zdroj]

Chuang Jen-pchej se narodil v Čchuan-ša v provincii Ťiang-su (od roku 1951 je Čchuan-ša částí Šanghaje), jeho rodiče zemřeli když mu bylo 13 (matka), resp. 17 let (otec), vychovával ho poté dědeček z matčiny strany. Dostalo se mu klasického vzdělání, roku 1899 složil prefekturní zkoušky na postavení studenta (siou-cchaj), o tři roky později úspěšně absolvoval provinční zkoušky. S finanční podporu strýce studoval i na škole v Šanghaji poskytující západní vzdělání. Později se vrátil do Čchuan-ša a založil zde základní školu. Roku 1903 byl obviněn z protivládní propagandy, zatčen a krátce vězněn, po propuštění odjel na tři měsíce do Japonska. Po návratu do Šanghaje se věnoval organizaci školství v regionu a roku 1905 vstoupil do Čínské aliance, ilegálního protivládního politického hnutí.

Po sinchajské revoluci řídil v provincii Ťiang-su školství, věnoval se publicistice, odjel na studijní cesty do USA a Anglie seznámit se tamním školstvím. Se stejným cílem navštívil i Japonsko, Filipíny a země jihovýchodní Asie. Z cest si přinesl důraz na odborné vzdělávání, které poté propagoval a zakládal odborné školy. Roku 1921 a opět roku 1922 byl pekingskou vládou požádán o převzetí úřadu ministra školství, což v obou případech odmítl.

Roku 1927 na něj kuomintangské úřady vydaly zatykač, kvůli odmítnutí jeho vzdělávacích postupů; Chuang Jen-pchej prchl ze Šanghaje na sever do Ta-lienu a avrátil se až po zrušení zatykače. Po japonském útoku na Čínu roku 1931 se postavil na obranu země a roku 1932 s dalšími šanghajskými osobnostmi založil spolek na podporu čínské armády a šanghajské ekonomiky a bezpečnosti ohrožené japonskou agresí. S dobytím Šanghaje Japonci roku 1937 odešel do Čchung-čchingu, kde působil v Národní radě obrany a od roku 1938 i Lidové politické radě. Roku 1941 se s Čang Lanem a dalšími podílel na založení Čínské demokratické ligy, krátce byl jejím předsedou (v březnu–říjnu 1941). Roku 1945 s Chu Ťüe-wenem a dalšími založil Čínské sdružení pro demokratickou národní výstavbu a byl zvolen jeho předsedou, funkci zastával do konce svého života. Po vypuknutí občanské války na protest rezignoval na své funkce v kuomintangských orgánech v Čchung-čchingu a vrátil se do Šanghaje, kde se věnoval organizaci školství.

Od roku 1949 se účastnil politického života nově vzniklé Čínské lidové republiky, s ustavením Ústřední lidové vlády roku 1949 byl zvolen jedním ze čtyř místopředsedů její státní administrativní rady (vlády) a ministrem lehkého průmyslu (obojí do 1954). Po svolání prvního Všečínského shromáždění lidových zástupců roku 1954 byl zvolen místopředsedou jeho stálého výboru (znovuzvolen 1959 a 1965). Současně byl zvolen místopředsedou celostátního výboru Čínského lidového politického poradního shromáždění (také znovuzvolen 1959 a 1965).

Zemřel 21. prosince 1965 v Pekingu ve věku 87 let. Pohřben je na Papaošanském revolučním hřbitově v Pekingu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]