Li S’-kuang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Li S’-kuang
Rodné jméno李仲揆
Narození26. října 1889
Huilongshan
Úmrtí29. dubna 1971 (ve věku 81 let)
Peking
Místo pohřbeníPapaošanský revoluční hřbitov
Alma materKobun Institute
Ósacká univerzita
Birminghamská univerzita
Povolánígeolog a politik
ZaměstnavateléČínská akademie věd
Pekingská univerzita
OceněníAcademician of the Chinese Academy of Sciences (1955)
Gold medal of Academy of Sciences of the USSR of A. P. Karpinsky
Politické stranyČínská aliance
Komunistická strana Číny
DětiLi Lin
Funkcemístopředseda celostátního výboru Čínského lidového politického poradního shromáždění
člen Národní politické rady
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Li S’-kuang je čínské jméno, v němž Li je příjmení.

Li S’-kuang (čínsky pchin-jinem Lǐ​ Sì​guāng, znaky 李四光; 26. října 188929. dubna 1971) byl čínský geolog a politik mongolského původu, člen a viceprezident Čínské akademie věd, ministr geologie (1952–1970), místopředseda celostátního výboru Čínského lidového politického poradního shromáždění (1954–1971).

Život[editovat | editovat zdroj]

Li S’-kuang se narodil v Chuang-kangu v provincii Chu-pej, jeho rodným jménem je Li Čung-kchuej (čínsky pchin-jinem Lǐ​ Zhòngkuí, znaky 李仲揆), jeho děd z otcovy strany byl mongolský žebrák, který do Chu-peje přestěhoval při hledání živobytí. Když se Li S’-kuang ve čtrnácti letech hlásil na školu, změnil si jméno s použitím upravených znaků pro číslo 14 (十四) a své původní jméno si ponechal jako zdvořilostní. V angličtině byl znám jako J. S. Lee (J jako Čung-kchej, v anglickém přepisu Jung-kuei, S jako S’-kuang).

Po střední škole pokračoval ve studiích na Technické vysoké škole v Ósace v Japonsku a na Birminghamské univerzitě ve Velké Británii. Po návratu ze zahraničí v roce 1920 se stal profesorem geologie na Pekingské univerzitě. Od července 1928 do dubna 1938 předsedal přípravnému výboru pro výstavbu Wuchanské univerzity. V roce 1932 byl prezidentem Nankingské univerzity. V letech 1934–1936 přednášel v Anglii, poté se vrátil do Číny. Od roku 1937 žil v Kuej-linu v provincii Kuang-si, kam před se před japonskou invazí stáhl Geologický institut Nankingské univerzity.

Roku 1948 se účastnil mezinárodního kongresu geologů v Londýně, ve druhé polovině roku 1949 roku byl vybrán mezi členy Čínského lidového politického poradního shromáždění, reagoval návratem do Číny roku 1950, již do Čínské lidové republiky a účastnil se práce shromáždění. V následujících volebních obdobích shromážděny byl zvolen jeho místopředsedou (zvolen 1954, 1959 a 1965). Stal se i členem a viceprezidentem Čínské akademie věd a ministra geologie. Roku 1950 stanul v čele výboru pro geologii, v letech 1952–1970 vedl ministerstvo geologie.

Po skončení kulturní revoluce (1966–1976) vydal spisovatel a žurnalista Sü Čch’ Liův životopis s názvem Světlo geologie (地质之光), který byl hojně čten a díky němuž Li získal známost v celé Číně.

Li S’-kuangova dcera Li Lin byla fyzikem a akademikem Čínské akademie věd. Provdala se za významného biochemika a akademika Cou Čcheng-lua, když oba studovali na univerzitě v anglické Cambridgi. Liova rodina je tak jedinou rodinou v Číně, z níž vzešli tři akademici. Dcera Li Lin jménem Cou Cung-pching šla ve stopách svého dědečka a stala se geoložkou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Li Siguang na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]