Činčilovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chinchillidae)
Jak číst taxoboxČinčilovití
alternativní popis obrázku chybí
Činčila ušatá (Lagidium viscacia)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Čeleďčinčilovití (Chinchillidae)
Bennett, 1833
Rod
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Činčilovití (Chinchillidae) je čeleď hlodavců z podřádu Hystricomorpha (dikobrazočelistných) infrařádu Hystricognathi.[1] Zahrnuje tři rody středně velkých hlodavců s hustou kožešinou, kteří obývají Jižní Ameriku.

Jsou aktivní především za soumraku a za tmy a živí se hlavně rostlinnou potravou. Někteří z nich se chovají jako domácí mazlíčci, ale v přírodě jsou na pokraji vyhynutí.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Činčilovití se dělí do tří rodů:[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Chodidlo činčily (přední noha)

Činčilovití jsou středně velcí až větší hlodavci. Jejich tělo měří 225–600 mm, ocas 75–400 mm.[3] U rodu Chinchilla jsou samice větší než samci.[4] Všechny druhy mají hustou srst, která je u horských rodů (činčil) jemnější než u rodu viskača (Lagostomus), který žije v nízko položených pampách. Pokožka na nohou je zesílená, vlastní chodidla jsou u většiny druhů holá. Zbarvení jednotlivých rodů se výrazně liší.

Mají útlé tělo. Přední nohy jsou krátké, zadní delší a svalnatější. Na přední noze mají čtyři dlouhé prsty, na zadní mají činčily také čtyři; viskača má 3 prsty opatřené silnými drápy.[3] Činčily mají na zadních nohách tuhé štětiny, které používají k péči o srst. Ocas je vždy ochlupený, zdejší srst je hrubší než na zbytku těla.

Mají velkou hlavu a oči.[3] Uši jsou zvláště u rodu viskača také velké, řídce porostlé srstí.[4] Mají celkem 20 zubů uspořádaných podle zubního vzorce

  • 1.0.1.3
  • 1.0.1.3

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Zvířata žijí ve vyhrabaných norách nebo ve skalních puklinách nebo štěrbinách. Obvykle běhají, ale často skáčou po zadních nohách.[3] Na zadních také sedí, když konzumují potravu, vyhřívají se nebo se čistí. Jsou aktivní po celý rok. Živí se převážně rostlinnou potravou.

Všechny druhy jsou společenské a sdružují se do rodin nebo i kolonií o stovkách jedinců.[3]

Doba březosti činčilovitých je dlouhá – u menších činčil kolem 110 dní, u větších druhů (rod viskača) 155 dní.[3] Mají jeden až tři vrhy ročně.[4] Mláďata se rodí dobře vyvinutá s otevřenýma očima.

Kvůli své kvalitní kožešině ve velké míře byla (a stále ještě jsou) lovena.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mammal Species of the World [online]. 3. vyd. Bucknell University, 2009 [cit. 2015-02-25]. Kapitola Hystricognathi. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Mammal Species of the World [online]. 3. vyd. Bucknell University, 2009 [cit. 2015-02-25]. Kapitola Chinchillidae. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c d e f NOWAK, Ronald M. Walker's Mammals of the World. 6. vyd. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 1999. 1921 s. Dostupné online. ISBN 0-8018-5789-9. Kapitola Viscachas and Chinchillas, s. 1659–65. (anglicky) 
  4. a b c d Profil taxonu činčilovití [online]. BioLib [cit. 2015-02-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]