Cesta česko-německého porozumění

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cesta česko-německého porozumění
Základní údaje
Rok vzniku1999
Pojmenováno počesko-německých vztazích
Popis
Materiálkámen, žula
Umístění
UmístěníGuntramovice, Budišov nad Budišovkou (okres Opava, Moravskoslezský kraj)
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cesta česko-německého porozumění je krátký úsek cesty, který unikátním způsobem symbolizuje společné vzájemné porozumění ve „složité“ historii Čechů a Němců.

Myšlenka cesty vznikla v roce 1998 v diskusích v souvislosti s připravovaným vstupem České republiky do Evropské unie. Byla založena v roce 1999 a má podobu chodníku ze žulových kamenů (dlaždic) s vyrytými nápisy různých sdružení, obcí, organizací, podnikatelů, jednotlivců, domácích či zahraničních skupin aj., kteří se k Cestě česko-německého porozumění přidali. Cesta symbolicky začíná u kříže (symbol smíření). V [červenci roku 2003 byla položena již stá dlaždice a každoročně v červenci se přidávají další dlaždice a u této příležitosti je také sloužena Evropská polní mše k uctění památky padlých na všech bojištích Evropy v minulých stoletích. Na cestě se nacházejí dlaždice z Česka, Polska, Rakouska, Německa, USA, Francie, Portugalska a Nového Zélandu.[1][2]

Cesta česko-německého porozumění se nachází vedle Kaple svatého Jana Nepomuckého a Pomníku obětem bitvy u Guntramovic, na úpatí Červené hory, v katastru obce Guntramovice (obec Budišov nad Budišovkou, okres Opava, Moravskoslezský kraj).

Další informace[editovat | editovat zdroj]

K místu vede turistická značka.

Nedaleko, přibližně jiho-jihovýchodním směrem se nachází Zlatá lípa (památný strom opředený pověstmi).

Nedaleko, jiho-jihozápadním směrem se nachází skalní sopečný útvar Lávový suk Červená hora.

Nedaleko, jihovýchodním směrem se nachází Červená hora, což je nejvyšší hora okresu Opava.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BUDIŠOVKOU, Město Budišov nad. Město Budišov nad Budišovkou. www.budisov.eu [online]. [cit. 2021-07-11]. Dostupné online. 
  2. Pomník Obětem Bitvy u Guntramovic | Spolek pro vojenská pietní místa. www.vets.cz [online]. [cit. 2021-07-11]. Dostupné online.