Byšice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Byšice
Základní informace
SlohBarokní architektura
Výstavbapřelom 17. a 18. století
StavebníkČernínové z Chudenic
Další majitelépo roce 1972 ČSAV
Současný majitelSoukromý vlastník
Poloha
AdresaTyršovo náměstí 25, Byšice, ČeskoČesko Česko
UliceTyršovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky36110/2-1285 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Byšice se nachází ve Středočeském kraji, okrese Mělník, v obci Byšice, 10 km jihovýchodním směrem od Mělníka na Mladou Boleslav. Počátky zámku spadají do roku 1719 a jeho současný stav je dezolátní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podoba zámku v 17. století (podle obrazu v liblickém zámku

V roce 1719 tehdejší panství Byšice získali Černínové, kteří ho připojili ke svému mělnickému panství. Někdy v této době na přelomu 17. a18. století byla přestavěna stará renesanční tvrz na čtyřkřídlý barokní patrovou obdélníkovou budovu s dvorem uprostřed.

Osmnácté a devatenácté století[editovat | editovat zdroj]

V průběhu 18. století byly zámecké prostory, park a zahrada přepracovány do rokokového slohu. Průchod z nádvoří vedl do parku se sallou terrenou s bohatou štukovou výzdobou a umělými krápníky. Od druhé poloviny 19. století nebyl zámek trvale obýván. Sloužil pouze jako letovisko a byl stále více přizpůsobován zemědělským účelům mělnického velkostatku a postupně byl těmto účelům zcela přizpůsoben.

Novodobé dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1972 zámek získala Československá akademie věd a provedla rozsáhlé úpravy objektu.[1] Po roce 1990 se majitelem zámku stal soukromý majitel. Celý areál je silně zchátraný a některé jeho části jsou vážně poškozeny. Hlavní zámecká budova byla v minulosti zajištěna a zachráněna před úplným zničením provizorní plechovou krytinou střechy. Od té doby ale není objekt v podstatě udržován. Nedávné provizorní zajištění zabraňuje naprostému zničení památky, ale stav zůstává kritický.[2] V roce 2016 dostal zámek nového majitele, který zahájil rekonstrukční práce.

Popis z konce 19. století[editovat | editovat zdroj]

Zámek jest pěkné velké stavení jednopatrové s dvojitou střechou mansardskou, opatřenou vížkou. Nad vchodem pod střechou jsou hodiny. Dvůr zámecký v podobě obdélníka má na všech čtyřech stranách v přízemí i v prvním poschodí otevřené loubí. V zámku je kaple zasvěcené Panně Marii. O Božím Těle po vykonaném průvodu církevním bývá zde uschována svátost oltářní a bývá odpoledne přenesena v slavném průvodu do kostela byšického. Ostatně bývají málokdy služby Boží slouženy. U zámku prostírá se rozsáhlá zahrada. V zámku bydlí knížecí úřednictvo a služebnictvo hospodářské a cukrovarské. Hospodářští úředníci jsou Antonín Rokos, správce a Jan Fabián, adjunkt.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Rudolf Anděl. Svazek III. Severní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Byšice – zámek, s. 68. 
  2. Byšice, zámek [online]. Národní památkový ústav [cit. 2024-03-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-02. 
  3. BÖHM, Ludvík. Královské věnné město Mělník a okres Mělnický. 1. vyd. Mělník: vlastním nákladem, 1892. 932 s. S. 487. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]