Broučí násep

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pás kolem pole ležící ladem, který slouží jako broučí násep

Broučí násep[1][2] je forma biologického boje proti škůdcům v zemědělství a zahradnictví. Jedná se o pruh osázený trávou (trsy trávy) nebo trvalkami na poli nebo na zahradě, který podporuje a poskytuje stanoviště pro užitečný hmyz, ptáky a další živočichy, kteří se živí škůdci.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Broučí náspy se obvykle skládají z rostlin jako je slunečnice, bob, chrpa polní, koriandr, brutnák, Muhlenbergia (trávy z čeledi lipnicovité), kavyl a rod eriogonum z čeledi rdesnovité. Broučí náspy se používají ke snížení nebo k náhradě používání insekticidů[3] a mohou také sloužit jako útočiště ptákům a prospěšným hlodavcům. Například hmyz jako je zlatoočka obecná nebo lumci se živí škůdci.[4] Koncept náspů byl vyvinut v organizaci Game & Conservation Wildlife Trust ve spolupráci s anglickou Southamptonskou univerzitou.

Mezi další významné výhody patří to, že může poskytovat stanoviště pro opylovače a ohrožené druhy. Pokud se používají místní druhy rostliny, endemická a původní flóra a fauna, je tím zároveň podporována tzv. ekologie obnovy.

Historie pojmu[editovat | editovat zdroj]

Podle návrhu pojmu v Oxford English Dictionary, z března 2005 se anglický termín beetle bank začal používat na počátku devadesátých let 20. století, s publikovanými příklady z 22. srpna 1992 ve vydání časopisu New Scientist nebo ze dne 12. října 1994 v sekci společnost deníku Guardian:

"Broučí náspy", nedávná iniciativa společnosti Game Conservancy Trust, by také měly přispívat k podpoře na zemi hnízdících ptáků a rovněž vytvářet kryt pro hmyz, který požírá mšice. To by mělo přinést úspory prostředků na hubení mšic.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Beetle bank na anglické Wikipedii.

  1. MACHOVEC, Jiří. Různé typy balíků biomasy po sklizni jako mikrobiotop pro bezobratlé živočichy (diplomová práce) [online]. České Budějovice: JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH, 2013 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. 
  2. VONDRUŠKOVÁ, Hana. Způsoby podpory pavouků jako antagonistů škůdců v agroekosystémech - review. S. 23,24. is.mendelu.cz [online]. Medlova univerzita, 2018 [cit. 2019-02-19]. S. 23,24. Dostupné online. 
  3. Kevin McCullen. Connell organic farmer using 'beetle banks'. Tri-City Herald. 14 June 2010. Dostupné online [cit. 17 August 2012]. 
  4. Felix Wäckers, Paul van Rijn and Jan Bruin. Plant-Provided Food for Carnivorous Insects - a protective mutualism and its applications. [s.l.]: Cambridge University Press, UK, 2005. ISBN 978-0-521-81941-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Beetle bank, z webových stránek Game & Wildlife Conservation Trust