Bohatý táta, chudý táta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bohatý táta, chudý táta
AutorRobert Kiyosaki a Sharon Lechterová
Původní názevRich Dad Poor Dad
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrnonfikce
Datum vydání1997
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohatý táta, chudý táta (anglicky Rich Dad Poor Dad) je kniha, jejímiž autory jsou Robert Kiyosaki a Sharon Lechterová. Cílem knihy je ukázat rozdíl mezi smýšlením bohatých lidí a chudých lidí a upozornit na důležitost finanční gramotnosti v dnešním světě, pokud chce člověk dojít k finanční svobodě. Kniha se stala celosvětovým bestsellerem.[zdroj?]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Kniha má několik kapitol, v kterých autoři řeší různé aspekty bohatství. Do toho jsou vkládány zážitky z dětství, ve kterých vystupuje bohatý táta (otec Robertova přítele Mikea, který vybudoval obchodní impérium ve státě Havaj přesto, že nedokončil ani střední školu) a chudý táta (skutečný Robertův otec, který byl učitelem a velmi vzdělaným mužem, přesto chudý). Bohatý táta dělá oběma chlapcům mentora a radí jim, jak se stát bohatým.

V knize se rozebírají témata jako:

  • Jak přemýšlí a co dělají odlišně: chudí lidé, střední vrstva a bohatí.
  • Důležitost rozeznávání: aktiva vs. pasiva.
  • Důležitost finanční inteligence a gramotnosti.
  • Otázka daní a moci korporací.

Kniha nabádá k vytvoření pasivního přijmu investováním do aktiv, jako jsou nemovitosti, cenné papíry, duševní vlastnictví, ale hlavně k rozvíjení finanční gramotnosti.

Hlavní motto knihy zní: „Bohatí nepracují pro peníze, nechávají peníze, aby pracovaly pro ně.“

Podpora a chvála[editovat | editovat zdroj]

Americký milionář a obchodní magnát Donald Trump publikaci Bohatý táta, chudý táta přečetl, chválil a přirovnával ji ke své literární prvotině z roku 1987 Umění udělat dohodu, která sloužila jako inspirace Kiyosakimu. Trump v roce 2006 spolupracoval s Kiyosakim na knize Proč chceme, abyste byli bohatí.

Další podporující celebritou je Will Smith, který řekl, že učí svého syna o finanční odpovědnosti čtením této knihy.[1]

Americký módní podnikatel a investor Daymond John prohlásil, že tato kniha je jedna z jeho oblíbených.[2]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

John T. Reed řekl, že „Bohatý táta, chudý táta obsahuje mnoho nesprávných rad, mnoho špatných rad, některé nebezpečné rady a naprosto žádné dobré rady“. Také řekl: „Bohatý táta, chudý táta je jedna z nejhloupějších knih na téma, jak zbohatnout, kterou jsem kdy četl."[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SMITH, Will. Will Smith on making his kids read Rich Dad Poor Dad [online]. YouTube, 2010-09-24. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Making of FUBU — An Interview with Daymond John [online]. Tim Ferriss, 31. 3. 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Spare us the finance evangelists and their false profits. Fairfax Digital [online]. 4. 6. 2004 [cit. 2009-06-18]. Dostupné online. (anglicky)