Banovići

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Banovići
Poloha
Souřadnice
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
EntitaFederace Bosny a Hercegoviny
KantonTuzlanský
Banovići
Banovići
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha183,3 km²
Počet obyvatel22 773 (2013)[1]
Hustota zalidnění124,3 obyv./km²
Správa
Oficiální webbanovici.gov.ba
PSČ75290
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Banovići (v srbské cyrilici Бановићи) jsou město v Tuzlanském kantonu na severu Bosny a Hercegoviny. Je centrem stejnojmenné općiny. V roce 1991 měly Banovići celkem 8637 obyvatel.

Město se nachází v předhůří pohoří Konjuh, v nadmořské výšce mezi 330-380 metry.

Svůj název mají Banovići podle stećku Božička Banoviće, který se nachází v blízkosti vesnice nedaleko od samotného města. Samotné město je však poměrně nové; vzniklo v roce 1946 v souvislosti s výstavbou železniční trati z města Brčko. První hnědouhelné doly se zde rozvíjely již v meziválečném období.

V bývalé Jugoslávii bylo jedním ze symbolů poválečné výstavby spojené s obnovou státu po konfliktu. Stalo se významným průmyslovým centrem. Vzniklo jako plánované město s pravoúhlými ulicemi a organizovanou výstavbou v podobě bytových domů. V blízkosti města se podstatným způsobem ve stejné době rozšířily hnědouhelné doly. Zatímco roku 1946 žilo v Banovićích jako vesnici jen několik málo lidí, roku 1961 měly již 4611 obyvatel. Následně byla vystavěna i moderní silnice do měst Živnice a Zavidovići.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013 – Etnička/nacionalna pripadnost, vjeroispovijest, maternji jezik. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]