Antonín Pečerský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Antonín Pečerský / Kyjevský
asketa a divotvorce
Narození983
Ljubeč, Kyjevská Rus, dnešní Ukrajina
Úmrtí7. května 1073
Kyjev, Kyjevská Rus
Svátek23. nebo 24. dubna
Místo pohřbeníOstatky v kryptě Kyjevskopečerské lávry
Státní občanstvíKyjevská Rus
Vyznánípravoslaví
Úřadyzakladatel Kyjevskopečerské lávry
Uctíván církvemipravoslaví; východní pravoslavné společenství
Významné zasvěcené kostelyKyjevskopečerská lávra,
Patronemochránce ruských mnichů
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Antonín Pečerský, nebo též Antonín Kyjevský, (ukrajinsky Антоній Печерський; * 983 Ljubeč1073) byl křesťanský pravoslavný světec.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se poblíž Černigova. Už od svého mládí projevoval velkou zbožnost. Žil nejprve v jeskyni, kterou si vybudoval a později odešel do Řecka na svatou horu Athos, kde vstoupil do jednoho ze zdejších klášterů. Potom se vrátil na Kyjevskou Rus, aby tam založil nejstarší klášter, Pečerskou lavru v Kyjevě. Ruskou pravoslavnou církví bývá Antonín označován jako „představený všech ruských mnichů“.

Po návratu do Kyjeva se usídlil v jeskyni poblíž řeky Dněpr, avšak po zhoršení poměrů v zemi se opět na nějaký čas vrátil zpět na Athos. Po svém novém návratu na Rus se okolo něho shromáždilo několik mnichů. Jejich počet se nakonec rozšířil na tolik, že bylo nutné klášter rozšířit. Monastýr se začal nazývat Pečerským (Пече́ра = ukrajinsky jeskyně), neboť mniši zpočátku skutečně sídlili v jeskyních. Když se igumenem stal Teodos, byl zaveden typikon sv. Teodora Studity.

Antonín byl obdařen také darem prorokování a konání zázraků. Po jeho smrti jej pochovali v jeskyni, kde zemřel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • "Anton Pečerský, prepodobný: 10. júl." In: Antonín Čížek: Synaxár: Životy svätých. Prešov: Spolok biskupa Petra Pavla Gojdiča, 1998, s. 279-281. ISBN 80-967341-1-3
  • "Prepodobný otec náš Antonij Pečerský." In: Andrej Josafát Gregor Truch: Život svätých: Duchovné čítanie pre slovenských gréckokatolíckych veriacich na každý deň kalendárneho roka. Preklad a úprava: Michal Čarný. Prešov: Vydavateľstvo Michala Vaška, 2003, s. 711-715. ISBN 80-7165-381-0

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]