Stříbrnická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stříbrnická
Stříbrnická při pohledu z jihu od Černé kupy, v pozadí Králický Sněžník
Stříbrnická při pohledu z jihu od Černé kupy, v pozadí Králický Sněžník

Vrchol1251 m n. m.
Prominence40 m
Izolace0,9 km → Králický Sněžník
SeznamyTisícovky v Česku #82
Hory Králického Sněžníku
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříKrálický Sněžník / Podbělský hřbet
Souřadnice
Stříbrnická
Stříbrnická
Horninasněžnická rula
PovodíMorava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stříbrnická je hora v Podbělském hřbetu pohoří Králický Sněžník. Nadmořská výška vrcholu je 1251 m a leží na hranici Pardubického a Olomouckého kraje. Název hory je asi odvozen od blízké obce Stříbrnice. Vrchol neleží na hranici s Polskem, je o několik set metrů jižněji, do Polska patří jen severní svahy hory.

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

Ze západních svahů hory odtéká voda do přítoků Moravy (bezejmenných), z východních svahů odtéká do přítoků řeky Krupé, např. Stříbrnický potok a další bezejmenné. Řeka Krupá se dále vlévá u Hanušovic do Moravy. Severní (polské) svahy patří do úmoří Baltu, vody odtékají hlavně přítoky potoky Kamienica.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrcholové partie hory (asi nad 1100 m) jsou porostlé převážně horskými třtinovými smrčinami, které jsou místy více, místy méně poškozené imisemi. V okolí hory, na polské straně i v sedle k Černé kupě jsou i nelesní vrchoviště a kolem nich rašelinné smrčiny. V nižších polohách jsou potenciální přirozenou vegetací horské acidofilní bučiny, jednalo by se o smíšené lesy s dominancí buku lesního, smrku ztepilého a jedle bělokoré. V současnosti jsou ale většinou přeměněny na kulturní smrčiny. V rozsáhlých oblastech hřebenové části hory jsou dnes rozsáhlé holiny, na jejichž vzniku se podílely hlavně imise, kůrovec, vítr a nevhodné lesnické zásahy v minulosti. Holiny dnes pomalu zarůstají smrkem z přirozené obnovy i výsadeb, v poslední době je zde hojně vysázen do plastových chráničů také jeřáb ptačí.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Ve vrcholových partiích hory a okolí nejsou žádné významné stavby.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Oblast vrcholu hory je součástí NPR Králický Sněžník a EVL Králický Sněžník, ale leží už mimo Ptačí oblast Králický Sněžník.

Obrázky[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]