Židikai

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Židikai
žemaitsky Žėdėkā
Pamětní síň spisovatelky Šatrijos Ragana
Pamětní síň spisovatelky Šatrijos Ragana
Židikai – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška116 m n. m.
Časové pásmoVýchodoevropský čas (UTC+2)
StátLitvaLitva Litva
KrajTelšiaiský
OkresMažeikiai
Židikai
Židikai
Židikai, Litva
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel440 (2011)
Správa
StarostaSkirmutė Stasytė (* 5. 7. 1969)
Oficiální webwww.mazeikiai.lt/go.php/lit/Zidikuseniunija
PSČLT-89071
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Židikai (žemaitsky: Žėdėkā) je městečko v Telšiaiském kraji v Litvě.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Židikaj se nachází 21 km západně od okresního města Mažeikiai a je centrem Židikaiské seniūnije. Židikai leží na rozvodí říček Lašišupis (na západ od městečka) a Dubupis (na východ), obě říčky jsou přítokem Kvistė. Městysem prochází silnice č. 170 SkuodasMažeikiai. Směrem k jihu se od ní odvětvuje silnice č. 207 Židikai – Seda, směrem k severu silnice místního významu č. 2703 Židikai – Ritinė – Pikeliai a z ní se ještě ve městě odvětvuje více k západu silnice č. 2713 Židikai – Skliaustė – hranice s Lotyšskem.

Památky a infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Během sovětské éry Židikai relativně prosperovalo, stará část zůstala uchráněna a je městskou památkovou zónou. V městečku je katolický kostel Svatého Jana Křtitele (postaven roku 1812 – předtím v tom místě stála od roku 1636 jezuitská dřevěná kaple; v moderní zděné kapli při kostele je pochována litevská spisovatelka Marija Pečkauskaitė (1877–1930), známá pod pseudonymem Šatrijos Ragana, která zde měla patnáct let svůj domov; při hřbitově je Kaple Svaté Anny, dále je ve městě střední škola/gymnázium Marije Pečkauskaitė,[1] tři obchody, poliklinika, zubní ordinace, hasičská zbrojnice, pošta (PSČ – LT-89071), lékárna, benzinová čerpací stanice. Dále je zde muzeum Marije Pečkauskaitė (založeno v roce 1974), kulturní dům s městskou knihovnou, filiálka Mažeikiaiské hudební školy v Židikái.

Ulice Marije Pečkauskaitė je hlavní dopravní tepnou
Pamětní síň Šatrijos Ragana

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Název Židikai je etymologicky velmi izolovaný, nemá obdoby v litevštině. Nejpravděpodobněji lze odvozovat od osobního jména Židikas, ačkoliv i s tímto příjmením se v moderní době nesetkáváme (existuje například Židonis, Židulis, Židžiūnas). V meziválečném období existoval i alternativní tvar Žydikiai.

Slovo Židikai je v litevštině rodu mužského, číslo množné. Analogie v jednotném čísle neexistuje. Bylo by jí příjmení/osobní jméno Židikas.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka pochází z roku 1568. Od roku 1614 Židikai drželi jezuité z Kražiai. V roce 1659, během severní války, švédská vojska Židikai vypálila. Židé, tvořící početnou komunitu, zahynuli ve druhé světové válce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kontaktai – Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazija [online]. [cit. 2023-12-18]. Dostupné online. (litevsky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Židikai na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]