Štěchovice (Kroměříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Štěchovice
Náves Štěchovic s kaplí svatého Floriána
Náves Štěchovic s kaplí svatého Floriána
Lokalita
Charakterměstská čtvrť
ObecKroměříž
OkresKroměříž
KrajZlínský
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíKroměříž
Nadmořská výška200 m n. m.
PSČ767 01
Štěchovice
Štěchovice
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Štěchovice (moravsky Ščechovice, německy Stiechowitz) je bývalá předměstská vesnice v Kroměříži ve Zlínském kraji. Pod názvem Kroměříž Štěchovice se do roku 1858 také jednalo o samostatné katastrální území.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o vsi pochází z roku 1290. V první třetině 19. století ji tvořila oboustranná ulicovka vedoucí kolmo k hlavní cestě z Kroměříže do Kojetína (nynější ulice Štěchovice a navazující úsek Třebízského ulice), západně od města. V katastru Štěchovic se v té době nacházela i kolonie Hliník, zaniklá ve druhé polovině 20. století a nacházející se v prostoru mezi nynějšími ulicemi Lutopecká a Františka Vančury.[1] Štěchovice byly připojeny ke Kroměříži po zrušení patrimoniální správy v polovině 19. století. Samostatné katastrální území bylo zrušeno v roce 1858 a jeho plocha byla přičleněna ke katastru města.[2]

V roce 1883 byla ve Štěchovicích postavena Kozánkova vila, která se stala centrem kulturních besed a politických debat, kde se setkávaly význačné osobnosti veřejného a kulturního života.[3] V roce 1932 byl v dnešní ulici Koperníkově postaven klášter milosrdných sester sv. Kříže s kaplí Povýšení svatého Kříže, obnovený v roce 1993.[4] Ve druhé polovině 20. století pak byla zastavěna především rodinnými a řadovými domky část bývalého katastru Štěchovic severně a severozápadně od jádra vsi v lokalitě Barbořina.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • kaple svatého Floriána
  • klášter milosrdných sester sv. Kříže s kaplí Povýšení svatého Kříže
  • Wechův dvůr
  • Smírčí kříž u zdi Wechova dvora
  • Krucifix u Wechova dvora

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. III. díl, Kolín – Miro. Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-15-X. S. 205. 
  2. SOUČEK, Zbyněk. Retrospektivní rejstřík katastrálních území (5. verze). Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.  Archivováno 3. 12. 2013 na Wayback Machine.
  3. Vila stará 135 let není památkou. Při přestavbě na byty se výrazně mění. iDNES.cz [online]. 2018-05-23 [cit. 2019-01-24]. Dostupné online. 
  4. FOLTÝN, Dušan, a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů. Praha: Libri, 2005. ISBN 80-7277-026-8. S. 394–396. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]