Novosady (Kroměříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Novosady
Nároží ulic Kojetínské a Generála Svobody, dřívější Novosady
Nároží ulic Kojetínské a Generála Svobody, dřívější Novosady
Lokalita
Charakterměstská čtvrť
ObecKroměříž
OkresKroměříž
KrajZlínský
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíKroměříž
Nadmořská výška205 m n. m.
PSČ767 01
Novosady
Novosady
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novosady (německy Nowosad) je bývalé předměstí v Kroměříži ve Zlínském kraji. Pod názvem Kroměříž Novosady se do roku 1858 také jednalo o samostatné katastrální území.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předměstí Novosady vzniklo východně od vlastní Kroměříže, v okolí dnešního náměstí Míru. Nejstarší zmínka o Novosadech pochází z roku 1516. V první třetině 19. století je tvořila zástavba na východní straně nynějšího náměstí Míru, ulice Generála Svobody a západní uliční čára nejjižnější části ulice Kojetínské. V katastru Novosadů se rovněž nacházela Květná zahrada.[1] Byly samostatnou obcí[2] a po zrušení patrimoniální správy v polovině 19. století se v roce 1853 staly součástí Kroměříže.[3] Jejich katastrální území bylo zrušeno v roce 1858 a jeho plocha byla přičleněna ke katastru města.[4]

Počátkem 20. století byla v bývalém katastru Novosadů vybudována psychiatrická nemocnice. Ve druhé polovině 20. století zanikla historická zástavba předměstí, tvořící západní frontu náměstí Míru, a na jejím místě byly postaveny správní budovy (policie, poliklinika).[1]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. III. díl, Kolín – Miro. Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-15-X. S. 204–205. Dále jen Kuča. 
  2. Kuča, s. 218
  3. Kuča, s. 219
  4. SOUČEK, Zbyněk. Retrospektivní rejstřík katastrálních území (5. verze). Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.  Archivováno 3. 12. 2013 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]