Šalvěj lyrovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠalvěj lyrovitá
alternativní popis obrázku chybí
Květenství šalvěje lyrovité
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďhluchavkovité (Lamiaceae)
PodčeleďNepetoideae
Rodšalvěj (Salvia)
Binomické jméno
Salvia lyrata
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šalvěj lyrovitá (Salvia lyrata) je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející z východních a jihovýchodních oblastí USA. V rámci širokého rodu šalvěj je řazena do sekce Heterosphace, fylogeneticky má tedy blíže k evropským šalvějím než k druhům amerického Západu a Mexika.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá bylina s bazální růžicí listů, které jsou až 20 cm dlouhé a směrem ke špičce se rozšiřují. Listy mají nepravidelné okraje a jsou obvykle zpeřeně laločnaté nebo vykrajované, takže svým tvarem připomínají lyru. Středová žilka je někdy tmavě vínově fialová. Z listové růžice vyrůstá až 0,6 m vysoká, přímá, čtyřhranná, řídce olistěná, chlupatá lodyha nesoucí lichopřesleny špinavě bílých, levandulově fialových až modrých květů, které jsou až 2,5 cm dlouhé, s dlouhým spodním a krátkým, trojklaným horním pyskem. Nejsilněji kvete od března do června, i když řídce může kvést po celý rok. Opylována je hmyzem, plody jsou tvrdky.

Ekologie a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Šalvěj lyrovitá pochází ze Spojených států amerických, kde se vyskytuje roztroušeně od států Connecticut a New York na východě po Missouri na západě, a na jihu od Jižní Karoliny a Floridy po Texas.[2] Roste na plném slunci nebo v lehkém až středním stínu, původní porosty se nacházejí na okrajích cest, na polích a lukách či ve světlých otevřených lesích a na pasekách. Snáší nejrůznější typy půd od písčitých až po jílovité, mírné sucho i podmínky v periodicky zaplavovaných aluviích řek.[3]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Tato šalvěj se někdy pěstuje v zahradách pro své atraktivní listy a květy, může se však hojně sama vysévat a snadno se stát plevelem. Bylo vyšlechtěno několik kultivarů s fialovými listy, například 'Burgundy Bliss', 'Purple Volcano' a 'Purple Knockout'.[4] Rostliny se dobře rozrůstají a působí pokryvně; v trávníku snesou vzhledem k přízemní růžici listů i sekání a sešlap. Květy přitahují motýly a kolibříky, kterým poskytují zdroj nektaru.[3]

Domorodí Američané používali kořen jako mast na boláky a celou rostlinu jako čaj při nachlazení a kašli. Listy byly kdysi považovány za zevní lék proti rakovině, odtud pochází jeden z lidových názvů "cancerweed".[5][6]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Salvia lyrata na anglické Wikipedii.

  1. EIJI, Sima; SALMAKI, Yasaman. Evolution of trichomes and its systematic significance inSalvia(Mentheae; Nepetoideae; Lamiaceae). Botanical Journal of the Linnean Society. 2015-12-31, roč. 180, čís. 2, s. 241–257. Dostupné online [cit. 2021-12-15]. ISSN 0024-4074. DOI 10.1111/boj.12367. 
  2. Salvia lyrata L. | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online [online]. [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Lady Bird Johnson Wildflower Center - The University of Texas at Austin. www.wildflower.org [online]. [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. 
  4. ARMITAGE, Allan M. Armitage's Native Plants for North American Gardens. [s.l.]: Timber Press 453 s. Dostupné online. ISBN 978-0-88192-760-3. (anglicky) Google-Books-ID: p9igpDz3980C. 
  5. MOERMAN, Daniel E. Native American Ethnobotany. [s.l.]: Timber Press 940 s. Dostupné online. ISBN 978-0-88192-453-4. (anglicky) Google-Books-ID: UXaQat5icHUC. 
  6. Floridata. floridata.com [online]. [cit. 2021-12-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]