Římskokatolická farnost Nové Hrady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolická farnost
Nové Hrady
Farní kostel sv. Petra a Pavla
Základní údaje
Církevřímskokatolická
VikariátČeské Budějovice – venkov
Diecézečeskobudějovická
Provinciečeská
AdministrátorP. Radoslav Šedivý, Opus J.S.S.
Území farnosti
Nové HradyByňovHraniceNakoliceOboraŠtiptoňÚdolíVyšné
Kontakt
Adresa sídlaHusova 2, 373 33 Nové Hrady
Webové stránkywww.klaster.cz
E-mailfarnost.novehrady@klaster.cz
Datová schránkat5yu55m
IČO60077255 (VR)
Externí odkazy
Databáze Ministerstva kultury České republiky
Údaje v infoboxu aktuální k 03/2017
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolická farnost Nové Hrady je územním společenstvím římských katolíků v rámci vikariátu České Budějovice – venkov českobudějovické diecéze.

O farnosti[editovat | editovat zdroj]

Historie kláštera[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Klášter Božího Milosrdenství (Nové Hrady).

Klášter na Nových Hradech byl dokončen roku 1686 jako klášter řádu servitů. Jeho hlavním posláním byla správa novohradské farnosti a okolních vesnic. Patřil do české provincie servitského řádu, kterou tvořilo celkem osm klášterů. Po josefínských reformách však zbyly jen dva. Jedním z ponechaných byl i klášter na Nových Hradech. Nyní však hrozil zánik i jemu z důvodu kriticky nízkému počtu řeholníků. V roce 1886 byla česká provincie zrušena a zdejší klášter byl začleněn do provincie tyrolské. Nový rozkvět ukončil konec druhé světové války, kdy muselo odejít deset z dvanácti mnichů. Poslední dva byli vyhnáni v noci z 13. na 14. dubna 1950. Od té doby sloužil jako kasárna do roku 1987. Po pádu železné opony mohl servitský řád zažádat o navrácení majetku, díky stále žijícímu poslednímu řeholníkovi P. Kazimíru Jindrovi. Po jeho vydání zpět byl kompletně zrenovován do dnešní podoby.[1]

Historie kostela sv. Petra a Pavla[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kostel svatého Petra a Pavla (Nové Hrady).

První zmínka pochází z roku 1284. Kostel byl však spolu s celým městem zničen Tábority. Nynější kostel se začal stavět po roce 1500, ale pro neutěšený stav města a jeho financí byl dokončen roku 1590. Kvůli pozdnímu dostavění se tak jedná o nejmladší ucelenou gotickou památku v Čechách. Cibulovou báň věž obdržela v roce 1726. Duchovní správu obstarávali cisterciáci z vyšebrodského kláštera až do založení místního kláštera. Interiér kostela je zařízen barokně.[2]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti v klášteře sídlí řád Rodiny Panny Marie, jemuž byl předán 30. září 2006 z důvodu nedostatku Servitů. Od té doby nese jméno Klášter Božího Milosrdenství. Ve společenství Rodiny Panny Marie žijí kněží, řeholní bratři a sestry. Každý pátek, vyjma letních prázdnin a církevních svátků (např. Velký Pátek), se zde koná dětská mše svatá a hry pro děti. Klášter pořádá klášterní slavnosti a adventní trhy. V lété se zde koná také farní tábor pro děti z okolí.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Každého 13. dne v měsíci (kromě neděle, tehdy 12.) se mše svaté nekonají z důvodu pořádání „Fatimského dne“ v poutním kostele Panny Marie Těšitelky na Dobré Vodě.

Pořad bohoslužeb ve farnosti
Kostel Místo Bohoslužba Poznámka
Kostel sv. Petra a Pavla Nové Hrady neděle

pondělí

úterý

středa

čtvrtek

pátek

sobota

9:00

17:00

17:00

17:00

17:00

16:30

8:00

Mše svaté od pondělí do čtvrtka se v zimním období slouží v klášterní kapli, v pátek v sálu Panny Marie v klášteře. V pátek ve školním roce v 16:30 se koná dětská mše svatá, v období letních prázdnin se přesouvá na 17:00.
Kaple v Byňově Byňov středa 18:00
Kaple v Hranicích Hranice sobota 18:00 (letní čas), 17:00 (zimní čas) Mše s nedělní platností.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.klaster.cz [online]. [cit. 2017-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-26. 
  2. Archivovaná kopie. www.klaster.cz [online]. [cit. 2017-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-03-12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]