Římskokatolická farnost Chýnov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolická farnost Chýnov
Farní kostel Nejsvětější Trojice v Chýnově.
Farní kostel Nejsvětější Trojice v Chýnově.
Základní údaje
Církevřímskokatolická
VikariátTábor
Diecézečeskobudějovická
Provinciečeská
Administrátor excurrendoP. Michal Pulec
Území farnosti
DobroniceChotčinyChýnovKladrubyKloužoviceMašoviceNová Ves u ChýnovaSmyslovTurovecVelmoviceZáhosticeZárybničná Lhota
Kontakt
Adresa sídlaŘímskokatolická farnost Chýnov
Zámecká 6
391 55 Chýnov
Webové stránkywww.farnost.katolik.cz/chynov/
Datová schránka4j78wub
IČO65942001 (VR)
Externí odkazy
Databáze Ministerstva kultury České republiky
Údaje v infoboxu aktuální k 05/2015
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolická farnost Chýnov je územním společenstvím římských katolíků v rámci táborského vikariátu českobudějovické diecéze.

O farnosti[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší zmínka o Chýnově je v Kosmově kronice, kdy se zde k roku 981 uvádí pomezní hrad rodu Slavníkovců. Tehdy zde také byl údajně již románský kostelík, který podle místní ústní tradice vysvětil sám svatý Vojtěch. Od roku 1250 patřil Chýnov k majetkům pražského biskupství. Kostel Nejsvětější Trojice je zmíněn roku 1250, poté přestavěn ve 14. století a tehdy také existoval chýnovský děkanát, obsahující 55 plebánií. V letech 16671670 byl místní kostel barokně přestavěn.

V letech 17861788 v Chýnově pobýval cisterciácký opat Bohumír Bylanský, který se sem uchýlil poté, co císař Josef II. zrušil jeho klášter ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. Zde také zemřel, a je pohřben v místním kostele.

Z farnosti pocházel kněz Mons. Vladimír Vyhlídka. Posledním knězem, který bydlel v Chýnově byl P. Josef Komínek, který zemřel 1989. V letech 20022017 byla správa farnosti rozdělena: materiálním správcem byl Mgr. Václav Mikula (bydlel na faře v Chýnově, původně pastorační asistent, 2012 vysvěcen na jáhna) a duchovní správci dojížděli z Tábora (P. Jiří Kalaš, P. Günther Ecklbauer, P. Tomáš Vyhnálek, P. Karl Zaiser). Farnost je v současné době bez sídelního duchovního správce a je spravována excurrendo. Farní kostel Nejsvětější Trojice prošel v letech 19992009 generální rekonstrukcí. Při sčítání účastníků bohoslužeb v neděli 12. října 2014 bylo v kostele v Chýnově 88 lidí.

1.1.2020 proběhlo slučování farností. Farnost Chýnov se "rozrostla" o bývalé farnosti Hartvíkov a Hroby, které s ní byly sloučeny.

Seznam kostelů a kaplí ve farnosti, pořad bohoslužeb
Kostel Místo Bohoslužba Poznámka
Kostel Nejsvětější Trojice Chýnov neděle
čtvrtek
8.00
18.00
farní kostel

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]