Černobyl (film, 2014)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černobyl
Původní názevМетелики (Metelyky)
Země původuRuskoRusko Rusko, UkrajinaUkrajina Ukrajina
Jazykruština
Délka120 min.
Žánrydrama, romantický film
PředlohaMetelyky (seriál, 2013)
ScénářValerij Mucharjamov
RežieVitalij Vorobjev
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMarija Pojezžajeva
Jurij Borisov
HudbaMaxim Koševarov
KameraPavel Kulakov
StřihViktor Onysko
Výroba a distribuce
Premiéra2013
Produkční společnostFILM.UA Group
Černobyl na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černobyl (ukrajinsky Метелики (Metelyky)) je rusko-ukrajinské romantické filmové drama z roku 2014, filmová verze dřívějšího seriálu Metelyky z roku 2013. Film i seriál režíroval Vitalij Vorobjov.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj se točí okolo sedmnáctileté absolventky 10. třídy Aljy Širokové (Maria Pojezžajeva). Alja jede se svou starší sestrou, lékařkou Marjanou Širokovou (Evgenija Loza), k příbuzným do Pripjati. Když projíždí autem okolo jaderné elektrárny v Černobylu, automobil se porouchá a jsou nuceny zastavit, což způsobí, že se stanou svědkyněmi výbuchu čtvrtého reaktoru. Nevědíc, co se právě vlastně stalo, se vydávají pěšky do cíle své cesty.

K likvidaci havárie jsou povoláni vojáci a povolán do akce je i jejich společný otec major letectva Nikolaj Širokov (Andrej Kazakov). Před svým odletem vyšle vojína Pavla Deržavina (Jurij Borisov), který slouží v jeho jednotce, aby odnesl jeho dcerám vzkaz, že na něho mají čekat. Pavel vzkaz doručí. Alje se mladý Pavel zalíbí a pozve ho na oběd. Pavel se sice zprvu zdráhá a má strach, že by ho čekal trest od důstojníků, že se ihned nevrátil zpět, ale nakonec u Aljy zůstane. Během času, který spolu stráví, se do sebe zamilují. Mezitím se Aljina sestra podílí na ošetřování lidí zasažených radiací.

Po nějaké době je vyhlášena všeobecná evakuace obyvatelstva a všichni občané jsou odvezeni evakuačními autobusy pryč. Alja se však před policií schová, protože podle vzkazu, který obdržela, hodlá čekat doma na otce. Ten však pilotoval vrtulník, který zavadil vrtulemi o komín elektrárny a letadlo i s posádkou spadlo do otevřeného reaktoru. Pavel v doprovodu dvou důstojníků se vydává do domu, kde Alja zůstala, s tím, aby ji sdělili informaci o úmrtí otce a z oblasti ji vykázali. Alja se skryje a vyčká než vojáci odejdou. Pavel na místě zůstane a vydá se zpět do domu, kde Alje poví o úmrtí jejího otce. Alja, která tak zůstala úplně sama, žádá Pavla, ať s ní zůstane, ten se však vydává zpět k vojákům.

Vojáci jsou povoláni k tomu, aby se vydali na střechu jaderné elektrárny a zasypali otevřený reaktor, aby radioaktivní částice z něho dál neunikaly. Vojáci jsou rozděleni do tříčlenných skupin. Pavel je vyslán do akce spolu s Kazachem Ryskulovem a jedním dalším vojákem. Ryskulov se zblázní a sundá si svou ochrannou masku. Pavel si toho všimne a vydává se mu dát svojí, jenže Ryskulov ho napadne. Pavel se brání a odstrčí Ryskulova od sebe, jenže ten spadne do reaktoru. Pavel se ho vydá z reaktoru zachránit, jenže tím se ozáří radiací, je tak okamžitě převezen do lazaretu.

Po nějaké době se Pavlovi udělá dobře, jenže lékař mu nepřipisuje žádné dobré šance na přežití a rozhodne o jeho přesunu do Moskvy. Pavel se chce zase vidět s Aljou a tak uprchne za ní. Nalezne ji v jejím domě hladovou. Aby obstaral jídlo, vydá se do sousedních stavení, jenže zahlédne lupiče a stane se svědkem zabití jednoho z nich. Vydá se k mrtvole, aby místo ohledal, jenže ho zachytí členové policie a zajmou ho. Alja Pavla vysvobodí a následně spolu stráví milostnou noc v opuštěném městě. Pavlův stav se začne drasticky zhoršovat a Alja tak bezvládného Pavla odváží na vozíčku silnicí. Náhle se před ní zastaví autobus s vojáky, který odveze Pavla do moskevské nemocnice.

Alja se několikrát pokusí za Pavlem dostat, dokonce se pokusí uplatit primářku, ta se sice brání, ale nakonec ji k Pavlovi pustí. Další den zemře ve stejné nemocnici Marjana a krátce na to i Pavel. Alja zůstane úplně sama a navíc těhotná s Pavlem. Lékaři se snaží přesvědčit Alju, aby šla na potrat, ale nakonec z nemocnice uteče a porodí.

Film končí scénou vsazenou do současnosti, kdy se Aljina dcera, Dáša, vydává na exkurzi do černobylské oblasti. V Černobylu vyhledá zničenou telefonní budku, kam během milostné noci vyryl Pavel jeho a Aljino jméno mincí do stěny. Dáša na telefonní aparát položí panenku a odjíždí s exkurzí pryč. Na konci je sděleno, že po porodu Alja zemřela a Dáša vyrůstala v dětském domově.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Film vznikl spojením scén čtyřdílného seriálu premiérově odvysílaného rok před premiérou filmu. Film a seriál natočilo studio Film.ua.

Scény se natáčely převážně v Chersonské oblasti, v Kyjevě a v regionu u města Slavutyč. Některé prvky města Pripjať byly do snímku vloženy pomocí počítačové grafiky. Aby bylo dosaženo autentičnosti s dobou, filmové studio sesbíralo dohromady několik autobusů Ikarus (žlutými autobusy této značky byly obyvatelé Pripjati evakuováni ve skutečnosti), dále bylo sesbíráno několik aut Žiguli.

Film i seriál byly natočeny v ruštině. Český dabing byl vyroben pouze pro film.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Maria Pojezžajeva Alja Široková a Dáša, dcera Aljy Širokové
Jurij Borisov Pavel Deržavin, milenec Aljy a otec Dášy
Evgenija Loza Marjanou Širokovou, sestra Aljy
Andrej Kazakov Nikolaj Širokov, otec Aljy a Marjany
Stanislav Mělnik policista, starší seržant Strigunov
Jurij Nazarov Ilarion
Julia Rutbergová Sofija Michajlovna
Volodymyr Vinogradov major Moskaljov
Maxim Zausalin Kuzyčov
Tymur Bokanča Ljončik
Iryna Maková Angelina Ivanovna
Azamat Nigmanov Ryskulov
Jevgenij Sangadžyjev uzbek
Boris Orlov poručík Ivanov
Viktor Sarajkin plukovník Petrov
Konstjantyn Kostyšin vojenský lékař
Irma Vitovska kadeřnice

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Метелики (мінісеріал) na ukrajinské Wikipedii a Мотыльки (мини-сериал) na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]