Čerchov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čerchov
Vojenská věž a Kurzova rozhledna na vrcholu
Vojenská věž a Kurzova rozhledna na vrcholu

Vrchol1042 m n. m.
Prominence527 m ↓ u Mitterteichu
Izolace19,4 km → Schwarzriegel
SeznamyTisícovky v Česku #286
Ultratisícovky #78
Nejprominentnější hory CZ #10
Hory a kopce Českého lesa #1
Poznámkarozhledna
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeský les / Čerchovský les / Haltravská hornatina / Čerchovský hřbet
Souřadnice
Čerchov
Čerchov
Horninabřidličnatá rula
PovodíChladná Bystřice, Teplá Bystřice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čerchov (německy Schwarzkopf) je hora v jihozápadních Čechách, s nadmořskou výškou 1042 m[1] je nejvyšším bodem Haltravské hornatiny, celého Českého lesa a okresu Domažlice. S prominencí 527 metrů jde o desátou nejprominentnější horu v Česku.[2] Vypíná se necelé 2 km od německých hranic přibližně 12 km jihozápadně od Domažlic, na trojmezí katastrů obcí Česká Kubice, Pec a Chodov. Průměrná roční teplota vzduchu na Čerchově činí 4,2 °C, průměrný roční úhrn srážek 1168 mm.

Stavby na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu stojí vojenská betonová věž vysoká přes 30 metrů a kamenná Kurzova rozhledna z roku 1905, vysoká 24 metrů, s výborným výhledem (za ideálních podmínek až na Alpy). Její základní kámen byl slavnostně položen 23. května 1904. Věž byla financována ze sbírek, které byly prováděny již od roku 1902 za účelem nahrazení původní dřevěné věže novou věží kamennou. Předání věže veřejnosti se uskutečnilo 16. července 1905 a byla nazvána Kurzovou věží na počest svého příznivce profesora Dr. Viléma Kurze, který se však otevření již nedožil.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1990 byl přístup nemožný, vojenské objekty na vrcholu byly přísně tajné.[3] Byla jen přístupná přes pozemek vojenského útvaru. Během války používala objekty na Čerchově německá armáda jako pozorovatelnu.

V současnosti je přístup snadný z rozcestí Pod Čerchovem,[3] kam se lze dostat po červené značce z České Kubice (6 km) a Capartic (4 km) nebo po modré značce z Černé Řeky (3 km). Od rozcestí vede zelená značka vzhůru k jihu do sedla mezi Čerchovem a vrcholem Na skalce. Na vrchol Čerchova vede od České studánky tzv. Hanova stezka. Kamenné schody a upravený terén této stezky vinoucí se mezi skalkami je dosud patrný. Severovýchodně vrcholu pramení v minulosti upravený pramen Emerichovy studny.

Fauna a flora[editovat | editovat zdroj]

Současná skladba lesního porostu je převažující dřevina smrk, z jehličnatých dřevin je to dále borovice, jedle a modřín. Z listnatých dřevin je hlavní dřevinou buk, dále pak bříza, olše, javor, dub. Roste zde mnoho vzácných rostlin, například, česnek medvědí, rosnatka okrouhlolistá, ojediněle i horské rostliny jako plavuň pučivá. Na březích potoků se vyskytuje ďáblík bahenní, oměj pestrý.

Zachovalé lesy na úbočích hory jsou chráněny jako národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy. Na severovýchodním úbočí se nachází menší přírodní rezervace Bystřice.

Mezi stálou sestavu živočichů patří jelen lesní, daněk evropský, srnec, prase divoké, zajíc, králík divoký, kuna lesní aj. K nejběžnějším dravcům náleží káně lesní, poštolka obecná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 10 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-02-21]. Dostupné online. 
  2. Nejprominentnější :: Ultratisícovky.cz [online]. www.ultratisicovky.cz [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 
  3. a b Čerchov [online]. www.tisicovky.cz [cit. 2016-01-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]