Zákoutí (významný krajinný prvek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zákoutí
Zákoutí u Pardubic
Zákoutí u Pardubic
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
OkresPardubice
obecSvítkov, Srnojedy, Rosice a Rybitví
katastrSvítkov, Srnojedy, Rosice a Rybitví
Zákoutí (významný krajinný prvek) (Česko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha15ha (2007)[1][2]
14,2626ha (2012)[3]
Ostatní
Typdvojitý meandr starého ramene Labe[1][2]
Přítok vodyprůtočné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zákoutí je významný krajinný prvek nacházející se západně od krajské metropole Pardubic v sousedství obcí Svítkov, Srnojedy, Rosice a Rybitví. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky vede tuto lokalitu pod identifikačním kódem 06021.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Významný krajinný prvek Zákoutí zahrnuje východní část slepého říčního ramene nacházejícího se u pravého břehu Labe v severozápadní části Pardubic na rozhraní katastrů Svítkov, Srnojedy, Rosice a Rybitví.[4] Východním okrajem se dotýká zástavby Rosic, severní okraj zasahuje do blízkosti průmyslové zóny Semtín. Přístupné je z asfaltové komunikace spojující Rosice se Svítkovem. V době vyhlášení dosahovala rozloha území 15,0005 ha.[4]

V blízkosti se nachází další významný krajinný prvek Rumlovo labiště.[1]

Přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany je část slepého říčního ramene, tzv. labiště, které je bez ohledu na způsob vzniku charakteristické pro polabskou přírodu. Zákoutí je významným biocentrem, ve kterém se zachovala cenná původní společenstva rostlin a živočichů. Jedná se o doposud průtočný dvojitý meandr, který je na východním konci napojen na hlavní tok Labe pomocí kanálu a na západním přímo. Částečně vznikl již při úpravách toku Labe ve dvacátých letech dvacátého století, zcela oddělen od hlavního toku byl pak v letech padesátých. Lokalita je významná především kvůli květeně. Vzhledem k málo zarostlým břehům se zde daří druhům, které v okolí již vymizely. Východní část je částečně zanesena a daří se zde rákosu obecnému, zblochanu vodnímu a orobinci širokolistému. Na volné hladině se zde vyskytuje leknín bílý, stulík žlutý[2][3], nalézt je tu ovšem možné též například leknín bělostný (Nymphaea candida) či voďanku žabí květ (Hydrocharis morsus-ranae).[5]

V pobřežních křovinách rostou různé druhy ostřic, chmel otáčivý, kosatec žlutý, šmel okoličnatý a poměrně vzácná nadmutice bobulnatá. Na chráněném území byl zjištěn výskyt potenciálně ohroženého šídla červeného (Anaciaeschna isosceles, jedna ze čtyř známých lokalit v okrese Pardubice) a šídla královského (Anax imperator).[6]

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

Zákoutí je významným krajinným prvkem vyhlášeným magistrátem města Pardubic (čj. ekol/538/94/Ves/Sc)[7] stejně jako slepé rameno Jarkovského jezero nacházející se asi 0,5 km východně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivu na životní prostředí. S. 24. Uzemní plán obce Rybitví [online]. 11/2007 [cit. 2014-11-12]. S. 24. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  2. a b c Koncepce ochrany přírody Pardubického kraje. In: [s.l.]: EKOTOXA OPAVA s. r. o. (zadavatel Pardubický kraj), 5/2004. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-20. Kapitola Pardubický kraj - Významné krajinné prvky, s. 147. Archivováno 20. 11. 2014 na Wayback Machine.
  3. a b Koncepce ochrany přírody Pardubického kraje (aktualizace 2012). In: [s.l.]: EKOTOXA s. r. o. (zadavatel Pardubický kraj), 9/2012. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-12. Kapitola Pardubický kraj - Významné krajinné prvky, s. 168. Archivováno 12. 11. 2014 na Wayback Machine.
  4. a b Odbor životního prostředí - Magistrát města Pardubice. Registrační karta - VKP Zákoutí. Pardubice: Magistrát města Pardubice 
  5. PLACHÝ, Vladimír. Výstavba betonárny v Rybitví, v areálu SK-EKO, v bývalém závodě Synthesia Semtín. 1. vyd. Hradec Králové: Empla, 2008. 85 s. Dostupné online. Kapitola Schopnost přírodního prostředí snášet zátěž, s. 46. 
  6. REJL, Jiří. Příspěvek k poznání šídel na okrese Pardubice. In: Východočeský sborník přírodovědný, práce a studie. Pardubice: Pardubice : Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky : Východočeské muzeum, 2000. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-29. ISBN 80-86046-49-4. S. 267–270. Archivováno 29. 11. 2014 na Wayback Machine.
  7. Informační tabule u VKP

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HILLE, Jiří. Významné krajinné prvky Východočeského regionu. středisko Pardubice: Český ústav ochrany přírody, 1992. 
  • BRONCOVÁ, Dagmar. Kniha o městě Pardubice. Praha: Milpo Media, 1999. 238 s. Kapitola Rameno Zákoutí u Rosic. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]