Zakázík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zakázík
العربية
Zakázík
Zakázík
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoEST, UTC+2
StátEgyptEgypt Egypt
governorátŠarkíja
Zakázík
Zakázík
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel319 707 (2012)
Správa
Vznik1830
Telefonní předvolba(+20) 55
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zakázík[1] (arabsky الزقازيقaz-Zakázík) je město v Dolním Egyptě. Leží ve východní části delty řeky Nil a je hlavním městem guvernorátu Šarkíja.

O městu[editovat | editovat zdroj]

Zakázík leží uprostřed úrodné oblasti v deltě Nilu. Ve městě se nacházejí velké továrny na bavlnu a Zakázík je centrem obchodu s bavlnou a obilím v Egyptě. Dříve zde mimo jiné měli kanceláře mnozí evropští obchodníci.

K vidění je malé muzeum zvané Orabi museum, kde se nachází řada archeologických exponátů. Ve městě je také umístěna jedna z největších univerzit v Egyptu, Zakázícká univerzita, kromě ní je zde ještě pobočka univerzity al-Azhar, největší islámské univerzity na světě.

Zakázícký stadion

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tři kilometry jihovýchodně od Zakázíku se nacházejí ruiny staroegyptského města Bubastis. To bylo hlavním městem 18 nomu. Pochází odtud tradice slavností na počest kočičí bohyně Bastet. Za pozůstatky modlitebny z období Staré říše (vláda Pepiho I.) se nacházejí katakomby, kde byly pohřbívány posvátné kočky.

Během vlády 22. a 23. dynastie se stalo hlavním městem celého Egypta. Jsou zde pozůstatky chrámů postavených Osorkonem II. a Nachtharehebem.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zagazig na anglické Wikipedii.

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 87, 113. Standardizované jméno: Zakázík. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Zagazig". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]