Al-Mansúra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
al-Mansúra
المنصورة
Západ slunce na Nilu v al-Mansúře
Západ slunce na Nilu v al-Mansúře
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška10 m n. m.
Časové pásmoUTC + 2
StátEgyptEgypt Egypt
GuvernorátDaqahlíja
al-Mansúra
al-Mansúra
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha371 km²
Počet obyvatel480 494 (2010)
Hustota zalidnění1 295,1 obyv./km²
Správa
Vznik1219
Oficiální webwww.dakahliya.gov.eg
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Al-Mansúra (arabsky المنصورة‎) je egyptské město, ležící na severu země v guvernorátu Daqahlíja.

Poloha města[editovat | editovat zdroj]

Al-Mansúra se nachází v nilské deltě na východním břehu ramene řeky Nil. Město se nachází zhruba 120 km severně od hlavního města Egypta Káhiry.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Al-Mansúra byla založena v roce 1219 Saladinovým synovcem al-Ádilem I. (též známým pod jménem Safadin) z dynastie Ajjúbovců. Poté, co Egypťani během sedmé křížové výpravy porazili Ludvíka IX., pojmenovali město al-Mansúra. Slovo mansúra v arabštině znamená „vítězná“.

Během sedmé křížové výpravy v roce 1250 byli Kapetovci poraženi a donuceni k ústupu. Na bojišti padlo patnáct tisíc jejich vojáků. Sám Ludvík IX. Francouzský byl v bitvě o Mansúru zajat. Další vítěznou bitvu svedli Egypťané v roce 1973, kdy 14. října v letecké bitvě o al-Mansúru odrazili útok Izraelců. Bitva, která trvala 53 minut, se konala právě nad městem al-Mansúra. I přes početnou a kvalitativní převahu letadel Izraele, bylo sestřeleno 17 izraelských stíhaček. Egypt přišel o šest letadel, přičemž pouze tři sestřelil nepřítel.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Univerzita v Mansuře

Ve městě se nachází národní muzeum Mansoura National Museum. Budova dříve patřila Ibrahimu ben Lokmanovi, který byl sultánovým tajemníkem, a v roce 1250 zde byl vězněn Ludvík IX., kterého v bitvě o al-Mansúru Egypťané zajali. Muzeum je zaměřeno právě na tuto bitvu a jsou v něm vystaveny zbraně křižáků, oblečení a mapy. Rovněž jsou zde k vidění velké obrazy zobrazující tuto bitvu.

Město je rovněž známo pro svůj architektonický styl, zvláště pak pro Shinnáwího palác, který byl postaven italským architektem v roce 1928. Mešita El-Saleha El-Kebira je jednou z nejvýznamnějších v Mansuře. Mešita byla postavena věrným sultánovým služebníkem a nachází se v ulici Al-Sagha, která odděluje starou část města od moderní Mansury.

Stejně jako Káhira, Alexandrie a Port Said, byla al-Mansúra domovem početné řecké komunity. Ta byla ovšem s nástupem éry prezidenta Gamála Násira donucena z Egypta odejít. Mnohé ze starších a zavedených obchodů v Mansúře stále nese původní řecké názvy.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Univerzita v Mansúře byla založena v roce 1962, zpočátku jako pobočka Káhirské univerzity. Univerzitní nefrologické a urologické centrum pod vedením doktora Mohameda Ghonima je považováno za nejlepší ledvinové centrum v Africe a na Středním východě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mansoura, Egypt na anglické Wikipedii.