Zámuřština

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámuřština (Prekmurščina, Prekmürščina)
RozšířeníSlovinsko, Rakousko, Maďarsko, Zámuří
Počet mluvčích80 000
Klasifikace
PísmoLatinka
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3není
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámuřština (slovinsky prekmurščina, zámuřsky prekmürščina, prekmürski jezik, maďarsky vend nyelv, prekmurjei nyelv, muravidéki nyelv) je dialektem slovinštiny. Hovoří jím okolo 80 000 lidí – nejvíce ve slovinském Zámuří a v Maďarsku, dále se tento dialekt objevuje v USA, Kanadě a v Rakousku.

Vzorový text[editovat | editovat zdroj]

Otče náš[editovat | editovat zdroj]

zámuřsky

Oča naš, ki si vu nebésaj! Svéti se Ime tvoje. Pridi králestvo tvoje. Bojdi vola tvoja, kak na nébi, tak i na zemli. Krüha našega vsakdanéšnjega daj nam ga dnes. I odpüsti nam duge naše, kak i mi odpüščamo dužnikom našim. I ne vpelaj nas vu sküšávanje. Nego odslobodi nas od hüdoga. Amen.

slovinsky

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

česky

Otče náš, jenž jsi v nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům a neuveď nás v pokušení, ale chraň nás od zlého. Amen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]