Záměna (film, 1983)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záměna
Původní názevTrading Places
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka116 min
Žánrfilmová komedie
ScénářTimothy Harris, Herschel Weingrod
RežieJohn Landis
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleDan Aykroyd, Eddie Murphy, Ralph Bellamy, Don Ameche, Denholm Elliott, Jamie Lee Curtis
ProdukceAaron Russo
HudbaElmer Bernstein
KameraRobert Paynter
StřihMalcolm Campbell
Výroba a distribuce
Premiéra8. června 1983
Produkční společnostParamount Pictures
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet15 milionů dolarů
Tržby120,6 milionů dolarů
Záměna na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záměna (v anglickém originále Trading Places) je americká filmová komedie z roku 1983 režírovaná Johnem Landisem. Hlavní role ztvárnili Dan Aykroyd a Eddie Murphy, v obsazení je pak doplnili Ralph Bellamy, Don Ameche, Denholm Elliott a Jamie Lee Curtis. Autorem soundtracku je Elmer Bernstein, jenž byl za svoji práci nominován na Oscara za nejlepší adaptovanou hudbu.[1]

Snímek pojednává o zámožném a arogantním komoditním makléři (Aykroyd) a pouličním žebrákovi (Murphy), kteří si nedobrovolně zamění své sociální postavení, když se stanou terčem sázky manipulativních podnikatelů. Ti jsou zvědaví, jakým způsobem se oba subjekty jejich experimentu zachovají v nově vzniklé situaci.

Hlavní dějová linie filmu je téměr totožná se zápletkou románu Marka Twaina Princ a chuďas (1881).[2] Snímek je proto často považován za jeho moderní zpracování. Dílo se také v mnoha směrech podobá Twainově povídce Milionová bankovka.

Záměna se již v době svého uvedení dočkala pozitivních ohlasů od filmových kritiků i diváků. S utrženými 120 miliony dolarů celosvětově se stala komerčním úspěchem a jedním z nejvýdělečnějších filmů roku 1983. Do té doby nepříliš slavní herci Dan Aykroyd a zejména pak Eddie Murphy se následně stali vyhledávanými a vysoce placenými hollywoodskými komiky.[3]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh se odehrává v období Vánoc ve Filadelfii. Mocní, hrabiví a velmi vlivní bratři Randolph a Mortimer Dukeovi jsou majiteli společnosti obchodující s komoditami. Jelikož mají opačný názor na význam dědičnosti a prostředí na konečný život jedince, rozhodnou se sestrojit sociální experiment. Distingovaný a vzdělaný Louis Winthorpe III., který v jejich firmě pracuje jako jednatel, má být zaměněn s chudým žebrákem Billy Ray Valentinem. Valentina si vybrali, jelikož byl Winthorpem křivě obviněn z krádeže.

Z Winthorpa se tedy ze dne na den stane vyvrhel společnosti. Je veřejně označen za zloděje a drogového dealera, jeho přátelé i snoubenka se od něj odvrátí. Pochopitelně přijde i o své pracovní místo a luxusní dům v centru města. Nakonec se nad ním slituje prostituka Ophelie, která jej u sebe ubytuje. Louis nicméně utápí žal v alkoholu. Naproti tomu Valentine si začne užívat života vyšší třídy se vším všudy a navzdory všem předpokladům dosahuje i na Winthorpově původním pracovním místě vynikajících výsledků.

Během vánočního večírku společnosti bratří Dukeů se Winthorpe převlečený za Santu Clause pokusí podstrčit drogy do Billyho kanceláře, ovšem je přistižen při činu a vyhozen. Následně se opije a hodlá skoncovat se svým životem. Mezitím ovšem Valentine náhodou vyslechne rozhovor Mortimera s Randolphem na toaletách a dozví se vše o jejich ďábelském pokusu.

Dalšího rána Billy vyhledá Louise a za pomocí Ophelie a komorníka Colemana vymyslí vychytralý plán, jak zruinovat bratry Dukeovy na newyorské burze jednou provždy a přitom pohádkově zbohatnout.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Dan Aykroyd Louis Winthorpe III.
Eddie Murphy Billy Ray Valentine
Ralph Bellamy Randolph Duke
Don Ameche Mortimer Duke
Denholm Elliott Coleman
Jamie Lee Curtis Ophelia
Paul Gleason Clarence Beeks
Jim Belushi Harvey
Robert Curtis Brown Todd
Darlene Love Trish Murtaugh

Ve filmu se v cameo rolích objevili například i Bo Diddley, Kelly Curtis (starší sestra Jamie Lee) či loutkoherec a režisér Frank Oz.[4]

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Vývoj a obsazení[editovat | editovat zdroj]

Scenárista Timothy Harris přišel s nápadem na film poté, co často hrával tenis proti dvěma zámožným, ovšem také velmi soutěživým bratrům. Hlavní postavy měli původně ztělesnit Richard Pryor a Gene Wilder. Jelikož ani jeden z nich nabídku nepřijal, Landis obsadil Aykroyda (s nimž již dříve spolupracoval na kultovním filmu Bratři Bluesovi) a ambiciózního Murphyho do své teprve druhé filmové role. Landis obsadil Jamie Lee Curtis navzdory protestům ze strany studia Paramount, neboť byla tehdy známá především z béčkových hororů, na které se studio dívalo s opovržením.

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Natáčení probíhalo od prosince roku 1982 do března roku 1983 výhradně ve Filadelfii a New Yorku. Závěrečná scéna, kde si Winthorpe, Valentine, Ophelia a Coleman užívají právě nabytého bohatství na tropickém ostrově, se natáčela na Amerických Panenských ostrovech.[5]

Elmer Bernsten, jenž je autorem soundtracku, použil jako hlavní hudební motiv úryvek z Mozartovy opery buffa Figarova svatba.[6]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Ohlasy[editovat | editovat zdroj]

Záměna se dočkala vřelého přijetí od diváků i kritiků, kteří si pochvalovali herecké výkony i styl podobný slavným screwballovým komediím ze 30. a 40. let. Na druhou stranu vytkli absenci morálního poslání a přílišný důraz na materialismus. Mnohými je považována za jednu z nejzdařilejších filmových komedii všech dob a vzhledem ke svému vánočnímu zasazení i oblíbenou sváteční klasikou. Některé zpětné reakce ovšem kritizovali použití rasistických vtipů.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Bernstein byl za svou práci na soundtracku nominován na Oscara. Kromě toho se Záměna dočkala i dvou nominací na Zlatý Glóbus v kategoriích Nejlepší film – komedie/muzikál a Nejlepší herec – komedie/muzikál (Eddie Murphy). Denholm Elliott a Jamie Lee Curtis si za své herecké výkony ve vedlejších rolích pak odnesli cenu BAFTA. Na tu byl nominován i scénář. [7][8]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Záměna je zodpovědná za zahájení či vzkříšení kariér mnoha herců, jež se v ní objevili. Nejvýraznější kariérní posun je znát v případě Eddieho Murphyho, jenž se díky tomuto snímku stal nejlépe placeným a nejpopulárnějším komediálním hercem své doby.[9] Za svůj další projekt, akční komedii Policajt v Beverly Hills (1984), dostal hned třikrát vyšší honorář. Pro začínajícího Aykroyda znamenala role v Záměně taktéž značný kariérní posun. Po několika předchozích neúspěších již o rok později zazářil v kultovní sci-fi komedii Krotitelé duchů. Účinkování v této komedii prospělo i hereckým veteránům Donu Ameche a Ralphu Bellamymu, kteří si své role bratří Dukeů zopakovali v cameo roli v další Landisově komedií s Murphym Cesta do Ameriky (1988). Ameche roku 1985 získal svou první a jedinou cenu Akademie za výkon ve filmu Zámotek, Bellamy si krátce před smrtí zahrál v slavné romantické komedii Pretty Woman (1990).[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Záměna (1983) | Ocenění | ČSFD.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. DRUMM, Diana. ‘Trading Places’: More Than 7 Things You May Not Know About The Film (But We Won’t Bet A Dollar On It) [online]. 2013-06-08 [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jak se z obyčejného prodavače stal král humoru: Eddie Murphy slaví narozeniny - Expres FM. www.expresfm.cz [online]. 2023-04-03 [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. 
  4. Frank Oz. www.virtual-history.com [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Filming Locations for Trading Places (1983), with Eddie Murphy, in Philadelphia.. The Worldwide Guide to Movie Locations [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. 
  6. Trading Place. Classic FM [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Trading Places (1983) - Awards - IMDb. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  8. FilmAffinity. FilmAffinity [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Eddie Murphy | Kennedy Center. The Kennedy Center [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. 1986 | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. www.oscars.org [online]. [cit. 2024-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]