X-Men Origins: Wolverine

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
X-Men Origins: Wolverine
Představitelé hlavních rolí při premiéře filmu
Představitelé hlavních rolí při premiéře filmu
Základní informace
Původní názevX-Men Origins: Wolverine
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka107 minut
Žánrakční / fantasy / sci-fi / thriller
PředlohaWolverine
ScénářDavid Benioff
Skip Woods
RežieGavin Hood
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleHugh Jackman
Liev Schreiber
Danny Huston
will.i.am
Lynn Collins
Taylor Kitsch
Ryan Reynolds
Daniel Henney
Tahyna Tozzi
ProdukceHugh Jackman
Lauren Shuler Donner
Ralph Winter
John Palermo
HudbaHarry Gregson-Williams
KameraDonald McAlpine
KostýmyLouise Mingenbach
StřihNicolas De Toth
Megan Gill
Výroba a distribuce
PremiéraAustrálie 29. dubna 2009
Česko 30. dubna 2009
USA 1. května 2009
Produkční společnosti20th Century Studios
Marvel Entertainment
Seed Productions
Ingenious Media
RatPac-Dune Entertainment
Distribuce20th Century Fox
Rozpočet150 mil. USD
Tržby373 062 569 USD
X-Men
X-Men: Poslední vzdor X-Men: První třída
X-Men Origins: Wolverine na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

X-Men Origins: Wolverine je americký film z roku 2009 natočený podle komiksů X-Men vydavatelství Marvel Comics. Hlavní postavou je superhrdina Wolverine. Mutant, jehož schopnost regenerace ho dělá prakticky nesmrtelným.

Film je prequel filmové sci-fi série X-Men a postavu Wolverina stejně jako v předcházejících filmech ztvárnil Hugh Jackman. Film líčí Wolverinovu násilnou minulost, jeho vztah s polovičním bratrem Victorem Creedem, seznámení s Williamem Strykerem a to, jak byla jeho kostra naplněna nezničitelným kovem adamantiem v rámci programu Zbraň X.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

V Kanadě roku 1845 mladý James Howlett vidí, jak je jeho otec zabit Thomasem Loganem. Trauma aktivuje chlapcovu mutaci – z jeho rukou vyrostou kostěné pařáty – a zabije vraha svého otce. Ten s posledním dechem odhalí, že je skutečným Jamesovým otcem. James uteče spolu s Victorem Creedem, Loganovým synem a tím pádem Jamesovým bratrem. Následující století stráví jako američtí vojáci v americké občanské válce, první i druhé světové válce a ve vietnamské válce. Ve Vietnamu se Victor pokusí znásilnit místní ženu, ale je mu v tom zabráněno a nakonec zabije vyššího důstojníka. I přes nesouhlas s Victorovými činy ho bratr brání a oba jsou odsouzeni k smrti zastřelením, ale přežijí to. Major William Stryker je vezme do armádního zajetí a oba se stanou součástí Teamu X, skupině mutantů, mezi které patří třeba vynikající odstřelovač Agent Zero, voják Wade Wilson, John Wraith se schopností teleportace, nepřemožitelný Fred Dukes a Chris Bradley se schopností ovládat elektrické přístroje. Po čase vedou pochybné týmové akce, které si neváží lidského života, Jamese k opuštění jednotky.

Šest let po opuštění Teamu X žije James, nyní pod jménem Logan, v Kanadě s přítelkyní Kaylou Silverfox. Plukovník Stryker Logana navštíví a varuje ho, že někdo vraždí členy týmu – Wilson i Bradley jsou mrtví. Krátce na to Victor zabije Kaylu a zbije Logana. Stryker pak nabídne Loganovi způsob, jak Victora zabít – Logan podstoupí operaci, při které vyztuží jeho kostru adamantiem, nezničitelným kovem. Před procedurou Logan požádá o nové identifikační značky se jménem „Wolverine“, které si vybere podle příběhu, který mu vyprávěla Kayla. Po operaci chce Stryker vymazat Loganovu paměť, ale ten to uslyší a probojuje si cestu pryč. Zero ho pronásleduje. Logan se dostane na farmu, kde ho ale Zero najde a zaútočí na něj. Zero je Loganem zabit.

Logan najde Wraitha a Dukese a zeptá se jich, kde je nová Strykerova laboratoř nazývaná „Ostrov“. Povědí mu, aby našel Remyho LeBeau ("Gambita"), který z Ostrova utekl a zná jeho polohu. Logan ho najde v New Orleans a zeptá se ho na polohu Ostrova, ale Gambit si myslí, že Logan přišel, aby ho chytil a dovedl zpět na Ostrov. Logan Gambita ale přemůže a přesvědčí ho, že ho nechce unést. Gambit ho tedy pošle na Three Mile Island, novou Strykerovu laboratoř. Logan zjišťuje, že Kayla nezemřela, její smrt byla fingovaná, protože Kayla pracovala pro Strykera (aby osvobodila svou sestru z Strykerova vězení).

Logan potom odchází. Když Victor požaduje za své služby slíbené adamantium, Stryker ho odmítá s tím, že by proceduru nepřežil. Victor se pokusí zabít Kaylu, když se ho snaží přesvědčit, že je Stryker oba zradil, ale Logan slyší její křik a vrátí se. Logan Victora porazí a skoro ho zabije, ale Kayla mu připomene jeho lidskost. Potom pomůže Kayle osvobodit všechny uvězněné mutanty.

Stryker aktivuje Zbraň XI., původního Wadea Wilsona, mutantího zabijáka, supervojáka s mnoha schopnostmi, včetně velkých čepelí vyrůstajících z rukou. Stryker tohoto mutanta nazývá Deadpool. Logan Deadpoola chvíli zdrží, mezitím osvobození mutanti uprchnou. Venku na ně již čeká profesor Charles Xavier, který jim nabídne útočiště ve své škole.

Smrtelně raněná Kayla se rozhodne zůstat. Logan přinutí Deadpoola bojovat na vrcholu chladicích věží. Logan během boje téměř zemře, ale Victor mu pomůže a společně proti Deadpoolovi bojují, až jejich protivník po seknutí do krku spadne do kráteru chladicí věže. Victor odejde a Logana zachrání z řítící se věže Gambit. Když se snaží Logan přemístit zraněnou Kaylu do bezpečí, Stryker po něm začne střílet a trefí ho adamantiovou kulkou do hlavy, čímž se Logan dostane do bezvědomí. Stryker potom obrátí zbraň proti Kayle, ale ta použije své hypnotické schopnosti (je také mutant), aby ho přinutila odejít. Na následky svých zranění pak Kayla zemře. Gambit se vrátí, když se Logan probere z bezvědomí, ale adamantiové kulky střelené do jeho hlavy způsobily, že ztratil paměť. Gambit se snaží Logana přesvědčit, aby šel s ním, ale ten to odmítá s tím, že půjde svou vlastní cestou. Film má 3 alter-konce:

1. Strykera při útěku zastaví vojenská policie a zatkne ho kvůli vraždě generála Munsona (chtěl po Strykerovi, aby pokusy na mutantech ukončil, proto ho Stryker zabil).

2. Deadpool (Wade) v rozhořelých troskách ostrova najednou procitne.

3. Logan se po svém dobrodružství opíjí v baru. Když se ho barmanka zeptá, jestli pije, aby na něco zapomněl, on odpoví: „Ne, piju, abych si vzpomněl.“

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Hugh Jackman Wolverine / Logan / James Howlett
Troye Sivan mladý James Howlett / mladý Wolverine
Liev Schreiber Victor Creed
Michael James Olsen mladý Victor Creed
Danny Huston William Stryker
Lynn Collins Kayla Silverfox
Taylor Kitsch Remy LeBeau / Gambit
Will.i.am John Wraith
Kevin Durand Fred J. Dukes / Blob
Ryan Reynolds Wade Wilson
Scott Adkins Zbraň 11 / Deadpool
Daniel Henney Agent Zero
Dominic Monaghan Chris Bradley
Tim Pocock Scott Summers
Tahyna Tozzi Emma Frost
Peter O'Brien John Howlett
Alice Parkinson Elizabeth Howlettová
Aaron Jeffery Thomas Logan
Max Cullen Travis Hudson
Julia Blake Heather Hudsonová

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Režisér filmu Gavin Hood

Počátky[editovat | editovat zdroj]

David Benioff, fanoušek komiksů, projekt připravoval téměř tři roky před tím, než byl najat v říjnu 2004 k napsání scénáře[1][2]. Kvůli přípravě na psaní si musel znovu přečíst několik příběhů o X-Men. Na scénáři spolupracoval i Hugh Jackman, který chtěl, aby film byl více o jedné postavě než předcházející filmy X-Men[3]. K přepsání Benioffova scénáře byl později přizván Skip Woods, který dříve pro Fox napsal scénář k filmu Hitman[4].

Ryan Reynolds a David S. Goyer již předtím vyvinuli postavu Deadpoola pro svůj vlastní film v New Line Cinema, ale od projektu bylo upuštěno, protože se studio zaměřilo na Blade: Trinity[5]. Benioff jeho postavu tedy připsal do scénáře. Postava Gambita byla také připravena již do předcházejících filmů. Scénář byl hotov v říjnu 2006, kdy Jackman prohlásil, že do natáčení zbývá ještě rok[6], protože během roku 2007 natáčí film Austrálie[7].

Režisérem filmu se v roce 2007 stal Gavin Hood[8]. Vrátit se do projektu chtěli ale také Bryan Singer, režisér X-Men a X-Men 2, i Brett Ratner, režisér filmu X-Men: Poslední vzdor[9][10], o film projevili zájem také Alexandre Aja a Len Wiseman[11][12].

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Přípravné natáčení probíhalo ve Fox Studios Australia v Sydney[13], samotné hlavní natáčení potom začalo 18. ledna 2008 na Novém Zélandu[14], např. v Dunedinu a Queenstownu. Ve druhém jmenovaném došlo k problému s výbušninami - místní zastupitelstvo nesouhlasilo s rozhodnutím novozélandského ministerstva práce o povolení použití výbušnin, a tak se museli filmaři přesunout do Spojených států[15]. Výbušniny byly použity pro výbuch farmy Hudsonových. Natáčení pokračovalo v New Orleans, většina záběrů byla pořízena ve studiích Foxu[16].

Strykerovy laboratoře byly natočeny na ostrově Cockatoo Island v Novém Jižním Walesu. Tamní rozlehlé budovy ušetřily peníze za digitální úpravu záběrů[17].

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Ocenění Kategorie Nominovaný Výsledek
Cena Saturn nejlepší film (sci-fi) nominace
Filmová cena MTV nejlepší souboj Hugh Jackman, Liev Schreiber a Ryan Reynolds nominace
Kids' Choice Awards nejoblíbenější film nominace
People's Choice Awards nejlepší filmový tým nominace
Teen Choice Awards nejlepší akční film vítězství
nejlepší herec (akční film) Hugh Jackman nominace
nejlepší výbuch vzteku Hugh Jackman vítězství
nejlepší zloduch Liev Schreiber nominace
nejlepší souboj Hugh Jackman a Liev Schreiber nominace
mužská svěží tvář Taylor Kitsch nominace
ženská svěží tvář Lynn Collins nominace

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku X-Men Origins: Wolverine na anglické Wikipedii.

  1. Matt Brady. Wolverine screenwriter keeps it real. Newsarama. 2005-04-15. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-12. 
  2. Michael Fleming. 'X' marks spinoff spot. Variety. 2004-10-04. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Interview - Hugh Jackman. CanMag. 2006-10-15. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-10-30. 
  4. Stax. New Wolverine Screenwriter [online]. IGN, 2007-09-28 [cit. 2009-07-09]. Dostupné online. 
  5. Rick Marshall. Deadpool And Gambit: The Long Road To ‘X-Men Origins: Wolverine’... And Beyond?. MTV Movies Blog. 2008-12-11. Dostupné online [cit. 2008-12-12]. 
  6. Karl Schneider. Jackman says Wolverine script is ready. Mania Entertainment. 2006-10-15. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  7. Marilyn Beck, Stacy Jenel Smith. Major renegotiations possible stumbling block for new X-Men. Los Angeles Daily News. 2006-08-13. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  8. Michael Fleming, Peter Gilstrap. Fox says Hood good for Wolverine. Variety. 2007-07-19. Dostupné online [cit. 2007-07-20]. 
  9. Michael Tsai. Sequel to Superman Returns due in 2009. The Honolulu Advertiser. 2006-11-08. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-12. 
  10. CARROLL, Larry. Juggernaut Weighs In On 'X-Men' Spinoffs. MTV. 2006-03-14. Dostupné online [cit. 2009-07-11]. 
  11. Sean Elliott. The Hills Have Eyes Director Alexandre Aja gets grisly. iF Magazine. 2006-03-11. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-11-30. 
  12. Edward Douglas. Len Wiseman on Wolverine. Mania Entertainment. 2007-07-22. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-07. 
  13. Staff writer. X-Men Cameras Set To Roll Down South. The Dominion Post. 2008-01-22. Dostupné online [cit. 2010-01-17]. 
  14. Domestic Film: In Production [online]. [cit. 2008-01-27]. Dostupné online. 
  15. Button, Katie. X-Men Film Upsets Local Council. Digital Spy. 2008-01-24. Dostupné online [cit. 2010-01-17]. 
  16. McClintock, Pamela. Wolverine Claws on May '09 Date — Liev Schreiber in Final Talks for 'X-Men' Role. Variety. 2007-10-17. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  17. O'Hara, Helen. Weapon X. Empire. Leden 2009, s. 85–90. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]