Bryan Singer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bryan Singer
Bryan Singer (2015)
Bryan Singer (2015)
Rodné jménoBryan Jay Singer
Narození17. září 1965 (58 let)
New York, New York, USA
Alma materUniverzita Jižní Kalifornie
West Windsor-Plainsboro High School South
School of Visual Arts
USC School of Cinematic Arts
Povolánífilmový režisér, scenárista, filmový producent, herec, televizní producent, filmový herec, výkonný producent, režisér a umělecký producent
Aktivní roky1988–dosud
OceněníSundance Film Festival U.S. Dramatic Grand Jury Prize Award (1993)
Cena Saturn pro nejlepšího režiséra (2001)
Cena Saturn pro nejlepšího režiséra (2007)
Sitges Grand Honorary Award (2011)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bryan Jay Singer (* 17. září 1965 New York) je americký filmový režisér, producent a herec, proslulý zejména oscarovým snímkem Obvyklí podezřelí a sérií superhrdinských filmů X-Men.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Rodák z New Yorku byl adoptován Norbertem Davem a Grace Singerovými a vyrostl v židovsko-americké domácnosti v New Jersey. V New Yorku studoval dva roky filmovou tvorbu a následně studoval filmová umění v Los Angeles. Herci Lori Singer a Marc Singer jsou jeho sestřenice a bratranec.

Režisérská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Režisérský debut si odbyl v roce 1988 snímkem Lion's Den, což je krátkometrážní film, kde hraje například Ethan Hawke.

Naprostá většina filmů, které režíroval, jsou mezi veřejností hodnocena kladně. Patří k nim například film Obvyklí podezřelí z roku 1995, kde hlavní role ztvárnili Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Stephen Baldwin, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Benicio Del Toro nebo Dan Hedaya. V roce 1998 režíroval film Nadaný žák, ve kterém pod jeho taktovkou hráli Ian McKellen, Brad Renfro, David Schwimmer nebo také Jan Tříska. Režíroval také filmy X-Men a X-Men 2, ve kterých se vystřídali herci jako Hugh Jackman, Patrick Stewart, znovu Ian McKellen, Halle Berryová, Anna Paquin, Alan Cumming nebo Kelly Hu.

Režisérské taktovky se ujal také ve dvou dílech seriálu Dr. House. V roce 2006 vedl herce ve filmu Superman se vrací, kde se objevili například Brandon Routh, Kevin Spacey, Frank Langella, Kal Penn nebo Marlon Brando. V roce 2008 pak natočil válečný film Valkýra o plukovníkovi Clausi von Stauffenbergovi, který připravoval likvidaci Adolfa Hitlera. V hlavních úlohách se představili Tom Cruise, Bill Nighy, Kenneth Branagh, Thomas Kretschmann nebo Carice van Houtenová.

Ve velké části svých, ale i jiných filmů a seriálů, působí jako producent.

Herecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Singer se také v některých filmech a seriálech objevuje v menších rolích. Objevil se ve filmech Cannes Man nebo Star Trek: Nemesis, ale také v seriálu Dr. House.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V dětství mu byla diagnostikována dyslexie.

Otevřeně přiznává svou bisexualitu.[1] Od roku 2014 má vztah s herečkou Michelle Clunie a v lednu 2015 se jim narodil syn.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Nominace[editovat | editovat zdroj]

Vítěz[editovat | editovat zdroj]

Herecká filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 'X-Men' Director Bryan Singer Says He's Bisexual [online]. Etonline.com, 2014-05-14 [cit. 2016-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]