Woźniki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Woźniki
Náměstí
Náměstí
Woźniki – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezské
OkresLubliniec
GminaWoźniki
Woźniki
Woźniki
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha71,01 km²
Počet obyvatel4 297
Hustota zalidnění60,51 obyv./km²
Etnické složeníPoláci, Slezané a další
Náboženské složenířímští katolíci a další
Správa
StarostaMichał Aloszko
Oficiální webwww.wozniki.pl
Adresa obecního úřaduRynek 11
42-289 Woźniki
Telefonní předvolba+48 34
PSČ42-289
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Woźniki (německy Woischnik) jsou město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství v okrese Lubliniec. Leží na severovýchodním okraji historického území Horního Slezska – východní hranice katastrálního území je zároveň zemskou hranicí mezi Slezskem a Malopolskem. V minulosti to byla hranice mezi Zeměmi Koruny české a Polským královstvím (do roku 1742), od Vídeňského kongresu pak mezi Pruskem, resp. Německým císařstvím, a Ruským impériem.

První zmínka o Woźnikách coby trhové osadě patřící benediktinskému opatství svatého Vincenta ve Vratislavi pochází z roku 1206. V roce 1310 jsou poprvé zmiňovány jako město. V 19. století zde působil a je pohřben na místním hřbitově Józef Lompa – významný polský národní buditel Horního Slezska. K polskému státu byly Woźniki připojeny v roce 1922. V hornoslezském plebiscitu se pro to vyslovilo 62 % obyvatel.

Mezi památky městečka se řadí mnohokrát přestavovaný farní kostel svaté Kateřiny, dřevěný hřbitovní kostel svatého Valentina z roku 1696 či novorenesanční radnice na náměstí z roku 1862.

Jižně od Woźnik pramení řeka Malá Pěna. Z celkové rozlohy 71,01 km² pokrývá zhruba polovinu – celou jižní a jihozápadní část katastru – lesní komplex, který je součástí Lublineckých lesů.

Woźniki jsou napojeny na dálnici A1 Sever – Jih. Provoz na železniční trati Woźniki – Strzebiń, vybudované ve 30. letech jako odbočka uhelné magistrály, byl trvale zastaven v roce 1993 a trať následně demontována.

K 31. 12. 2019 žilo ve Woźnikách 4 297 obyvatel[1]. Město je sídlem stejnojmenné gminy, která zahrnuje devět dalších obcí s celkovým počtem obyvatel 9 619.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]