Přeskočit na obsah

Wittigova činidla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wittigova činidla jsou organické sloučeniny fosforu s obecným vzorcem R3P=CHR', kde R je většinou fenyl. Používají se k přeměnám aldehydů a ketonů na alkeny:

Wittigova reakce

Příprava

[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že snadno podléhají hydrolýze a oxidaci, tak se Wittigova činidla připravují za nepřístupu vzduchu na místě použití; rozpouštědlem obvykle bývá tetrahydrofuran (THF).

Některá jsou dostatečně stálá, aby mohla být prodávána.[1]

Tvorba fosfoniové soli

[editovat | editovat zdroj]

Wittigova činidla vznikají z fosfoniových solí, jež se získávají kvaternizací trifenylfosfinu halogenalkany (obvykle primárními, protože kvaternizace sekundárních halogenidů jsou málo účinné, proto se jen výjimečně používají tetrasubstituované alkeny).

Deprotonace fosfoniových solí

[editovat | editovat zdroj]

Alkylfosfoniové soli se deprotonují silnými zásadami, jako je například n-butyllithium:

[Ph3P+CH2R]X + C4H9Li → Ph3P=CHR + LiX + C4H10

Kromě n-butyllithia lze také použít terc-butoxid sodný nebo draselný (tBuONa, tBuOK), lithné, sodné a draselné hexamethyldisilazidy (LiHMDS, NaHMDS, KHDMS; HDMS = N(SiMe3)2), případně hydrid sodný (NaH). U stabilizovaných Wittigovaných činidlech, na kterých jsou navázané skupiny odtahující elektrony, lze použít i slabší zásady, jako je hydroxid sodný nebo uhličitan draselný.

[Ph3PCH3]+Br, příklad fosfoniové soli

Určení vhodné zásady bývá důležitým krokem při optimalizacích Wittigových reakcí. Protože fosfoniumylidy lze zřídka izolovat, tak mají v této oblasti velký význam vedlejší produkty deprotonace. Volba zásady tak má výrazný vliv na výtěžnost reakce a také na stereochemii jejích produktů

Vliv substituentů

[editovat | editovat zdroj]

Skupiny odtahující elektrony usnadňují deprotonci fosfoniových solí, například k deprotonaci trifenylkarbethoxymethylfosfonia stačí hydroxid sodný. Vzniklý trifenylkarbethoxymethylenfosforan je stálý na vzduchu; vykazuje ale nižší reaktivitu než ylidy bez skupiny odtahujících elektrony, například nereaguje s mnohými ketony, kdy je tak třeba použít Hornerovu–Wadsworthovu–Emmonsovu reakci. Z těchto stabilizovaných ylidů se obvykle vytváří E-alkeny namísto jinak častějších Z-alkenů.

Stabilizované Wittigovo činidlo

Wittigova činidla se používají k alkenacím, jako je například Wittigova reakce.

Wittigova činidla se připravují deprotonacemi alkylfosfoniových solí, tuto reakci lze provést v opačném směru a například tak připravit neobvyklá Wittigova činidla.[2]

Alkylací Ph3P=CH2primárními alkylhalogenidy, R−CH2−X, vznikají substituované fosfoniové soli:

Ph3P=CH2 + RCH2X → Ph3P+ CH2CH2R X

Tyto soli lze deprotonovat na Ph3P=CH−CH2R.

Deprotonace

[editovat | editovat zdroj]

I když jsou ylidy „bohaté na elektrony“, tak mohou být jejich alkylové substituenty deprotonovány. Reakcí Me3PCH2 s butyllithiem vzniká Me2P(CH2)2Li.[3]

Díky podobnosti s karboanionty mohou lithiované ylidy fungovat jako ligandy; Me2P(CH2)2Li tak může být použit jako bidentátní ligand.[4]

Příklady

[editovat | editovat zdroj]

Wittigova činidla se často popisují jako kombinace dvou rezonančních struktur:

Ph3P+CR2 ↔ Ph3P=CR2

První z uvedených se označuje jako ylidová a druhá jako fosforanová forma.

Krystalografickým zkoumáním methylentrifenylfosforanu bylo zjištěno, že atom fosforu je tetraedrický. PCH2 centrum je rovinné a délka vazby P=CH2 je 166,1 pm, mnohem kratší, než průměrná vzdálenost P-C (182,3 pm).[5]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wittig reagents na anglické Wikipedii.

  1. (Carbethoxymethylene)triphenylphosphorane [online]. Sigma-Aldrich [cit. 2019-06-27]. Dostupné online. 
  2. Rolf Appel; Wolfgang Morbach. (Chloromethylene)triphenylphosphorane. Angewandte Chemie International Edition in English. 1977, s. 180–181. DOI 10.1002/anie.197701801. 
  3. J. P. Fackler; J. D. Basil. Oxidative Addition of Methyl Iodide to a Dinuclear gold(I) Complex. The X-Ray Crystal Structure of Bis[μ-(Dimethyldimethylenephosphoranyl-C,C)]-iodomethyldigold(II)(Au-Au), Au2[(CH2)2P(CH3)2]2(CH3)I. Organometallics. 1982, s. 871–873. DOI 10.1021/om00066a021. 
  4. H. Schmidbaur. Phosphorus Ylides in the Coordination Sphere of Transition Metals: An Inventory. Angewandte Chemie International Edition in English. 1983, s. 907–927. DOI 10.1002/anie.198309071. 
  5. J. C. J. Bart. Structure of the Non-Stabilized Phosphonium Ylid Methylenetriphenylphosphorane. Journal of the Chemical Society B. 1969, s. 350–365. DOI 10.1039/J29690000350.