Wikipedista:MasterStudioCZ/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ittoqqortoormiit[editovat | editovat zdroj]

Ittoqqortoormiit je osada nacházející se v grónském kraji Sermersooq. V roce 2020 zde žilo 345 obyvatel a často bývá popisován jako jedno z nejizolovanějších osídlení na světě. Odstraněn koncept článku o Dřívější název Scoresbysund pochází od příjmení anglického průzkumníka a lovce velryb Williama Scoresbyho, který v roce 1822 jako první evropan zmapoval oblast. Název "Ittoqqortoormiit" znamená ve východogrónštině "obyvatelé velkých domů".

Název[editovat | editovat zdroj]

Původní název osady - Scoresbysund - je odvozen od příjmení lovce velryb Williama Scoresbyho, který byl prvním, kdo oblast zmapoval. Ittoqqortoormiit znamená ve východogrónštině "obyvatelé velkých domů".

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ittoqqortoormiit byl založen v roce 1925 Ejnarem Mikkelsenem a dalšimi 80 inuity (70 jich bylo z Tasiilaqu, 4 rodiny byly ze západního Grónska). Do oblasti se dostali na lodi Gustav Holm a usadili se 400 kilometrů jižně od posledního známého inuitského osídlení v severovýchodním Grónsku.

Osada byla podporována Dánskem, které v tu dobu mělo rostoucí zájem o severovýchodní Grónsko. Kolonizace měla být způsobem, jak zlepšit horšící se podínky v Tasiilaqu, kam byli osadníci často přiváděni i proti jejich vůli. Obyvatelstvo brzy začalo díkyd dobrým podmínkám na lov prosperovat.

Oblast byla dříve domovem pro hustou populaci inuitů, jak dosvědčují četné archeologické nálezy.

Dříve byla osada hlavním městem Ittoqqortoormiitské municipality. Ta byla ale v roce zahrnuta do kraje Sermersooq.

_____________________________________________________

Oblast kolem Ittoqqortoormiitu byla známá alespoň 100 let. Různé archeologické nálezy dosvědčují, že se zde dříve nacházela hustá populace inuitů.

V letech 1909 až 1912 se v oblasti pohyboval Ejnar Mikkelsen jako vůdce Alabamské expedice, která měla za úkol najít deníky Myliuse-Erichsena a Petera Høega Hagena.

Zhruba ve stejnou dobu Alfred Bertelsen, okresní lékař Ummanaqu, představil svůj nápad, že by problém s přelidněním země šlo vyřešit rozptýlením populace na místa s lepšimi loveckými podmínkami. Kolem stejné doby v roce 1911 připravil Haral Olrik, dřívější asistent Grønlands Styrelse, podrobný plán na rozptýlení populace. Cílem přestěhovalých měl být Scoresbysund. Plány byly prezentovány grónské administrativě (Grønlands Styrelse, VYHLEDAT VÍCE INFORMACÍ), která viděla velký potenciál pro rybářství.

V roce 1922 byl Olrikův plán vytištěn Grónskou společností. Ta ještě dodala předmluvu, jež plán doporučovala a zmiňovala, že grónsko-dánské osídlení by zvýšilo šanci, že dánsko si nad oblastí udrží suverenitu. Oblast totiž byla po mnoho let cílem norských lovců. Díky osídlení by se návštěvy norů mohly poteciálně omezit.

V roce 1922 oznámilo Dánsku Norsko, že chce oblasti zvané "Eirik Raudes Land" vybudovat bezdrátovou meteorologickou stanici. Obě země se snažiliy přijít s nějakou dohodou. V roce 1924 přijmuly Grónskou dohodu 1924: "Nedohodly se na problému se suverenitou, ale Norsko si zabezpečilo právo rybařit a Dánsko si zabezpečilo právo založit ve Scoresbysundu osadu."

Vlastenci v obou zemích (včetně Ejnara Mikkelsena) proti dohodě protestovali. Věřilo se, že norští lovci se chovali bezohledně a prováděli pytláctví.

Danové neváhali a založili kolonii. Kvůli hledání vhodných lokací poslala Østgrønlands Kompagni do oblasti lodď M/S Teddy. Ta se ale nevrátila, a členové posádky se museli do Ammassaliku vrátit na ledových krách. Z toho důvodu se musela společnost Østgrønlands Kompagni uzavřena, a finance projektu tak byly nejisté. Ejnar Mikkelsen a Scoresbysundský výbor ale měli připravený soukromě financovaný projekt, a tak částečně souhlasili s převezmutím. V roce 1924 byl výbor pověřen cestou na místo a přípravou na osídlení oblasti. Měl dolížet na stavdu domů a zajištění tříletých zásob pro 100 lidí. Vhodné místo pro osídlení bylo nalezenotak,, že na místě bylo přes zimu zanecháno 6 mužů.


V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ittoqqortoormiit na dánské Wikipedii.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ittoqqortoormiit leží v Liverpoolské zemi, což je polostrov nacházející se východně od fjordu Hurry Intlet. Nachází se v časovém pásmu UTC-01:00.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ittoqqortoormiit je jedna z nejizolovanějších osad v Grónsku. Je s okolním světem spojováno hlavně Heliportem Ittoqqortoormiit, který osadu spojuje s letištěm Nerlerit Inaat. Několik měsíců v roce je dostupná lodní doprava.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Místní lovci v osadě přežívali díky lovu velryb a ledních medvědů celé generace. Lov zůstává významným kulturním a ekonomickým faktorem dodnes.

Ittoqqortoormiit se nachází poblíž velkých populací krevet a halibutů grónských, ale mořský led brání celoročnímu využití těchto živočichů po dobu celého roku. Z tohoto důvodu se v oblasti příliš nerozvinulo rybářství.

Oproti tomu turismus vzrůstá díky zájmu výzkumníků a expedicí na důležitosti. Ittoqqortoormiit je nejbližší grónské město k Islandu a jeho ekosystém, kultura lovu a izolovanost zajímá rostoucí počet cestovatelů primárně z Evropy. Lokální společnost Nanu Travel vlastní jedinou ubytovnu pro hosty v osadě a zařizuje prohlídky a expedice pro návštěvníky. Ubytovna byla kvůlu své izolovanosti od okolního světa v roce 2018 uvedena v kampani #RemoteAF na hotels.com. Budovy v blízké opuštěné osadě Uunnarteq jsou využívány lokálními obyvateli po celý rok.

Mezinárodní vztahy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ittoqqortoormiit na anglické Wikipedii.

Far Cry 2[editovat | editovat zdroj]

Far Cry 2 je FPS hra vyvinutá montrealskou pobočkou společnosti Ubisoft Entertainment. Byla vydána 21. října 2008 v Severní Americe a 23. října 2008 v Evropě a Austrálii. V Česku hra vyšla 21. listopadu téhož roku. Vývojáři původní hry, Crytek, nebyli zapojeni do vývoje Far Cry 2. Crytek začal vytvářet Crysis a Ubisoftu zbyla licence na Far Cry, a proto začal vytvářet pokračování.

Far Cry 2 má s Far Cry málo společného. Ve hře jsou úplně nové postavy a nový styl hry, který dává hráči větší svobodu k prozkoumání herního světa. Far Cry 2 se odehrává ve fiktivní africké zemi zmítané občanskou válkou. Příběh sleduje žoldáka, který byl najmut, aby zabil Jackala, obchodníka se zbraněmi, který je poskytoval oběma stranám. Hráč se pohybuje po otevřeném světě a plní mise pro frakce a spojence (tzv. Buddies).Kompetetivní režim pro více hráčů umožňuje hráčům bojovat v týmech, nebo jako jednotlivci.

Vývoj zabral tři a půl roku, přičemž koncepční práce začaly během vývoje Far Cry Instincts (2005). Cílem bylo vytvořit realističtější hru než Far Cry. Vyprávění a tón, které byly inspirovány romány Srdce temnoty od Josepha Conrada a Rudou žní od Dashiella Hammetta, se zaměřoval na to, kam až jsou lidé schopni zajít v nepříznivých situacích. Hra používá engine Dunia, který byl vytvořen Ubisoftem na základě CryEngine použitého pro původní hru. Hudba, která byla složena Marcem Canhamem, obsahovala vokály od senegalské zpěvačky Baaba Maal.

Far Cry 2 získalo od kritiků pozitivní ohlas. Bylo chváleno prostředí, hratelnost, design herního světa a grafika; příběh, umělá inteligence a technické problémy si ale získaly negativní reakce. It received multiple game award nominations. By January 2009, the game had sold nearly three million copies worldwide. Far Cry 2 has continued to receive attention for its ambition and survival mechanics. The team used feedback from the game to develop Far Cry 3 (2012)

Desktopové operační systémy
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední

verze

Podpora Dostupnost Platformy Typ

jádra

Uživatelské rozhraní Zdroje
Acorn Computers Ltd. Acorn MOS - 1981 (pozdní) 1986; v5 Ne Proprietární BBC Micro, Acorn Electron, BBC Master Monolitické Příkazový řádek (v3, v4, v5) [zdroj?]
ARX UN*X Nevydáno Nevydáno Nevydáno Proprietární[zdroj?] ARM Mikrojádro[zdroj?] Grafické uživatelské rozhraní [1]
Risc iX UN*X 1988 1992 Ne Proprietární Acorn Archimedes Grafické uživatelské rozhraní [2][3]
Acorn Computers Ltd.;

Castle Technology;

RISC OS Open; RISCOS Ltd (současný vývoj)

Risc OS UN*X 1987-02 2020-10-24, 5.29 Ano Proprietární, některé verze od roku 2018 jsou otevřený software ARM Monolitické Grafické uživatelské rozhraní [4][5][6]
Amstrad AMSDOS 1984 Ne Proprietární CPC 464; CPC 664; CPC 6128 Žádné [7][8][9]
Apple Inc. Apple DOS Apple DOS 1978-07-01 1980-08-25; 3.3 Ne Otevřený software (dříve proprietární) Apple II Příkazový řádek [10][11][12]
Apple Pascal UCSD Pascal 1979-08 1984, 1.1

(Apple III); 1.3, (Apple II)[zdroj?]

Ne Proprietární Apple II;

Apple III

Příkazový řádek [13]
Apple GS/OS GS/OS 1988-09 1993-5-6, v4.02[zdroj?] Ne Proprietární Apple IIGS Monolitické[zdroj?] Grafické uživatelské rozhraní [14][15]
Apple ProDOS 8 SOS 1983-10 1993-05-06, 2.0.3[zdroj?] Ne Proprietární Apple II Monolitické[zdroj?] Příkazový řádek [16]
Apple ProDOS 16 SOS 1986-09-06 1988-06-14, 1.6[zdroj?] Ne Proprietární Apple IIGS Monolitické[zdroj?] Grafické uživatelské rozhraní [17]
Apple SOS SOS 1980-10[zdroj?] 1982-11-10, 1.3[zdroj?] Ne Proprietární Apple III Monolitické[zdroj?] Textový režim [zdroj?]
A/UX Macintosh; Unix System V 1988-02 1995, 3.5.5 Ne Proprietární Macintosh Monolitické Grafické uživatelské rozhraní
Copland Macintosh Nevydáno Nevydáno Nevydáno Proprietární PowerPC Mikrojádro
Mac OS X Server Macintosh; Unix 1999-03-16 2021-12-08, 5.12 Ne Proprietární (s open-source komponenty) x86-64 Hybridní (z většiny monolitické) Grafické uživatelské rozhraní
Rhapsody Macintosh; UN*X; NeXTSTEP;

BSD

Nevydáno 1998-5, Developer Release 2 Nevydáno Proprietární x86; PowerPC Hybridní Grafické uživatelské rozhraní
System 1 Classic Mac OS 1984-01-24 1984-12-29, 1.1 Ne Proprietární Monolitické Grafické uživatelské rozhraní
System 2 Classic Mac OS 1985-04 Ne Proprietární
System 3 Classic Mac OS 1986-01 Ne Proprietární
System 4 Classic Mac OS 1987-01 Ne Proprietární
System 5 Classic Mac OS 1987-10 Ne Proprietární
System 6 Classic Mac OS 1988-04 1991-05, 6.0.8 Ne Proprietární Monolitické Grafické uživatelské rozhraní
System 7 Classic Mac OS 1991-05-13 1997-04-07 Ne Proprietární 68K; PowerPC Monolitické (68K); Nanojádro

(PowerPC)

Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS 8 Classic Mac OS 1997-07-26 1999-05-10, 8.6 Ne Proprietární Monolitické (68K); Nanojádro

(PowerPC)

Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS 9 Classic Mac OS 1999-10-23 2001-12-05, 9.2.2 Ne Proprietární Grafické uživatelské rozhraní
macOS Unix 2001-03-24 2023-02-13, 13.2.1;

2023-03-07, 13.3 beta 3

Ano Proprietární ARM64 (11.0 a pozdější); x86-64 (10.4.7 a pozdější); IA-32 (10.4.4–10.6.8); PowerPC (10.0–10.5.8) Hybridní

(XNU)

Grafické uživatelské rozhraní (Aqua)
Mac OS X Server 1.0 Mac OS X Server, UN*X, BSD, NeXTSTEP 1999-03-16 2000-10-27, 1.2v3 Ne PowerPC Hybridní (XNU, z většiny monolitické) Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.0 Mac OS X Server 2001-05-21 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.1 Mac OS X Server 2001-09-25 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.2 Mac OS X Server 2002-08-23 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.3 Mac OS X Server 2003-10-24 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.4 Mac OS X Server 2005-04-29 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.5 Mac OS X Server 2007-10-26 Ne PowerPC Grafické uživatelské rozhraní
Mac OS X Server 10.6 Mac OS X Server 2009-08-28 Ne Grafické uživatelské rozhraní
Lisa OS - Ne Proprietární Apple Lisa
Apple Computer &

Open Software Foundation

MkLinux Macintosh; Linux (UN*X) 1996-02 2002-08-05 Ne Otevřený software PowerPC Mikrojádro Příkazový řádek; X11
Apollo Computer, Hewlett-Packard Domain/OS UN*X, Multics 1981-03-27 1992-03, SR10.4.1.2 Ne Apollo/Domain Příkazový řádek s okny
Atari Atari DOS - 1979 1987, XE 1.0 Ne Proprietární Osmibitové počítače Atari
Atari TOS - 1985-11-25 4.04; 4.98 (preview) Ne Proprietární 68K Grafické uživatelské rozhraní (GEM)
MiNT - 1993-06 2013-03-17, 1.18.0 Ano Otevřený software Atari ST; Firebee; ARAnyM; Amiga Monolitické Grafické uživatelské rozhraní (GEM)
BAE Systems XTS-400 - 2003-12, 6.0 8.2 Ano Proprietární x86; x86-64 Monolitické
Be Inc. BeOS BeOS 1995-10 Ne Proprietární IA-32; PowerPC Monolitické Grafické uživatelské rozhraní
BeIA BeOS IA-32 Hybridní
BeOS R5.1d0 BeOS Ne Proprietární Hybridní
Bell Labs UNIX Time-Sharing System v1 Unix 1971-11-03 Ne [18]
UNIX Time-Sharing System v2 Unix 1972-06-12 Ne
UNIX Time-Sharing System v3 Unix 1973-02 Ne
UNIX Time-Sharing System v4 Unix 1973-11 Ne
UNIX Time-Sharing System v5 Unix 1974-06 Ne
UNIX Time-Sharing System v6 Unix 1975-05 Ne Otevřený software (dříve proprietární) PDP-11 Příkazový řádek(Thompson Shell)
UNIX Time-Sharing System v7 Unix 1979 Ne Otevřený software (dříve proprietární) PDP-11; VAX; x86 Monolitické Příkazový řádek(Bourne Shell)
UNIX Time-Sharing System v8 Unix 1985-02 Ne
UNIX Time-Sharing System v9 Unix 1986-09 Ne
UNIX Time-Sharing System v10 Unix 1989-10 Ne
MINI-UNIX
PWB/UNIX
USG
CB Unix
Unix System III
Unix System IV
Unix System V
BESYS -
Plan 9 from Bell Labs
Inferno
Berkeley Softworks GEOS -
Burroughs Corporation Burroughs MCP -
Commodore International;

Hyperion Entertainment (současný vývoj)

AmigaOS Amiga 1985-07-23 2021-1-12, 4.1 Final Edition Update 2 Ano Proprietární M68K (1.0 - 3.9); PowerPC (4.0 - 4.1) Mikrojádro Grafické uživatelské rozhraní

(Workbench)

Control Data Corporation SCOPE -
Drum SCOPE
Chippewa Operating System
NOS
NOS/BE NOC Batch Environment
NOS/VE NOS Virtual Environment
Kronos
MACE
SIPROS
CloudMosa Puffin OS -
Convergent Technologies Convergent Technologies Operating System -
Cromemco Cromemco DOS CP/M
Cromix Un*x
Data General Data General AOS -
Data General RDOS
DG/UX UNIX
Datapoint CTOS Cassette Tape Operating System -
DOS Disk Operating System
DDC-I, Inc. Deos -
HeartOS
Digital Research, Inc. CP/M
Personal CP/M
CP/M Plus
MP/M
MP/M II
MP/M M-86
Concurrent CP/M
Concurrent CP/M-86
Multiuser DOS CP/M
Concurrent DOS
Concurrent PC DOS
Concurrent DOS 8-16
Concurrent DOS 286
Concurrent DOS XM
Concurrent DOS 386
Concurrent DOS 68K
FlexOS
FlexOS 186
FlexOS 286
FlexOS 386
FlexOS 68K
Datapac Multiuser DOS
DOS Plus
DR-DOS
Digital Equipment Corporation Batch-11/DOS-11
OS/8
RSTS/E
RSX-11
RT-11
TOPS-10
TENEX
TOPS-20
DEC MICA
Digital UNIX
Ultrix
VMS
WAITS
ENEA AB OSE
Procyon Enterprises,

Devin Reade (2.0.6)

GNO/ME UN*X 1991 1999-02-09, 2.0.6 Ne Freeware Apple IIGS
SymbiosiS 2006-05-01 2021-12-30, 3.1 Ano Freeware Amstrad CPC, MSX, Amstrad PCW, Enterprise 64/128 Mikrojádro Grafické uživatelské rozhraní
Taligent Inc.,

Apple Computer,Hewlett-Packard, IBM

Pink
yellowTAB & magnussoft magnussoft ZETA BeOS 2007-02-28 Ne Proprietární Mikrojádro

(modulární)

Operační systémy pro pracovní stanice
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
IBM IBM AIX Unix (Unix System V) 1986-2 2022-12-02, 7.3 TL1 Ano C Proprietární Power ISADříve: IBM ROMP; IBM POWER;PowerPC, x86

(IBM PS/2); System/370; ESA/390;

IA-64 (Itanium)

Monolitické s jadernými moduly KornShell (ksh88), Common Desktop Environment,

(volitelně KDE Plasma 5 and GNOME)

Operační systémy pro servery
Společost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
IBM IBM AIX Unix (Unix System V) 1986-2 2022-12-02, 7.3 TL1 Ano C Proprietární Power ISADříve: IBM ROMP; IBM POWER;PowerPC, x86

(IBM PS/2); System/370; ESA/390;

IA-64 (Itanium)

Monolitické s jadernými moduly KornShell (ksh88), Common Desktop Environment,

(volitelně KDE Plasma 5 and GNOME)

Mobilní operační systémy
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
Apple Inc. Newton OS 1993-08-03 1997-03-21, 2.1 Ne C++ Proprietární Apple Newton, Motorola Marco Mikrojádro Grafické uživatelské rozhraní
iOS UN*X

(Darwin); macOS

2007-06-29 2023-02-13, 16.3.1;

2023-02-28, 16.4 beta 2

Ano C, C++, Objective-C, Swift, assembler Proprietární (s open-source komponenty) ARMv8-A (iOS 7 a pozdější); ARMv7-A (iPhone OS 3 – iOS 10.3.4); ARMv6 (iPhone OS 1 – iOS 4.2.1) Hybridní

(XNU)

Grafické uživatelské rozhraní

(Cocoa Touch, vícedotykové)

iPadOS UN*X

(Darwin); iOS; macOS

2019-09-24 2023-02-13, 16.3.1;

2023-02-28, 16.4 beta 2

Ano C, C++, Objective-C, Swift, assembler Proprietární (s open-source komponenty) iPady s procesoryARMv8-A Hybridní

(XNU)

Grafické uživatelské rozhraní

(Cocoa Touch, vícedotykové, )

Operační systémy pro chytré hodinky
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
Apple Inc. watchOS UN*X; iOS 2015-04-24 2023-02-13, 9.3.1;

2023-02-28, 9.4 beta 2

Ano C, C++, Objective-C, Swift, assembler Proprietární (s open-source komponenty) ARMv8-A (watchOS 5.0 a pozdější); ARMv7-A (watchOS 1 - watchOS 8.7.1) Hybridní

(XNU)

Grafické uživatelské rozhraní

(Cocoa Touch, vícedotykové)

Televizní operační systémy
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
Apple Inc. tvOS UN*X; BSD 2007-01-09 2023-02-13, 16.3.1;

2023-02-28, 16.4 beta 2

Ano C, C++, Objective-C, Swift, assembler Proprietární (s open-source komponenty) ARMv8-A (tvOS 9 a pozdější); ARMv7-A (Apple TV Software 1 - Apple TV Software 4) Hybridní

(XNU)

Vestavěné operační systémy
Společnost Název OS Rodina OS Datum vydání Poslední verze Podpora Programovací jazyk Dostupnost Platformy Typ jádra Uživatelské rozhraní
Adam Dunkels Contiki 2003-03-10 2022-07-14, 4.8 Ano Otevřený software Grafické uživatelské rozhraní
Apple Inc. A/ROSE Macintosh; vestavěný systém 1988-2 Ne Macintosh Coprocessor Platform pro Apple Macintosh

(Motorola 68000)

bridgeOS UN*X; iOS 2016-10-27 Ano C, C++, Objective-C, Swift, assembler Proprietární (s open-source komponenty) Apple T
iPod Software


This War of Mine je válečná survivalová videohra vyvinutá a vydána polskou společností 11 Bit Studios.[19] Hra se od většiny jiných her zasazených ve válce liší tím, že se místo na boj v první linii zaměřuje na přežívání civilistů.

This War of Mine byla vydána pro Microsoft Windows, MacOS a Linux v řijnu 2014. Port pro Android byl vydán 14. července 2015; port pro iOS hned následující den (15. července 2015). 29. ledna 2016 byly vydány verze pro PlayStation 4 a Xbox One spolu s DLC This War of Mine: The Little Ones. 27. října 2018 byla vydána verze pro Nintendo Switch s názvem This War of Mine: Complete Edition, která obsahuje všechen stahovatelný obsah. Celosvětově se na všech platformách prodalo přes 7 milionů kopií hry.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

V This War of Mine se hráč ujímá kontroly nad skupinou civilistů, kteří našli útočiště v poničené budově ve fiktivním městě Pogoren. Cílem hry je přežít probíhající válku. Většina kontrolovatelných postav nemá žádnou vojenskou minulost ani zkušenosti.

In the daytime, the survivors will have to stay inside because there are hostile snipers outside, thereby offering the player time to craft tools from gathered materials, trade, upgrade the shelter, cook food and heal the survivors. At night, the player is given the opportunity to go out and search nearby areas for valuable resources to survive day by day. During their excursions, the survivors, controlled by players, can encounter other NPC survivors of the war, who they can choose to assist by offering food or medicine, or rob and kill. The player can also build a radio inside their shelter, which will provide useful information such as weather warnings, updates on the city's economy, and news of the ongoing war effort to help the player plan appropriate shelter upgrades and scavenging missions.

The player starts off with one to four survivors whose actions the player can affect. The actions the player makes will change the type of endings each survivor has. Each character has one or two traits that helps/hinders the player, besides hidden, varying stats that affect combat, movement speed, and so on. Some traits are useful during certain days while others are useful all the time. For example, one character named Bruno has a trait called "Good Cook", which helps the player use less fuel and water when cooking meals. There are a total of 12 playable characters. The Little Ones DLC includes the possibility of adding an extra character, a child survivor, that cannot defend itself or perform any of the tasks needed to maintain the shelter at first. In addition, the child survivor must be given constant attention to prevent it from becoming depressed but can be taught by the other survivors to perform small chores like cooking, filtering water, or growing crops, and once bonded with an adult, it can sleep with them in the same bed at night, removing the need for a separate bed for both.

  1. SEVERIN. Aasiaat Airport - Spotting Guide [online]. 2014-11-11 [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BGAA - Aasiaat Airport | SkyVector. skyvector.com [online]. [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. 
  3. Prepar3D Touches Down in Greenland. www.key.aero [online]. 2020-01-22 [cit. 2023-05-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Comprehensive Guide to the RISC Operating System. riscosblog.co.uk [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. 
  5. AcornUser079-Feb89. [s.l.]: [s.n.] 156 s. Dostupné online. (english) 
  6. www.riscos.com - FAQ Frequently Asked Questions. www.riscos.com [online]. [cit. 2023-03-27]. Dostupné online. 
  7. OLD-COMPUTERS.COM : The Museum. web.archive.org [online]. 2001-12-25 [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. 
  8. CPC 664 Amstrad. www.old-computers.com [online]. [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. 
  9. HOUSE, © Future Publishing Limited Quay; AMBURY, The; ENGL, Bath BA1 1UA All rights reserved. Amstrad CPC 6128 - Retro Gamer. www.retrogamer.net [online]. 2021-12-28 [cit. 2023-03-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. MORRIS, Noah. Everything You Should Know About Apple DOS 3.1. Silicon Features [online]. 2023-02-20 [cit. 2023-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Beneath Apple DOS. fabiensanglard.net [online]. [cit. 2023-04-15]. Dostupné online. 
  12. Apple II DOS Source Code. CHM [online]. 2013-11-12 [cit. 2023-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Apple startup screens from 1979 to today. TechRepublic [online]. [cit. 2023-04-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. INC, InfoWorld Media Group. InfoWorld. [s.l.]: InfoWorld Media Group, Inc. 116 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: mDoEAAAAMBAJ. 
  15. GS/OS for the Apple IIgs. toastytech.com [online]. [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. 
  16. MORRIS, Noah. Apple ProDOS 8: Release Details. Silicon Features [online]. 2023-03-04 [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. AREST, David. Apple ProDOS 16 – Release Date, Requirements, and Features. madeApple [online]. 2019-08-07 [cit. 2023-04-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. https://www.bell-labs.com/usr/dmr/www/1stEdman.html#:~:text=November%203%2C%201971,%2C%20Postscript%2C%20and%20PDF%20format.. www.bell-labs.com [online]. [cit. 2023-03-26]. Dostupné online. 
  19. PUBLISHED, Emanuel Maiberg. Survive the horrors of war as a civilian in This War of Mine. PC Gamer. 2014-03-14. Dostupné online [cit. 2023-02-01]. (anglicky)