Wikipedista:Jiri16/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

A tohle je moje 2. pískoviště. Pískoviště 1

Tady budou připravované články.

Připravované[editovat | editovat zdroj]

HbbTV[editovat | editovat zdroj]

HbbTV(Hybrid Broadcast Broadband TV) je průmyslovým standardem (ETSI TS 102 796) a propagační iniciativa pro hybridní digitální televizi harmonizovat vysílání, IPTV, a širokopásmové dodávky zábavy až ke koncovému spotřebiteli prostřednictvím SmartTV nebo set-top boxu připojeného k internetu. HbbTV znamená seskupení digitálního vysílání a internetu, kterým se stanoví standard pro poskytování televizního vysílání a širokopásmového připojení televize, prostřednictvím jediného uživatelského rozhraní, vytváří otevřenou platformu jako alternativu k proprietárním technologiím. Produkty a služby s využitím standardu HbbTV mohou pracovat v rámci různých vysílacích technologií, jako jsou satelitní, kabelové nebo pozemní sítě.

HbbTV je sdružení dvou projektů vzniklých v únoru 2009 francouzským projektem H4TV a projektu German HTML profil.

HbbTV mohou zobrazovat digitální televizní obsah z řady různých zdrojů, včetně tradičního televizního vysílání, internetu a připojenými zařízeními v domácnosti. Chcete-li sledovat hybridní digitální TV, spotřebitelé budou potřebovat set-top box hybrid IPTV s řadou vstupních konektorů včetně ethernetu, stejně jako alespoň jeden tuner pro příjem signálů televizního vysílání. Tuner hybridního set-top boxu může být pro pozemní digitální vysílání (DVB-T, DVB-T2), digitální kabelové (DVB-C, DVB-C2) a digitální satelitní (DVB-S, DVB-S2).

HbbTV byl poprvé demonstrován v roce 2009 ve Francii, společností France Télévisions a dvěmi vývojáři set top box technologií, Inverto Digital Labs of Luxembourg a Pleyo of France, na Roland Garros při vysílání French Open v DVB-T a IP spojení a v Německu pomocí satelitů ASTRA na pozici 19,2 ° E během výstavy IFA a IBC.

V červnu 2014 se spojila HbbTV Association s Open IPTV Forum podobnou průmyslovou organizací pro end-to-end Internet Protocol Television (IPTV) vznikla v roce 2007, která úzce spolupracovala s iniciativou HbbTV na specifikacích prohlížeče a médií k síti připojených televizorů a set-top boxů. Tyto dvě iniciativy byly spojeny pod hlavičkou sdružení HbbTV, protože trhy pro IPTV, OTT, hybridního vysílání a širokopásmového připojení se sbližují.

Aplikace a spotřební zboží[editovat | editovat zdroj]

Služby poskytované prostřednictvím HbbTV zahrnují lepší teletext, catch-up služby, VoD, EPG, interaktivní reklama, personalizace, hlasování, hry, sociální sítě a další multimediální aplikace.

Na Broadcast and Beyond Conference v květnu 2010 v Londýně, Thomas Werde, viceprezident produktového managementu médií na SES, řekl, že očekávají, že HbbTV zařízení, které mají být uvedeny na trh od června 2010 s úvodem spotřebitelského veletrhu spotřební elektroniky IFA v Berlíně v září 2010. Wrede také poznamenal, že Humax a Videoweb měli konformní výrobky a že na nedávném veletrhu ANGA Cable Trade v Kolíně nad Rýnem, 12 výrobců vystavovalo HbbTV zařízení, přičemž dalších šest pracuje na zavedení produktu.

Výhody[editovat | editovat zdroj]

HbbTV zařízení umožňuje uživatelům prohlížet všechny z těchto pokročilých služeb na své TV s plochou obrazovkou, prostřednictvím jediného přístroje. Navíc k širšímu spektru obsahu od poskytovatelů televizních vysílání - od tradičního televizního vysílání, VoD a catch-up, jako je BBC iPlayer - hybridní digitální televize také poskytuje spotřebitelům přístup k obsahu vytvářeného uživatelem buď uloženému na externí pevný disk nebo úložiště v cloudu, a na celou řadu pokročilých interaktivních služeb a internetových aplikací.

Hybridní set-top boxy je stále větší samozřejmostí mezi provozovateli placené televize, jak vypadají, aby splňovaly měnící se trendy spotřeby médií pro více videoobsahu a pokročilou interaktivitu internetových aplikací, jako jsou sociální sítě. Operátoři jako například divize společnosti ITI Neovision v Polsku, a Telekom Austria jsou dva z lídrů v zavádění hybridních set-top-boxů. V roce 2010 na IPTV World Forum Awards uznaly hybridní řešení jako nejlepší řešení, vyvinuté společností Advanced Digital Broadcast, je první trojcestnou hybridní platformou, která umožňuje obsah poskytovaný prostřednictvím satelitu, pozemních a ethernetových sítí.

Členové konsorcia[editovat | editovat zdroj]

HbbTV konsorcium má přes 50 podporujích členů z CE a vysílacích odvětví, včetně:

  • Normalizační a výzkumné instituce: Digital TV Group, EBU, Fraunhofer IIS, the Fraunhofer FOKUS, IRT, TNO
  • Vysílatelé: Abertis Telecom, Canal +, Eutelsat, France Télévisions, NRJ12, RTL Group, Astra, TDF, TF1
  • Middleware editory pro CE zařízení: ANT Software Ltd, iPlus Technologies, Open TV, Opera Software, Access, Espial, TARA Systems, HTTV, Irdeto, NDS, Kudelski, Viaccess, Motive Television, Seraphic
  • Výrobci CE zařízení a komponenty: TP Vision, Samsung, Sony, LG, LOEWE, Sharp, STMicroelectronics, Humax, Haier, Kaon Media, TechniSat, TechnoTrend, iPlus Technologies
  • Testovací haly pro CE zařízení: Eurofins Digital Testing (dříve Digital TV Labs)

Kompletní seznam firem oficiálně podporujících iniciativu je k dispozici na webových stránkách HbbTV.

Členové skupiny HbbTV řídících konsorcium jsou: Abertis, Astra, Ant Software Ltd, Eurofins Digital Testing, European Broadcasting Union, France Télévisions, IRT, OpenTV, Opera, RTL, Samsung, Sony, TF1, TP Vision.

V květnu 2011, v e-mailu zaslaném jménem řídící skupiny HbbTV Consortium, příznivci konsorcia byly vyzvány, aby stát plnoprávnými členy. Přechodná opatření za účelem otevření členství by znamenalo zrušení celé řady výsad, včetně účasti na schůzích a příspěvku na dalších verzích specifikace od příznivců, kteří se nepřihlásili. Náklady na členství se pohybují kolem 7.000 € pro první rok.

Standard[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako při pomáhání spotřebitelům / divákům je zavedení standardu HbbTV prospěšné jak pro výrobce zařízení, tak pro poskytovatele obsahu, kteří v současné době musí vyrábět hardware nebo obsah specifický pro každou zemi, aby splnili de facto standard v dané zemi. Vytvoření jednotného evropského standardu HbbTV znamená, že "vlastníci obsahu a vývojáři aplikací mohou jednou napsat a nasadit do mnoha zemí". Specifikace HbbTV byla vyvinuta členy průmyslu konsorcia a je založena na prvcích stávajících standardů a webových technologií, včetně Open IPTV Forum, CEA, DVB a W3C.

Evropské shromáždění vysílacích svazů podpořilo iniciativu HbbTV a popsalo tuto technologii jako "jeden z nejzajímavějších vývojů v médiích dnes".

Standardní specifikace byla předložena do konce listopadu 2009 společnosti ETSI, která ji zveřejnila pod číslem ETSI TS 102 796 v červnu 2010. K dispozici je doprovodná zkušební sada, která poskytuje soubor testovacích materiálů pro testování implementací zařízení HbbTV, vhodný pro výrobce zařízení, včetně softwarových a hardwarových komponent, které implementují specifikaci HbbTV (ETSI TS 102 796 v1.1.1). V listopadu 2012 se digitální testování Eurofins (poté digitální televizní laboratoře) stalo prvním registrovaným zkušebním centrem.

Aplikace pro HbbTV jsou založeny na HTML, používají jazyk HTML5 a jazyk uživatelského rozhraní CE-HTML, ale používají pouze podsadu standardních webových standardů, vývojáři musí používat nástroje pro ověřování specialistů.

V září 2017 sdružení HbbTV oznámilo zveřejnění specifikace IPTV od ETSI jako TS 103 555. Tato specifikace vychází z HbbTV 2.0 a definuje, jak může být audiovizuální obsah poskytovaný službou IPTV prezentován na terminálech HbbTV (například set-top krabice a televizory) - oba hybridní terminály s připojením IP a vysílacím přístupem založeným na RF a čisté IPTV terminály pouze s připojením IP.

HbbTV edice ETSI edice
HbbTV 1.0 TS 102 796 v1.1.1 – červen 2006
HbbTV 1.5 TS 102 796 v1.2.1 – listopad 2012
HbbTV 2.0 TS 102 796 v1.3.1 – listopad 2015

Další přírůstková verze standardu HbbTV by měla zahrnovat funkčnost z interaktivní platformy MHEG-5 používaného pro digitální pozemní televizi ve Velké Británii, která by usnadnila přechod z MHEG-5 na HbbTV jako mandatovaný systém ve Velké Británii.

Rozšířeně[editovat | editovat zdroj]

Několik zemí na celém světě, a zejména v Evropě, přijalo standard HbbTV a / nebo provozovalo služby a testy HbbTV. V prosinci 2011 byly služby HbbTV ve Francii, Německu a Španělsku ve Francii, Německu a Španělsku ve Francii, v České republice, na Slovensku, v Dánsku, v Nizozemsku, v Polsku, ve Švýcarsku, v Turecku a v Austrálii, Číně, Japonsku ve Spojených státech.

Od října 2015 zahájilo 27 zemí služby HbbTV, přičemž poslední z nich je Spojené království, Nový Zéland, Senegal, Namibie, Bosna a Estonsko. V říjnu 2014 asociace HbbTV oznámila, že více než 20 zemí spustilo služby HbbTV a Itálie a Saúdská Arábie jsou nejnovější na trh.

Evropa[editovat | editovat zdroj]

V roce 2010 představila německá televizní stanice RTL Television novou informační službu HD Text, která využívala jazyk HbbTV a jazyk uživatelského rozhraní CE-HTML, a v roce 2012 spustila na svém portálu HbbTV online službu hudebních videí (Clipfish Music) televizním divákům.

V roce 2011 začaly holandské národní veřejné sítě Nederland 1, 2 a 3 vysílat aplikace "červených tlačítek" HbbTV, včetně průvodce programem a sledovací televize namísto vyvíjení samostatných aplikací pro konkrétní platformy.

Ve Francii veřejnoprávní veřejnoprávní vysílací společnost France Télévisions vybrala HbbTV za interaktivní zpravodajství, sportovní a meteorologické služby a plánuje rozšířit kapacitu sdílení televizních a sociálních médií. Mezinárodní francouzský televizní kanál France 24 oznámil, že v roce 2012 zahájí interaktivní interaktivní zpravodajství HbbTV prostřednictvím družic Astra 19.2 ° E s podporou společností Orange a SES.

V listopadu 2011 ministerstvo průmyslu Španělska schválilo dokument podepsaný 54 společnostmi, které přijaly standard HbbTV a vysílači, Mediaset España, Canal + a Telefónica provozují pilotní služby.

Astra 3A[editovat | editovat zdroj]

Astra 3A
Katalogové číslo27400
Start28: března 2002
KosmodromKourou ELA-2
Nosná raketaAriane 44L V139
Stav objektuNeaktivní
VýrobceBoeing Satellite Systems
DruhGeostacionární družice
Hmotnost1 495 kg

Astra 3A je jedním z komunikačních satelitů Astra vlastněných a provozovaných společností SES , satelit byl vypuštěn v roce 2002 na orbitální slot Astra 23.5°E poskytující digitální televizní a rozhlasové DTH (direct-to-home), a obousměrné satelitní širokopásmové služby v celé Evropě a na Středním východě.

Družice poskytovala dva vysílací svazky s horizontální a vertikální polarizací, které pokrývaly podstatě stejné oblasti Evropy - především v země střední Evropy.

Astra 3A byla připravena nahradit družici DFS-Kopernikus 3, poskytovat dodatečnou kapacitu pro země Beneluxu a střední Evropy a k vytvoření SES Astra třetí hlavní evropské družicové hotspot po Astra 19,2 ° E a Astra 28,2 ° E s přístupem ke kanálům v obou polohách pomocí jediné paraboly vybavenou monoblok Duo LNB.

V této roli by televizní signály mohly být přijaty parabolou s průměrem 50 cm v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, České republice, nejvíce v Dánsku a v některých částech Francie, Itálie, Polska, Slovinska a na Slovensku. Příjem byl dokonce možný ve vzdálených zemích jako ve Skotsku, Švédska a Srbska, kdy byly použita větší paraboly (asi 110 cm v průměru).

Kromě jednotlivých televizních kanálů byla Astra 3A poskytovat placené televizní sítě včetně Kabel Deutschland ( Německo ), CanalDigitaal ( Nizozemsko ), TV Vlaanderen ( Belgie ), CS Link ( Slovensko a Česká republika ) a Skylink ( Slovensko a Česká republika ). Dne 1. února 2012 byly v průběhu roku služby přenášeny mimo satelit. A v říjnu 2012 byla Astra 3A přesunuta na oběžnou drázu na 23,7° východně se všemi službami nesených přilehlé družici Astra 3B.

V listopadu 2013, byla Astra 3A přesunuta na pozici 176,9° západně, kde zůstává v nakloněné oběžné dráze, poskytovat zálohu satelitu SES NSS-9.

V červnu 2015 se pohybovala Astra 3A na východ rychlostí přibližně 1,5° / den.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Astra 3A na anglické Wikipedii.


TV Fooor[editovat | editovat zdroj]

TV Fooor
Zahájení vysílání25. února 2013
Ukončení vysílání31. prosince 2013
SloganFičíme na zábave

TV Fooor byla soukromá slovenská televize, zaměřená na zábavu.

Sídlila v bratislavské části Záhorská Bystrica a její vysílání začalo 25. února 2013. TV Fooor byl členem skupiny CME a vysílala 24 hodin denně. Televize nabízela komediální filmyseriály a pořady.

Od 24. dubna 2013 byla TV Fooor na Slovensku dostupná také prostřednictvím DVB-T (v 1. multiplexu).

Ukončení vysílání[editovat | editovat zdroj]

Televize ukončila své vysílání o půlnoci 31. prosince 2013 nejnovější komedií Někdo to rád blond. Filmy, které se na Fooor vysílali, se přestěhovali především na stanici Dajto. Těsně před půlnocí divákům oznámila svůj konec a snažila se přesměrovat na stanici Dajto.

Reference[editovat | editovat zdroj]