Přeskočit na obsah

Wikipedista:Girovjan/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Kufa Kičeřok
Narození26.12.1951
Mosty u Jablunkova
ZeměČeská republika
NárodnostČech
Vzdělánífotograf, tesař, udržbář
Povolánífotograf
RodičeJan a Helena Kufovi
Partner(ka)Marie Kufová
DětiNikola, Jakub
Znám(á) jakofotograf
Významná dílaOd portretu k dokumentu, Čas přistižen při činu (2021)
Oceněníosobnost obce Mosty u Jablunkova 2021
Chybí svobodný obrázek.
Jan Kufa Kičeřok

Jan Kufa Kičeřok (nar.26.12. 1951), český fotograf

Životopis:[editovat | editovat zdroj]

Jan Kufa se narodil manželům Janovi a Heleně Kufovým dne 26.12. 1951 v domě v Mostech u Jablunkova. Má jednu sestru Věru.

Do školy začal chodit v Dolních Mostech. Po skončení základní školy nastoupil na učiliště v Třinci. Po vyučení pracoval jako tesař.

Jeho vyvolenou byla Marie,( ⴕ3.1.2021) s kterou má dvě děti. Nikolu a Jakuba. Po svatbě začal pracovat v jablunkovském sanatoriu, jako stolař a údržbář. Na pět let přerušil práci v sanatoriu a začal pracovat v místní fabrice v Jablunkově. Další  3 roky pracoval v Dolní Lomné jako údržbář v areálu Matice Slezské. Problémy se zdravím ho přiměly vrátit se zpátky do jablunkovského sanatoria, kde pracoval až do svého důchodu.

Tvorba:[editovat | editovat zdroj]

Fotografovat začal už jako malý kluk. Když mu bylo 8 nebo 10 let měli doma fotoaparát, který našla jeho matka v lese. Maminka našla fotoaparát při sbírání borůvek. Bylo to ještě za druhé světové války. Maminka tehdy byla ještě svobodná. Přístroj pravděpodobně zapomněl nebo ztratil německý voják. Maminka nejprve chodila po lese a volala, jestli nenajde majitele fotoaparátu, ale nikdo se neozýval. Vzala ho tedy domů. Byl to „deskáč cajzikon“, tak se tomu říkalo. Označení 6x10. Fotoaparát sem tam někdo doma použil, ale neuměli s ním pracovat a tak ležel schovaný ve skříni. Pak jako mladý kluk Jan Kufa se s tím začal učit fotit a velmi ho to zajímalo. Jeho prvním učitelem byl pan Sikora z Lyskigo. Tam ho učil kromě fotografování hrát také na mandolínu.

První snímky tvořili ve sklepě domu, kde uchovávali brambory.  Byla tam tma a pomalými krůčky tvořili první fotografie. Tvoření fotografie bylo tehdy velmi složité a vyžadovalo velmi mnoho trpělivosti.

Jeho první fotky byly koťata, kráva, sousedky a souseda při pasení dobytku.

Po ukončení základní školy Jan Kufa fotografování zanechal.

Později však se k fotografování vrátil a zakoupil si tehdy špičkový kinofilm. Příležitostně začal pomáhat při focení svateb a fotografování dětí ve školách.

První zkušenosti s barevnou fotografii měl kolem roku 1975. Byl to tehdy  tomto regionu velký hit. V Mostech byl jako první, který uměl pracovat s barevnou fotkou. Bylo třeba k tomu hodně pomůcek a celková tvorba barevné fotky byla velmi náročná.

Jenže Jana táhlo fotografování něčeho jiného než svatby a děti ve školách. Začal se vzdělávat a číst na knihy a časopisy o fotografování. Z nich se také dozvěděl, že v Ostravě je škola, kde se věnují výtvarné fotografii. Přihlásil se a byl přijat na základě deseti zaslaných fotek. Škola mu velmi pomohla. Setkal se tam s uznávanými odborníky. Školu nakonec nedokončil, ale zkušenosti, které získal, mu bohatě stačily.

V Jablunkově začal vést kroužek fotografů a stal se i předsedou Spolku fotografů.

Knihy:[editovat | editovat zdroj]

Od portretu k dokumentu[1], Čas přistižen při činu[2]

Výstavy:[editovat | editovat zdroj]

Výstavy v Maďarsku, několikrát v Polském Rybníku, Jaworzyńce, Slovensku v Košicích, Ružomberku, Žilině, Čadci, V české republice v Aši, Litoměřicích, Ostravě, Orlové, Frýdku Místku, Moravské Třebové a na jiných místech. Výstavy s názvem O Lidech, dále fauna a flora, měly nebývalý úspěch. Zvláště tvorba portrétu starých lidí sklízela ocenění

Úspěchy:[editovat | editovat zdroj]

Výstavy s názvem O Lidech, dále fauna a flora, měly nebývalý úspěch. Zvláště tvorba portrétu starých lidí sklízela ocenění. V Litoměřicích v rámci celé ČR si vysloužila galerie stříbrnou příčku.

Ocenění od svazu Českých fotografů za činnost.

V roce 2021 dostal v rodných Mostech ocenění jako osobnost obce.

Odkazy:[editovat | editovat zdroj]

  1. FOTOŠKODA, Centrum. Jan Kufa Kičeřok - OD PORTRÉTU K DOKUMENTU | FotoŠkoda. www.fotoskoda.cz [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. 
  2. FOTOŠKODA, Centrum. Jan Kufa Kičeřok - ČAS PŘISTIŽEN PŘI ČINU | FotoŠkoda. www.fotoskoda.cz [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online.