Wikipedie:Revize smazání/Záznamy/2011/Portál:Kroměříž/Náhled portálu/Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znak města Kroměříže

Kroměříž, přezdívaná Hanácké Athény, je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě a má asi 29,5 tisíce obyvatel.

V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším historickým městem České republiky a o rok později byl zdejší Arcibiskupský zámek spolu s Květnou a Podzámeckou zahradou zapsán na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

První písemná zpráva o vsi Kroměříži pochází z roku 1110. Město bylo založeno olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburka roku 1260. V roce 1848 zasedal v Kroměříži ústavodárný říšský sněm. Město bylo od 17. století kulturním centrem Hané a celé střední Moravy.

S Kroměříží je spojena řada vynikajících osobností, například hudebníci Pavel Josef Vejvanovský, Heinrich Ignaz Franz Biber, Václav Talich a Karel Kryl, malíř Max Švabinský, literáti Gelasius Dobner, Karel Dostál-Lutinov, František Sušil, Josef Vašica, Aloys Skoumal a Miloš Macourek, duchovní Jan Milíč z Kroměříže, Matěj Pavlík (sv. Gorazd) a Štěpán kardinál Trochta, politici Ctibor Tovačovský z Cimburka, Karel Leopold Klaudy, Jan Šrámek a Ludvík Svoboda. více...'