Wikipedie:Článek týdne/2020/48

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Šalvěj
obrázek
Soubor:Salvia officinalis - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-126.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Botanická ilustrace šalvěje lékařské
anotace

Šalvěj (Salvia) je rod aromatických vytrvalých či jednoletých bylin, polokeřů či keřů z čeledi hluchavkovitých. Se zhruba 1 000 druhy je nejpočetnějším rodem čeledi. Fylogenetické studie první a druhé dekády 21. století ukázaly, že v tradičním pojetí rod není monofyletický a je třeba do něho zařadit i několik dalších menších rodů, mimo jiné rozmarýn nebo perovskie. Šalvěje formují typické velké dvoupyskaté květy, u velké části druhů je vyvinut pákový mechanismus tyčinek sloužící k poprášení opylovače pylem. Opylování se děje pomocí hmyzu či ptactva, v tropech a subtropech Ameriky například kolibříků.

Šalvěje se vyvinuly v první polovině třetihor, jejich vývojovým centrem je pravděpodobně oblast Středomoří a jihozápadní až Střední Asie. V současné době jsou kosmopolitně rozšířeny, nejvíce druhů roste v Mexiku, ve Střední a Jižní Americe, ve Středomoří a ve východní Asii. Většinou vyžadují teplá a slunečná otevřená stanoviště s dobře propustnými, spíše vysychavými a na živiny chudšími bazickými půdami, jen málo druhů roste v lesním stínu či vlhku. V české květeně se vyskytuje šest původních druhů a jeden spontánní kříženec, některé pěstované druhy zde příležitostně zplaňují.

Pro vysoký obsah účinných látek, především aromatických éterických olejů, je řada druhů po staletí využívána různými kulturami v léčitelství, kosmetice a gastronomii. Celosvětově jsou oblíbené jako okrasné rostliny, atraktivní především vzhledem barevných květů či listů a širokou škálou zahradnického využití. Patří též k medonosným rostlinám, které lákají množství opylovačů. Výživná semena šalvěje hispánské jsou známa jako chia, šalvěj divotvorná je známou psychoaktivní rostlinou. Řada druhů byla využívána v domorodých kulturách ke spirituálním účelům jako vykuřovadla a podobně.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Borzywoy (diskuse) 9. 10. 2020, 14:57 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Hezké, trochu jsem učesal. --Podzemnik (diskuse) 19. 11. 2020, 06:49 (CET)[odpovědět]