Wikipedie:Článek týdne/2020/08

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Thutmose I.
obrázek
Soubor:ColossalSandstoneHeadOfThutmoseI-BritishMuseum-August19-08.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Pískovcová socha Thutmose I.
anotace

Thutmose I. (řecky Téthmósis) byl třetím staroegyptským faraonem 18. dynastie, který vládl přibližně v letech 1504–1492 př. n. l. Na trůn usedl po smrti svého předchůdce Amenhotepa I. Jeho původ je nejasný, s největší pravděpodobností však nebyl synem Amenhotepa I. Jeho matkou byla Senseneb, která neměla královský původ a nejspíše byla nižší manželkou či konkubínou. Svůj nástup na trůn legitimizoval sňatkem s Ahmose, jež byla pravděpodobně dcerou Ahmose I. a sestrou Amenhotepa I.

Během své vlády podnikl několik válečných tažení do Núbie a Levanty, díky čemuž rozšířil hranice Egyptské říše jako nikdo před ním. Stejně jako jeho předchůdci se Thutmose I. zabýval stavěním chrámů a monumentů. Nejvíce se však věnoval výstavbě v Amonově chrámu v Karnaku, kde na jeho stavby dohlížel architekt Ineni. Byl pravděpodobně prvním králem, který si postavil hrobku v Údolí králů, avšak tento primát může patřit i jeho předchůdci Amenhotepovi I. Byl pohřben v hrobce KV20 a později přesunut do hrobky KV38. Po vyloupení hrobky byly jeho ostatky za vlády 21. dynastie přemístěny do skrýše v Dér el-Bahrí. Nástupcem Thutmose I. se stal jeho syn Thutmose II., kterého po smrti na trůně vystřídala královna Hatšepsut, dcera Thutmose I.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Khamul1 (diskuse) 4. 6. 2019, 17:22 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Hodně červených odkazů v anotaci. Jazykově chudý text. --Bazi (diskuse) 17. 6. 2019, 12:31 (CEST) Budiž, po úpravě anotace snad použitelné, text článku lze ještě doladit. --Bazi (diskuse) 12. 1. 2020, 16:17 (CET)[odpovědět]