Wikipedie:Článek týdne/2019/21

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Kostel Nanebevstoupení Páně (Mikulášovice)
obrázek
Soubor:Hřbitovní kostel Mikulášovice 26.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Kostel po rekonstrukci (2016)
anotace

Kostel Nanebevstoupení Páně (německy Himmelfahrts Filialkirche) v Mikulášovicích v západní části Šluknovského výběžku je římskokatolický filiální hřbitovní kostel, často nesprávně označovaný jako kaple. Jeho výstavba v roce 1872 souvisela se založením nového hřbitova, využívaného nepřetržitě od roku 1873. Novogotická sakrální stavba slouží především k poslednímu rozloučení se zemřelými a k příležitostnému konání mší svatých a není památkově chráněna.

Na počátku 80. let 20. století prošel interiér rozsáhlou úpravou, která nerespektovala původní vzhled stavby. Z této doby pochází mramorová podlaha, katafalk a také vnitřní uspořádání (propojení patra s přízemím). V letech 2015–2016 proběhla celková rekonstrukce kostela, která přiblížila vnější podobu stavby původnímu stavu. Do okenních otvorů se vrátily repliky původních dřevěných oken, zakončených trojlaločným a lomeným obloukem. Průčelí dominuje bohatě zdobený rizalit. Fasáda po rekonstrukci plastických prvků kombinuje žlutý a bílý nátěr. Nový zvon, vyrobený a požehnaný v červnu 2016, se jmenuje František. Nevyužívaný sklep sloužil původně jako márnice. Vedle kostela stojí téměř totožný dům sloužící jako obydlí pro správce hřbitova. Na kostel navazuje ve svahu umístěný hřbitov, rozšířený v roce 1914 o novou část, která prošla roku 2013 parkovou úpravou.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 20. 2. 2019, 16:10 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +0Komentář Při vší úctě k autorům jinak kvalitního článku je potřeba říct, že méně zajímavé téma článku týdne by se hledalo velmi těžko. Vůbec jsem nepřišel na to, čím by tento nepříliš památný kostelík měl někoho zaujmout. Bylo by potřeba najít něco poutavého a doplnit to do článku i anotace, jinak je to podle mě zbytečně zahozený týden.--Ioannes Pragensis (diskuse) 16. 3. 2019, 22:59 (CET)[odpovědět]
  2. +1Ano --Bazi (diskuse) 12. 5. 2019, 12:36 (CEST)[odpovědět]