Wikipedie:Článek týdne/2018/12

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Létavec stěhovavý
obrázek
Soubor:Faune des vertébrés de la Suisse (Pl. I) (7979669651).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Na kresbě z roku 1869
anotace

Létavec stěhovavý (Miniopterus schreibersii), uváděný také jako nedopír širokouchý, je netopýr náležící do čeledi létavcovití (Miniopteridae) a rodu létavec (Miniopterus). Sborník Mammal Species of the World eviduje létavce stěhovavého jako široce rozšířený druh netopýra, u kterého uvádí celkem šestnáct poddruhů. Ve skutečnosti však zřejmě jde o komplex několika druhů – taxonomie je nevyjasněná a mnohdy zmatečná. Podle toho, zda je hodnocen celý druhový komplex (tj. všechny populace) či pouze druh v pravém slova smyslu (tj. jen specifická část druhového komplexu), se také odlišuje udávaný areál výskytu. V prvním případě zahrnuje obrovskou oblast táhnoucí se od Evropy přes Asii až po Oceánii a severní a subsaharskou Afriku (ostrůvkovitě), ve druhém případě pouze Evropu po Kavkaz, Malou Asii, Blízký východ a západní a severní Afriku.

Létavec stěhovavý je středně velkým druhem netopýra. Měří 52 až 63 mm bez ocasu (ten dosahuje délky 50 až 60 mm) s 42 až 48mm předloktím a rozměrnými křídly. Vyznačuje se klenutým čelem a dlouhými prsty. Může mít různé barvy, jako jsou odstíny šedé, hnědé a žluté, na břiše je zbarven světleji. Živí se hmyzem, který vyhledává echolokací. Tento druh hnízdí v jeskyních a tvoří velké kolonie, může žít společně také s jinými druhy netopýrů. Během roku dochází k přesunům na jiná stanoviště. Rozmnožování je sezónní a probíhá pravděpodobně jednou ročně. V mírném pásu byla u samic prokázána schopnost odložené nidace, kdy se samotná kopulace a oplodnění odehrají na podzim, avšak vajíčko se uchytí v děloze až příštího roku. Samici se rodí jedno či dvě mláďata, která jsou sedm až devět týdnů závislá na mateřském mléku.

V celém areálu rozšíření populace klesá. Nebezpečí pro létavce stěhovavého představuje například rušení ze strany lidí, ztráta a znečišťování přirozeného prostředí a další faktory. Dle Mezinárodního svazu ochrany přírody se jedná o téměř ohrožený taxon.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)
@Bazi: Čerstvý NČ. Jako obrázek možná tahle kresba, možný je také tento soubor, což je ale (pod)druh z celého komplexu, tedy ne v užším slova smyslu − v článku, letící asi nebude moc na HS vidět. :/ Tak si to vyberta dle sebe. --OJJ, Diskuse 8. 2. 2018, 08:15 (CET)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 8. 2. 2018, 08:15 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 8. 3. 2018, 02:18 (CET)[odpovědět]